PKKnın kurucusu Sakine Cansız öldürüldü

PKK'nın kurucusu Sakine Cansız öldürüldü

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen silahlı saldırıda aralarında PKK'nin kurucularından "Sara" kod adlı Sakine Cansız'ın da bulunduğu 3 kişi öldürüldü.

PKK'yı 1978 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesi yakınlarında kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız ile örgütün Avrupa'daki önemli isimlerinden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez, Fransa'nın başkenti Paris'te öldürüldü

İlk bilgilere göre kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, Gare du Nord’da bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu’na girerek saldırıda bulundu. İçerde bulunan "Sara" kod adlı Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez öldürüldü. 

Olay yerinde inceleme yapan polis Cansız ve Doğan'ın başlarından, Söylemez'in ise karnından vurulduğu açıkladı. Polis saldırıda susturuculu silah kullanılmış olacağını ifade etti.
 
Olay yerindeki Özgür Politika gazetesi muhabiri Selma Akkaya, Fidan Doğan'dan saatlerce haber alınamaması üzerine, arkadaşlarının gece saat 01.00 sıralarında binaya geldiklerinde kapı önünde kan izleri görünce kapıyı kırıp içeri girdiklerini söyledi.
Fransa Kürt Dernekleri Fedederasyonu Başkanı Mehmet Ülker de, "Bir iki arkadaş kapıda kan izleri görüyor. Kapıyı kırıp içeri girdiklerinde, üç kadının infaz edilmiş olduğunu görüyorlar" dedi.
 
Büronun birinci katta bulunduğu ve işlek bir caddede yer aldığına işaret eden Ülker, katliamın 9 Ocak akşamı saat 18.00 ya da 19.00 civarı işlenmiş olabileceğini söyledi. Ülker, çok profesyonelce yapılmış bir cinayet olduğunu söyledi. 
 
 
pkk-sakinecansiz-fidandogan-leylasoylemez-paris-sozcu-resim-01.jpg
 
İLK TEPKİLER
Yaşanan olayla ilgili ilk tepkiler de gelmeye başladı. Gültan Kışanak Twitter'dan gönderdiği ilk mesajda "Gültan Kışanak: Paris'te 3 Kürt kadın alçakca katledildi. Bu Kürt kadınlarının mücadelesine yönelik bir saldırıdır. Kürt kadınları daha güçlü mücadele edecek.  Sakine Cansız böyle bir felaketle karşılaşsa halkımızı ve kadınları metanetli ve cesur olmaya davet ederdi. Biz de öyle olalım." dedi.
 
Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls: Sakine Cansız ve iki kadının öldürülmesinin 'kabul edilemez bir cinayet' olduğunu açıkladı.
 
Ufuk Uras: Paris katliamı barış sürecini sabote etmek isteyen uluslararası güçlerle bağlantılı derin güçlerin 'bizim bir kredimiz yok' mesajı ve restidir.
 
Pervin Buldan: Paris'te katledilen üç Kürt kadını mücadelemizde yaşatacağız. Suikastı lanetle kınıyorum.
 
Öte yandan Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA), 3 Kürt kadına düzenlenen suikastin ardından Avrupa'daki Kürtleri Paris'te toplanmaya çağırdı.
 
AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Paris'te yaşanan silahlı saldırı olayını ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
Hüseyin Çelik, 'PKK'nın iç hesaplaşması gibi gözüküyor. Ama henüz resmi bir bilgi yok. PKK'nın içinde şöyle veya böyle olaya sabote etmeye çalışanlar var. Bunlar süreci sabote etmeye çalışanlardır' dedi.
 
BDP EŞ BAŞKANLARI: BU BİR KATLİAM
 
BDP'den PKK'ya suikast konusunda açıklama PKK'nın kurucularından Sakine Cansız ve KNK üyesi iki kadının Paris'te öldürülmesini BDP 'katliam' olarak niteleyerek kınadı.
 
BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, PKK kurucularından Sakine Cansız ve beraberindeki iki kadının öldürülmesi hakkında bir açıklama yaparak olayı ‘katliam’ olarak niteledi.
 
Demirtaş ve Kışanak, yaptıkları açıklamada, Fransa hükümetinden katliamı aydınlatmasını isterken, Kürtleri bulundukları her yerde protesto gösterileriyle katliamı kınamaya çağırdı.
 
BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak’ın açıklaması şöyle:
 
“Dün akşam saatlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt Enformasyon bürosunda bulunan Kürt kadın siyasetçiler; Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez’in vahşice katledilmiş olmasını nefretle kınıyoruz.
 
Bütün Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. Fransa hükümetinin bu katliamı hiç bir tereddüde yer bırakmayacak şekilde derhal aydınlatmasını bekliyoruz. Paris’in en işlek bölgesinde alenen işlenen bu suikastların üstünün örtülemeyeceğinin bilinmesini istiyoruz.
 
Dünyanın her yerinde Kürde sadece ölümü reva görenler bilmelidir ki, halkımızın özgürlüğünün bedeli ne olursa olsun bunu ödemekten çekinmeyeceğiz. Hayatını halkının geleceğine adamış bu üç değerli Kürt kadın siyasetçinin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.
 
Kadın özgürlük mücadelesinin de neferleri olan arkadaşlarımızın katillerinin gizlenmemesi, cinayetin üstünün örtülmemesi için halkımızı bulunduğu her yerde protesto gösterileriyle bu katliamı lanetlemeye ve Kürt halkının şehitlerini sahiplenmeye çağırıyoruz.”
 
Demirtaş ve Kışanak cenazeye katılacak 
 
BDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın Fransa hükümeti nezdinde girişimlerde bulunmak ve cenazeye katılmak üzere Paris'e gitmeye hazırlandığı açıklandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler