PKKlıları eliyle koymuş gibi buldu!

PKK'lıları eliyle koymuş gibi buldu!

Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan firar eden 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu 18 PKK’lının yakalanmasıyla ilgili detaylara VATAN ulaştı.

Bingöl Cezaevi’nden tünel kazarak kaçan 18 PKK’lının yerini, geçen yıl ABD’den kiralanan King Air 350 tipi İnsanlı Keşif Uçağı tespit etti.
 
Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan firar eden 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu 18 PKK’lının yakalanmasıyla ilgili detaylara VATAN ulaştı. PKK’lıların yakalanmasında, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla geçtiğimiz yıl ABD’den kiralanan son teknoloji istihbarat sistemleriyle donatılan King Air 350 tipi İKU (İnsanlı Keşif Uçağı), kritik rol oynadı. Bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre, önceki gün firar eden 18 PKK’lı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Malatya’da konuşlu İKU(İnsanlı Keşif Uçağı)’su ile aynı gün saat 14.45’ten itibaren takibe alındı.
 
İHA da destek verdi
Ardından da PKK’lıların, saat 18.45’te Bingöl 15 kilometre kuzeydoğusundaki il merkezine bağlı Ortaçanak Köyü Samanlı Mahallesi mevkiinde yerleri tespit edildi. İKU ile aralıksız olarak takip edilen firarilere yönelik olarak, Bingöl İl Jandarma Komutanlığı’nın JÖH (Jandarma Özel Harekat Timleri) ile bölgede operasyon başlatıldı. Bölgeye dün sabah, keşif uçağına ilave olarak bir adet İHA (İnsansız Hava Aracı) da gönderildi. İKU görüntülerinden izlenen teröristlerin 17’si dün saat 09.45 sıralarında JÖH timleri tarafından arazide yakalandı. Kaçmayı başaran Ekrem Taş da akşam saatlerinde ele geçirildi. 
 
Silahsızdılar
PKK’lıların silahsız bir şekilde ele geçirildiği, operasyonun hiçbir aşamasında ise çatışma olmadığı ve ateşli silah kullanılmadığı belirtildi. Operasyonun başarısında, İKU ve İHA’nın yanı sıra TSK’nın seçkin birlikleri arasında yer alan JÖH timleri etkili oldu. TSK’nın operasyonlarında JÖH timleri, Bordo Berelilerle birlikte büyük önem taşıyor. JÖH, nokta operasyon timi olarak biliniyor. TSK’nın en son geçtiğimiz yılın sonunda Hakkari ve Şırnak kırsalında kışı geçirmek için hazırlıklara başlayan teröristlere yönelik bölgede 8 gün sürdürdüğü operasyonlarda da İKU kritik bir rol üstlenmişti.
 
Eşkal bile çiziyor
5 adet son teknoloji istihbarat sistemleriyle donatılan King Air 350 tipi uçaklardan ilki geçtiğimiz yıl temmuz ayında Türkiye’ye teslim edildi. İnsanlı keşif ve gözetleme araçları, topladığı istihbaratı kriptolu hatlarla yer kontrol istasyonlarına iletiyor. 30 bin feet, yani yaklaşık 10 km yüksekliğe kadar çıkabilen bu uçak, topladığı görüntüleri, bu hatlar aracılığıyla hem bölgedeki üslere hem de Ankara’ya iletiyor. Uçakta, FLIR adı verilen kızılötesi gözlem podu da yer alıyor. Bu cihaz ısı enerjisini hassas sensörlerle ölçerek bilgisayar ekranında renkli görüntüye dönüştürüyor. Böylece izlenen bölgedeki insan vücudu ısısı her türlü hava koşulunda rahatlıkla tespit edilebiliyor. Bu sayede arazideki kişinin eşkali dahi çizilebiliyor.
 
Yürüyerek gitmişler
Firarilerin Bingöl’e 15 kilometre uzaklıktaki Ortaçanak Köyü kırsalındaki Karacehennem Ormanları’na yürüyerek gittikleri öğrenildi. Bu bölge PKK’lıların sığınaklarının bulunduğu sık ağaçlıklardan oluşuyor. 
 
Bakan bütün gece operasyonu izledi
İçişleri Bakanı Muammer Güler, bütün gece operasyonu takip ettiğini söyledi: “Olayın üzerinden 24 saat geçmeden cezaevi firarilerinden 17’sinin yakalandığını memnuniyetle ifade ediyorum. Elbette bu olayla ilgili soruşturmalarımız devam edecek ama hemen olayın akabinde yakalanmış olmalarını da emniyet teşkilatı ve jandarmamız için büyük bir operasyon başarısı olarak görüyorum. Operasyonu tüm gece izledim. Firarilerin yerleri Bingöl’ün 15 kilometre kuzeyindeki Ortaçanak mıntıkasında tespit edildi. O bölgede jandarma özel harekat taburlarımızı indirdik ve 17 kişi yakalandı. Bir kişinin daha o bölgede olduğunu tahmin ediyoruz. (Bakan’ın kast ettiği Ekrem taş da dün akşam yakalandı.) Hem emniyet hem de jandarma teşkilatımızı, emeği geçen valiler, genel komutan ve genel müdür başta olmak üzere herkesi kutluyorum.” 
 
KAYNAK: VATAN (Levent İÇGEN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler