Prof. Dr. İlber Ortaylı: Ne başkanlığı kardeşim ya

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Ne başkanlığı kardeşim ya

Prof. Dr. İlber Ortaylı, CNN Türk'te Hakan Çelik'in programına katıldı. Ortaylı, başkanlık sistemiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

'Türk tipi başkanlık sistemi'ni eleştiren Ortaylı 'Ne başkanlığı kardeşim ya? Burası Uruguay mı?' yorumunu yaptı.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hakan Çelik'in "Türkiye'de başkanlık sistemi olur mu? İhtiyaç var mı" sorusuna şu sözlerle yanıt verdi: 

"O SİSTEM İLERDE ÇÖKER"
"Onun canı başkan olmak istiyor, birilerinin. Hayırlı olsun. O nasıl olsa çöker ilerde, kaldıramaz Türkiye. Kaldırmaz kardeşim. Ne başkanı ya, burası Uruguay mı yani yürümez. 40 bin tane problem çıkar. Bunlar sadece çatışmayı hızlandırır. İsteyen istediğiniz yapsın. 300 mebusumuz var, 400 mebusumuz var. Rey veririz, referanduma gideriz. Referandumda da millet verir. Bizim milletin verdiği reylerin üzerinde tartışmak gerekir. Yüzde 92 Evren'in ve darbecilerin anayasasına evet dediler. Ne demek bu? Kabul ettik sizi. 82'de yüzde 92 almış yüzde 52 de değil. 

ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE 'AMAN CANIM'
Yüzde 92 orada evet dediler, şimdi de verirler. Sonra da söylenirler. Burada bir kavram var. "Gemüt" rahatlık değil lakayiti var. Anayasa konusunda Türk milletinde müthiş bir lakayiti var. Ne istediğinin, ne yaptığının farkında değil.

Verelim de diyor, şu şamata bitsin diyor. 'Aman canım' diye bir lafı vardır Anadolu'nun. Bu aman canım böyle ev kadınları söyler, kahvedeki herifler söyler. Esnaf söyler. Daha da büyük akıllı adama yakışmaz zaten bu laf. Fakat onların da mantığı vardır. Onları söylemekte. Aman Canım Türk siyaset hayatında yaygındır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler