Pınar İlkkaracan: İslamiyette kürtaja izin var

Pınar İlkkaracan: İslamiyet'te kürtaja izin var

İlkkaracan: "Hanefi mezhebi 120 güne kadar izin verirken, Maliki ise 40 gün der. Çok açık, İslam'da kürtaja izin var"

Konu, Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle gündeme gelen ve Sağlık Bakanlığı'nın çalışmasını başlattığı kürtaja yasak.

Konuşan ise, Newsweek'in 'Dünyayı sarsan 150 kadın' listesinde yer alan Doç. Pınar İlkkaracan.
 
BM'DE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDEN KADIN
Kürtaj yasağıyla ilgili "Dinle ilgisi yok, bu siyaset" diyen İlkkarcan, Başbakan Erdoğan'ın kürtaj ve sezaryenle ilgili sözlerinin İslamiyet'le bağdaşmadığı görüşünde.
 
Newsweek'in 'Dünyayı Sarsan 150 Kadın' listesine giren Psikoterapist Doç. Pınar İlkkaracan, hayatını kadın çalışmalarına adamış bir isim.
 
BM Kadının Statüsü Komisyonu'nda Türkiye'yi defalarca temsil eden, 200'de Peter-Patricia Gruber Uluslararası Kadın Hakları Ödülü'nü alan İlkkaracan, Akşam gazetesinden Özlem Akarsu Çelik'e konuştu.
 
ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI
- Başbakan Erdoğan'ın kürtaj karşıtı sözleri ve yasa talimatı Batı'da nasıl yankı buldu?
 
Başbakan Erdoğan'ın çıkışının büyük bir şok etkisi yarattığını söyleyebilirim. Türkiye'nin, Ortadoğu için örnek/model ülke olduğunu artık hiçbir Batı ülkesi savunmayacaktır çünkü Başbakan'ın bu açıklamaları BM'ye ve uluslararası anlaşmalara aykırıdır.
 
- Kadın örgütleri bu konuda hassas ve bunu bir 'hak' olarak tartışmaktan rahatsız. Sizce?
 
Kürtaj, BM'ye göre yasaların engel olmadığı ülkelerde bir haktır. Bu hak için kadınlar uzun yıllar önemli mücadeleler verdi.
 
- Kadın örgütleri kürtajın doğum kontrolü yöntemi olmadığı konusunda hemfikirler, öyle değil mi?
 
Elbette. Bunu tartışmaya bile gerek yok. 'Kadınlar kürtajı doğum kontrol yöntemi olarak kullanıyor' demek büyük haksızlık ve yanlıştır. Devletin görevi kadınlara her türlü doğum kontrolü yöntemine ulaşmasını sağlamaktır.
 
DİNLE İLGİSİ YOK, BU SİYASET
- Erdoğan'ın kürtaja karşı çıkmasının sebebi dini inancı mı?
 
Ben inançlı bir insanım ve şunu biliyorum, bütün bunların İslamiyet ile uzaktan yakından ilgisi yok. İslamiyet kadın düşmanı bir din değildir. Bu tartışmayla kadın bedeni üzerinden siyaset yapılıyor. Nasıl daha önce başörtüsü konusunda kadınlar siyasete malzeme yapılarak mağdur edildilerse şimdi de kürtaj üzerinden bu yapılıyor.
 
"İSLAM'DA KÜRTAJA İZİN VAR"
- İslam, kürtaja izin veriyor mu?
 
Cenin; rahme düştüğü andan itibaren canlı mıdır, ne zaman canlanır? Bu konuda farklı fıkıhlar var. Örneğin Türkiye'de yaygın olan Hanefi mezhebi 120 güne kadar kürtaja izin verirken Maliki mezhebi ise '40 gün' der. Çok açık, İslam'da kürtaja izin vardır.
 
- AK Parti yasaklayabilir mi?
 
Yasaklanması girişiminde, sadece Türkiye değil, dünyadaki birçok kadın örgütü ayağa kalkacaktır. Şu an dünyanın dört bir yanından e-posta ve telefonlar geliyor. Türkiye'de ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorlar. Kürtajın yasak olduğu ülkelerde illegal şekilde yapılan kürtajlarda kaç kadının hayatını kaybettiğine baksınlar, sonra bu konuyu tartışsınlar!
 
BAŞBAKAN'IN SÖZLERİNE VATİKAN ÇOK SEVİNİR
Başbakan'ın sözleri Vatikan'ın işine yarar, bir de yine Katolik olan İrlanda ile Malta'nın... Doğu'da ise Mısır'ın hoşuna gidebilir. Batı'da kürtaj karşıtı söylemi onaylayacak ülke yok. Ak Parti'nin siyasi literatürde olmayan 'muhafazakar demokrasi' adını verdiği ideolojisini kendisine örnek aldığı yer zaten Avrupa değil, Amerika'dır. ABD'de, Bush döneminde zirveye çıkan 'sosyal muhafazakarlık' akımı Ak Parti'nin adına 'muhafazakar demokrasi' dediği ideolojisinin ta kendisi. Cumhuriyetçi Parti bile bundan vazgeçti, bu ideolojinin temsilcisi artık Çay Partisi adlı neredeyse marjinal denebilecek bir grup. Ak Parti ise devr aldığı bayrağı taşımakta ısrarlı.
 
TECAVÜZE UĞRAYAN?
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün: Tecavüze uğrayan kadın da doğurmalı. Bosna'da pek çok kadın doğurdu. Özürlü olacak diye bebeği öldürmek de cinayettir...
 
Kürtaja sadece annenin hayatı tehlikeye giriyorsa cevaz verilebilir. Bebeğin otistik, özürlü, down sendromlu olması gerekçe olamaz.
 
Bakın kendi ailemde var. Ablamın çocuğu down sendromlu. Teyzemin torunu da otistik. Otizm çok daha ağır. Onlara nasıl iyi bakıyorlar biliyor musun? Ablam, hamile iken çocuğunun down sendromlu olduğunu bilerek doğurdu. Müdahale etmedi. 'Allah'ın bize lütfüydü' dedi. Aynen böyle düşündü.
 
DİYANET'İN BAKIŞI
"Henüz 4 aylık olmayan gebeliğe son verilebileceği görüşünde olan bazı fakihler varsa da, gebelik gerçekleştikten sonra, 4 aylık süre içinde de olsa, bir zaruret olmaksızın rahimdeki ceninin gerek ilaç, gerekse diğer etki ve işlemlerle düşürülmesi veya aldırılması (kürtaj) İslam bilginlerinin büyük çoğunluğu tarafından caiz görülmemiştir"
 
DİNDARLIK ARTTIKÇA...
Bahçeşehir Üniversitesi Betam Başkanı Prof. Yılmaz Esmer: Eğitim düzeyi yükseldikçe, kürtajı yanlış bulma eğilimi azalıyor. Gelir düzeyi yükseldikçe, kürtajı yanlış bulma eğilimi azalıyor...
 
AKP'liler, CHP'lilerden daha fazla kürtaja karşı bir tutum içinde. Kişinin hayatında Tanrı'nın önemi arttıkça, kürtaja olan destek azalıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler