RedHack hakkında merak edilen sorular

RedHack hakkında merak edilen sorular

İşte o sorular ve yanıtları...

RedHack (Kızıl Hackerlar, Kızıl Hackerlar Birliği), 1997 yılında kurulan, kendilerini Marksist ve Sosyalist olarak tanımlayan hacker grubu. Şubat 2012'de Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesini çökerterek adlarını duyuran grup aynı zamanda Türkiye genelinde yaklaşık 350'ye yakın emniyet müdürlüğü sitesini geçici bir süreliğine çalışamaz hale getirdi. Grubun çekirdek kadrosunu oluşturan üye sayısı 12'dir
 
+ SORU: RedHack kac yılında ve neden kurulmuştur?
 
R.H.A (Red Hackers Association) yani REDHACK 1997 Mayısında kurulmuştur.
 
Kuruluşundaki mantık; Somut koşulların somut tahlili ilkesinden yola çıkan teknoloji sektörünün bilişim ve iletişim kollarında alınteri döken yoldaşlar tarafından Türkiye’de kurulmuştur. Eylemlerine yön verecek esas merkez Türkiye olmak üzere esas görevi de Türkiye Devrimci Hareketine devrimin bu alanında, yardımcı olabilmek, Türkiye ve dünya proleteryasına ve de ezilen halklara bir nebze de olsa dayanışma gösterebilmektir.
 
Bu düşünceyle yola çıkan R.H.A, dünyaya bakış anahtarı Diyalektik Materyalizmle, başta açık ve özgür kod olmak üzere birçok teknolojik yeniliği analiz ederek, bu alandaki savaşın yönteminin adını REDHACK olarak koymuş, REDHACK sentezine varmıştır. REDHACK felsefesi; ezenle ezilenler arasındaki savaşın, gelişen teknolojik kulvarlarda ezilenler lehine kullanmasının, geliştirilmesinin adı ve mantığıdır.
 
R.H.A’ya rehberlik eden, ezilen sınıf ve halkların ortak ideolojisinin bu alana yansımasıyla şekillenen REDHACK felsefesidir. Bu felsefe Marksist diyalektiğin, bu alanı yorumlamasından başka birşey değildir.
 
Daha geniş bilgi için Tüzüğümüzü okuyunuz..
 
+ SORU: RedHack üyeleri kimlerdir? Nerede yaşarlar? İsimleri yok mudur?
 
CEVAP: Yaptığımız işin ciddiyetinden ve düşmanımızın faşizmin en kanlı diktatoryalarindan biri olmasi neticesinde, ayrıca hacker etiğininin genel prensiplerine ve gercek hacker yaşayış biçimine göre, (tüzüğümüzde de kesin olarak belirtilmiş yasaklanmış bir şekilde) isim, yer, yaş hatta cinsiyet noktasında bile bilgi veremiyoruz. Dahası grup uyelerimizin birbiri ile bu şekilde bir bilgi alış verişi de tüzüğümüzce kesin kurallarla yasaklanmıştir. Ayrıca RedHack, hiç bir mücadele biçimini reddetmemekle beraber, illegal mücadeleyi esas, diğer mücadele biçimlerini tali gormektedir. Örgütlenme ilkeleri ve bu örgütlenmedeki yaşayış şeklini de objektif olarak bu kurala göre belirler. 
 
+ SORU: RedHack üyeleri reel'de görüşür mü?
 
Reel'de bir irtibat, normal koşulla da kesinlikle yapılmaz.
 
+ SORU: Sadece Sitemi kirarsiniz? yoksa?
 
Öncelikle RedHack, "yürüttüğü mücadele platformu olarak, iletisim ve bilişim teknolojilerini esas, diger teknolojik platformları tali görür." Burdan da anlaşılacağı gibi RedHack teknolojinin bütün platformlarında varolmayı savunmakla beraber, iletişim ve bilişim teknolojilerinde "esas" bir sekilde varolmayi ve mücadele etmeyi öngörür.
 
Buradan çıkan sonucta RedHack sadece, site kirma, index atma vb. türden eylemlerle kendini sinirlamaz. Site deface, yeri geldiğinde işin gorsel yani, propaganda / ajitasyonun bir şekli, yeri geldiğinde de cezalandırmanın bir şekli olabilmektedir. Bu tür hack eylemleri propaganda amaçlı olmasından kaynaklı genelde kamuoyuna açıklanır tarzdadır. Fakat bunun yanında RedHack'in görünmeyen yüzünde başka türden eylem türleri yapabilmektedir. Bu tür değişik eylem türlerinin (genelde propaganda amacı taşımadığı için) gerekli görülenleri tarafımızdan kamuoyuna açıklanırken, büyük bir çoğunlukla kamuoyuna açıklanmaz. Tüzüğümüzün son bölümüne doğru "RedHack'in bolumleri nelerdir?" bölümünü okursanız, RedHack'in Deface'den başka neler yaptığını da görebilirsiniz..
 
Hayal gücümüzün ve yeteneklerimizin genişliği kadar, eylemlerimizin yelpazesi de geniştir..
 
+ SORU: Sizin de siteniz kirilabilir mi? Kırılırsa nasıl karşılarsınız?
 
Her sitenin kirilabileceği gibi bizim de sitemiz kırılabilir. Bu noktada saçma bir iddamız ve gayretimiz yoktur. Bizim işimiz sistemimizi elimizden geldiğince korumaktır. Deface edilmemesine çalışmaktır. Ama buna rağmen sitemiz veya sitelerimiz kırılabilir mi? Bu soruya verilecek cevap tabi ki "Evet"tir.
 
"Tepkimiz ne olur?" sorusuna cevap vermeden, bu tur bir duruma verilecek tepkimizi anlamadan önce, bizim başkalarinin sitesini kırdığımız noktasında neden kırdığımızı ve tepkimizi anlamak gerekir.
 
Şöyle ki;
 
Bizler site kırma "deface" olayını birileri alt etme, büyüklük taslama vb. gibi küçük burjuva, lümpence amaçlarla yapmayız. Bizi az buçuk bilen biri, ideolojik olarak, halkımız için, halktan yana, çeşitli koşullar altında, "bildiri" ve "saldırı" türü deface yaptığımızı bilirler. (Bu noktada RedHack Kimdir? bölümünde detaylı bilgileri bulabilirsiniz) Dolayısıyla burdan çıkan sonuç nedir? Demek ki bizler hack ve deface olayına ideolojik bakmaktayız. Bir sayfayı kırmak önemli değil, sayfayı nasil, neden, niçin kırdığımız önemlidir!
 
Ve bunu bizim sayfamiz kirilmasi olayina uyarlarsak, Bizim icin sayfamizin kirilmasi onemli degil (cunku her sistem kirilir!),onemli olan nasilnedennicin kirildigidir. Esas olanin "NedenNicin Kirildigi" olmasina kar$in, "Nasil Kirildigi"da onemlidir..
 
Acacak olursak;
 
Nasil derken, Acaba sahtekarca bir yontemlemi kirilmi$tir? (kimileri buna sistem muhendisligi demekte) Host tarafindan bir kaypaklik varmidir vb. lamerliklerlemi kirilmi$tir?
 
Neden ve Nicin derken, Sayfamizi kiranlarin haklilik nedenleri ne derecedir? Ezilen Halka ne derece bir faydasi dokunmu$tur? Halk Du$manlarina ne derece bir faydasi dokunmu$tur? Kiranlarin hayata baki$ acisi, sinifsal duru$u nedir ve bunu kirdiklari sayfamiza yansitmi$larmidir? Kirdiklari sayfamizda ana sayfamiza yazi yazmaktan ba$ka ne ba$armi$lardir vb. bircok taraftan etraflica bakariz ve ona gore bir siyaset izler tepki gosteririz..
 
 
Baki$ tarzimiz cok farkli gozukebilir ama bu aslinda gercek hacker felsefesi icin dogru olan ve siradan bir durumdur
 
 
 
SORU: 1997'den bu yana var olmaniza kar$in, neden surekli yayin yapan siteniz olmadi?
 
CEVAP: Oncelikle belirtmemiz gerekirki bizim site kurmak, bu siteninde surekli olmasi gibi bir takintili dusuncemiz yok. Site kurma olayina diger faaliyetlerimiz gibi taktiksel olarak ve gunun sartlarina gore belirliyoruz. Yani bu demek oluyorki, belirli kosullar altinda sitemizi acabilir, yine belirli kosullar altinda actigimiz gibi kapatabilirizde. Bu sorun bizim onemsel siralamamiza ve gunun gerekliliklerine gore degisir. Elbetteki dusmanin yonelimine gorede taktiksel anlamda sayfa acip kapattigimizda olmu$tur. Sayfalarimiz kapali bile olsa, pratiklerimizle her donem halkimizin yaninda oldugumuz ve asil onemli olanin bu oldugu unutulmamasi gereken bir gercektir. Amaclarimiz bir sayfanin cok ustundedir..
 
 
Sayfalarimizi acip kapama noktasinda soz konusu olan ba$ka bir konuda biraz once bahsettigimiz durumun aksine, yani kendi istegimizle acipkapatma olayinin aksine, bizim irademizistemimiz disinda sitelerimizin kapanmasidir. Bu sorun, interneti tekelle$tiren emperyalizmin, interneti (objektif olarak) kendi kontrolunde yonetiyor olu$uyla direk ilintilidir. Actigimiz sayfalarda reel para odemeyi$ olu$umuz, host firmalarinin tekniksel guvensizlikleri, host firmalarinin du$mandan yana tavir alabilme durumlari, "hack" sayfalarinin host sozle$melerinde genelde yasakli olu$u, sozle$meleri tek tarafli fes edebilmeleri vb. sorunlardan oturu host noktasinda seciciyiz. Kirilabilme olasiligi yuksek, guvenliksiz bir host'ta sitemizi barindirmaktansa sitesiz kalmayi daha dogru bulmaktayiz.
 
Ayrica sahte kartlari kullanarak hosting alma i$inede, sucsuz insanlara zarar verecegimiz dusuncesiyle (belirli kosullari arastirip yaratmadigimiz muddetce) kar$iyizdir. Yine belirtmemiz gerekirki yuzlerce taraftarimizin bu noktada olanaklarini bizimle payla$mak istemelerine kar$in, yukarida belirttigimiz sebeplerle beraber, bizden kaynakli taraftarlarimizin baski altina alinarak bizden kaynakli olanaklarini kaybetmelerine varan deneyimlerimizden oturu $uan itibariyle onlarin onerdigi yerle$ik bir hosta gecemiyoruz. Bizden imkanlarini hicbir zaman esirgemeyen taraftarlarimiza gonulden te$ekkuru bir borc biliyoruz.
 
 
 
+ SORU: Neden Formunuz yok?
 
CEVAP: Tarti$ma forumlarinin talep gordugunun farkindayiz. Fakat $uanki ko$ulda belirli ozel sebeplerden kaynakli forum kurmayacagiz. Illeriki donemlerde bu $ekilde bir yonelimimiz olabilir. Bu yondeki olasi geli$meleri ve RedHack hakkindaki olabilecek tum geli$meleri, "Duyurular Bolumu"nden takip ediniz..
 
 
 
+ SORU: RedHack PKK'li midir?
 
CEVAP: RedHack, Uluslarin Kendi Kaderini Tayin Hakki (UKKTH) ilkesini, kayitsiz, sartsiz, kosulsuz kabul eder. Her turlu milli imtiyaz ve ustunluge karsi cikar, tum milliyetlerin tam hak esitligini savunur.
 
 
Keza "milli imtiyaz ve ustunlugu" reddeden antifa$ist bir olu$umla, dahasi "sinifsal" bir sava$in teknolojik kolu olmaya cali$an bir takimla, ulusal mucadele yuruten bir orgutu ayni kefeye koymak, REDHACK'i PKK'li yapmak; ya egitimsizligin ya da bilincli bir karalamanin urunudur.
 
Egitimsizlik derken, Sinifsal veya ulusal mucadeleden haberdar olmayan veya tam anlamiyla bu bilince eri$memi$ kitleleri kastediyoruz.
 
Bilincli karalama derken, Ulkemizdeki Pkk histerisini kullanarak, her Sosyalist ve Komuniste PKK li diyerek isin icinden cikmaya cali$an, bilgisizlikleri kendine kilif edinmi$ insan kiliklilarin ba$kalarinin cahilliklerini kullanma yontemidir. PKK niin ismini kullanarak sinifsal mucadelemizi ve insanlara gitme cabamizin onunde engel olmaya cali$an yaricahillerin bu saldirisina kar$in,
 
Dunya ile ufak bir bagi olan biri, RedHack'in PKK'li olmadigini bilir..
 
 
Ama elbette bu demek degildirki RedHack Kurt Ulusunun hakli taleplerini savunmaz dile getirmez. RedHack uluslarin ba$ka uluslar tarafindan ezilmesine kar$i cikar. Irkciliga kar$i cikar. Dunyada herkezin e$it haklara sahip olduguna inanir. Tum Leninistler gibi RedHack'te, Her ulusun kendi kaderini belirleyebilme hakkini sonuna kadar savunur. Ama RedHack'in asil mucadele platformu, sermaye ve emek arasindaki celi$kiden cikar. Yani Fakirler ve Zenginler arasindaki sava$ta fakirlerin nihai zaferi icin mucadele eder. Proleterya diktatorlugune giden yolda teknolojik platformun olanaklarini sinifimiza, ezilen halklara sunar. Kaldiki ezilen uluslarin en tutarli mucadelesininde Komunistler onderliginde olduguda bir gercektir.
 
 
RedHack'in hedefi dunyadan siniflari ve sinirlari kaldirmakken, RedHack'e Pkk'li damgasi vurarak onun asil mucadelesinin ustunu ortmeye cali$an yaricahil lumpenleri biraz okumayaarastirmaya davet ediyoruz. Keza ara$tirmayanin incelemeyenin konu$maya hakki yoktur.
 
ilk bilinen Hacker Manifestosunu, yani The Mentor'un "Hacker Manifestonu" okuyan her birey bu konudaki tavrimizi, hackerlarin milliyetl ayrimi yapmadigi dahasi milliyetlere ait olmadiklari gercegini daha yakindan anliyacaklardir..
 
 
Bu konuda halen celiskide olan arkada$lara evvela, "Komunizm nedir?" "Sinifsal mucadeleler ve ulusal mucadeleler arasindaki farklar nelerdir?" vb. turden konularda KITAP okumalarini oneririz.. Her muhalife, duzenden sikayetci herkeze bir "damga" vurmadan once, vurdugumuz damganin anlamini ogrenelim. Aksi halde sacmalariz..
 
 
 
+ SORU: RedHack ba$ka bir orgutle baglantisi varmidir?
 
CEVAP: RedHack, Fakirlerin dostu zenginlerin dusmani antifa$ist
 
antiemperyalist tum insanlarin ve orgutlerin takimidir.
 
Fakat "RedHack bir orgute direk veya dolayli bagintili degildir. RedHack, ulkemiz cografyasi esas olmak uzere dunya genelinde sinif yararina teori ve pratik gosteren, sinif dusmanlariyla amansiz savasan tum devrimci orgut ve uyelerinin sanal alandaki gucu"dur. Bu beraberligi, dayanismayi bozabilecek tum hareketleri devrimci dayanisma bozgunculugu olarak anlar. Yani bu demek oluyorki, RedHack her devrimci orgute ayni mesafededir ve ayni zamanda hepsinindir..
 
RedHack'i bir orgute mal etmek onun ideolojisini ve amaclarini anlamamakla ilintilidir.. Bu noktada bildirilerimizi ve tuzugumuzu okumanizi oneririz..
 
 
 
+ SORU: Ba$ka hack gruplarini nasil goruyorsunuz? Ba$ka Hack gruplarinin durduklari noktalar neresidir? Bu gruplari geri goruyorsaniz geri olduklari noktalari kisaca anlatirmisiniz?
 
CEVAP: RedHack, gruplari bir butun degerlendirmez. Niteligine gore degerlendirir.
 
$oyleki; Ulkemizde ki hack gruplari ne yazikki hack kavramindan cok uzakta, maceraci ve tekniksel olarakta cok geridir.
 
Bu noktada yeni bir makale yaziyoruz. Hazirlik a$amasindadir. Yayinlandigi zaman, soz konusu makaleye Felsefe yazilari'miz bolumunde "Hacker olmak" adi altinda ula$abilirsiniz.
 
Fakat yinede Kisaca anlatacak olursak; nitelik derken soz konusu hack gruplarinin ideolojik ve tekniksek duru$unu baz alarak degerlendirmeden soz edebiliriz. Ha keza tum gruplarin niteligide ayni olmadigi icin, soz konusu grup veya gruplarin analizini yapar o sekilde bir karara variriz. Bu analizde de sinifimizin sorunlari cozmekteki anahtarini yani celi$kiler yasasini kullaniriz.. Tek tek gruplari kendimize gore degerlendirirken ama yine ulkemizdeki hack gruplarinin da birbirine benzedigi du$unulurse, genel bir degerlendirmeyle, ideolojik ve teknik olarak kisaca gruplari analiz edebiliriz.
 
 
Ideolojik olarak: Ulkemizdeki gruplarin bir cogu, sistemin bilincli olarak halklari du$man etmek icin, insanlarin bir araya gelip, soz ve orgutlenme haklarini elde etmemeleri icin yaydigi IRKCILIK'tan etkilenen ve bu irkciligin kaba saba slogan vari soylemleriyle hack yapmaya cali$an insanlar toplulugundan olu$ur.
 
Bunlar genelde ergenlik cagina yeni girmi$, sistemin dezanformasyon araclarindan etkilenen, ak$am seyrettikleri "derin devlet" filmlerindeki isimleri kendilerine kimlik edinip, hack yapmaya cali$an cocuk ya$ta diyebilecegimiz genclerden olu$ur.
 
 
Bunlarin hack kavramini bilmeden "hack yapmaya" cali$malarindaki bir diger sebep ise yine burjuvazinin ideolojisi olan "populizm"dir. Gercek hayatlarinda sistemin "insani insana yabancila$tirma" politikasindan muzdarip olan bu kesim, yabancila$manin getirdigi asosyallik'ten kaynakli reel hayatta ba$aramadiklarini sanal hayatta ba$armaya cali$arak kendi egolarini gidermeye, en azindan reelde insan yerine koyulmamanin cozumu olarak "Reel hayatta mucadele" yerine sanalda bir isim, "bir unvan" yapmaya cali$maktadirlar. Asil suclunun, onu adam yerine koymayanin, kapitalistemperyalist sistem oldugunu gormez, ve asil du$manlarinin ekmegine yag surerek du$manlarinin piskolojik sava$indan etkilenir. Hazirciligi kullanan bu gruplar, aslinda dunyada ciki$iyla beraber kullanilan hacker deyimini tam olarak ara$tirsalar, ufak bir ara$tirmayla yanli$ yollarinin farkina varabilirleri. Bu noktada RedHack'in yaptigi bilgilendirme cali$malarida esasinda bu insanlari gercek hacker felsefesine yakla$tirmaktir. Bunu yukarida bahsettigimiz makalemizde derinlemesine acacagiz.
 
 
Ideolijik noktada yukarida bahsettigimiz IRCKILIK temelinde ulkemizde hack gruplari kuran du$unmeyenara$tirmayansorgulamayan gencligin yani sira, birde Dini nedenlerle hack grubu kuranlar vardir. Bu grupta olanlarinda yukarida bahsetmi$ oldugumuz turden asil anlamiyla bir farklari olmamakla beraber, yukaridakilere oranla belirli bir amaca sahiptir.
 
Bilincli bir sekilde bagli bulundugu sinifin ideoloojisini yaymaya cali$arak, yeni yeti$en gencligi, gencligin egitimogrenim hakkini, ozgur ileti$im hakkini, du$unme sorguklama hakkini vb. tum haklarini calan kapitalist emperyalist sistemin kirli carklarina entegre etmeye yedeklemeye cali$maktadirlar. Boylece gencligin enbuyuk du$manlarina, gencligi robotla$tirmalari icin gencligin geriligini kullanarak yine gencligi alet ettirmektedirler. Hack'in esrarengiz ve maceraci yaniyla yeni yeti$en gencligi kendi emelleri dogrultusunda yonlendirmeye cali$an bu gruplar, reel'deki temsilcileriyle paralel bir sekilde, dini cikarlarina alet eden ABD'ci kuklalardan farksizlardir.
 
 
Ve yine ideolojik noktada RedHack'i kendilerine ornek alan yolda$larin yeni yeni kurdugu gruplar vardir. Bunlar ideolojik olarak cesitli ideolojilerden gelmektedirler. Bilincli anlamda sinifimizi savunanlarin az ve yetersiz olmasina kar$in, ezilen ulus mucadelesi icin mucadele edenler daha yogunluktadir. Bunlarin RedHack felsefesini anlayarak, ideolojik olarak daha iyi a$amalara gelecekleri gorunen bir gercektir. RedHack bu turden ezilenden yana gruplara, ideolojik ve tekniksel olarak elinden geldigince yardimci olmaya cali$maktadir.. Bu tur gruplari nitelikli yapmak, cogaltmak gorevlerimiz arasindadir..
 
 
Para icin hack yapanlar, Salt Ego icin, Orgutsuz tepkiler, tek tek bireyler vb. icin bahsetmi$ oldugumuz makalemizde daha detayli acacagiz.
 
 
Teknik olarak: Ulkemizdeki gruplar cogunlukla, hack kavramini dogmalarla ele almi$, ayni ideolojik noktada yakla$tiklari gibi tekniksel noktada da kendini geli$tirmek yerine hazirla yetinmi$, Hackerligin evrensel olarak kabul gormus birinci kuralini yani ara$tirmainceleme kuralini rafa kaldirmi$ bulunmaktadirlar. Elbetteki zaten sistemin sadece hackerlara degil bir butun insanlara yoneltmi$ oldugu saldiri, yani ara$tirmayan ogrenmeyen insanlari yaratma saldirisi, bilginin esas oldugu bu alanda kendini cok net gostermi$tir.
 
Kulaktan dolma, dardeney anlaminda ogrenilmi$ bir kac yontemlerle, ogrendigi yonteme denk du$en "ne bulursa kiran" ve kirdiginda da hizmet ettigini du$undugu sinifa "mazeret" ureten gruplarin varligini kamuoyuna mal olmasindan kaynakli her internet kullanicisi hemen hemen bilmektedir. Bildikleri aciklari Google'da arayarak hack eden, bunada sozum ona mazeret uretenlerin coklugu a$ikardir. Buda teknik birikim noktasinda Turkiyedeki gruplarin ne a$amada olduklarini gosteren en basit ornektir.
 
Hemen hemen herkez Lamer deyimini bilmektedir. Oyleki, otobuste birbirini iten yolcular bile neredeyse birbirine Lamer diyebilmektedir. I$in karikaturize tarafi bir yana, yukarida bahsetmi$ oldugumuz nedenlerle beraber Lamer deyimide burdan cikmaktadir.
 
Lamer elbetteki sadece tekniksel anlamda kullanilan bir deyim olmamasina kar$in, (genelde tekniksel olarak "geri olani" geri olmakla kalmiyip kendini "illeri ilan edeni" nitelendirmek icin kullanilmi$tir.) ulkemizde bir kufur gibi kullanilan bu deyim, ital edildigi ulkelerde, esasta kod calan, caldigi kodlarla kendi programini "kendininmi$" gibi yapan olarak kullanilir. yaygin olarakta, hacker olmayan ama hacker oldugunu idda eden olarak kullanilir.
 
Fakat bilgi erezyonu bunuda degi$ik kaliplarda, hackerligin evsensel ozunu ve hackerlarin birle$ik orgutlu mucadelesinin onunde engel olarak oturtmu$tur. Orn: "Kendini ispat edebilmenin ismi, kar$idakine Lamer demektir" demekten gecmeye varan kufur ve hakarete donu$turmu$tur. Gercek anlamiyla Lamer kavramina gore ulkemizde bu kavramin icini dolduran bircok grup/birey olmasina kar$in, ogrenmek isteyen ve kendini geli$tiren fakat halen hacker olamami$ insanlarda coktur. Bir butun olarak bunlari girdikleri ideolojik yoldan yani sistemin yoz etkile$iminden ve savunduklari geri ideolojiden kaynakli lamer ilan etmek yanli$ olur.
 
 
Sonuc olarak tekniksel anlamda da ulkemizdeki gruplar ideolojik anlamda oldugu gibi geri ve sigdir. Yanliz ideolojik olarak "bilincli" sistemin ma$asi olanlar haric gercekten hacker olma yolunda ilerleyenler kazanilina bilinecek seviyededirler. Cunku gercekten ilerlemek ve gercek hacker olma yolunda istemleri olanlar ve azmedenler, tekniksel ya$anan geriligi ve bilincisiz savunduklari egemen ideolojiyi, irkciligi vb. a$abilirler. Turkiyedeki gruplarin cogunlugunun pratigi ve ideolojik duru$lari yukarida anlattigimiz gibi sistemden yanaymi$ gibi olmasina kar$in, ara$tirmainceleme ve dunyayi sorgulamayla a$ilabilecek $eylerdir. Cunku ya$anan her$eyin sorumlusu bilincisizliktir. RedHack'in varolu$ ilkelerinden biride bu bilinci ta$imaktir. Bu bilinci ta$iyarak hackerlarin tek ve orgutlu mucadelesini orgutlemek asil du$mani gostermektir..
 
 
Detayli yazimizi Fesele bolumumuzde "Hacker olmak" ba$ligi altinda yakinda okuyabilirsiniz!
 
 
 
SORU: RedHack Turkiyedeki irkci veya geri hack gruplarina direk bir yonelimi, bir saldirisi varmidir?
 
 
CEVAP:
 
RedHack, yukarida bahsettigimiz nedenlerle bu tur gruplardaki insanlarin geri ve bilincsiz oldugunu bilmektedir. Onlara saldirmayi en son i$ olarak gorur. Onlari ideolojik cati$ma icerisinde, fakirlerin ve ezilenlerin mucadelesine, gercek hacker etigine cekmeye cali$ir. Onlara gercegi gostermek icin elinden geleni yapar.
 
Elbetteki bu soylediklerimiz, bilincsiz bir sekilde gerici ideolojileri yani, irkciligi, fa$izmi, kapitalizmi vb. gericilikleri bilincsiz bir sekilde savunanlar icin gecerlidir. Bilincli savunanlara tavrimiz nettir. Devlete jurnallik yapanlar, ihbarcilar, devrimci siteleri ve sistemleri sabote etmeye cali$anlar, ezilen siniftaki (belkide kendiside eziliyordur) insanlara bilincli saldiranlar veya araci olanlar, devrimcilerin hesap sorma bilincini sanal ortamla sinirlamamalilar. Teknigimiz gibi hesap sorma yontemlerimizde degi$iktir.
 
 
Bu noktada eklemek istedigimiz son cumlede, bizlerin asil du$maninin insanligin du$mani yoz sistem oldugunu herkezin bilmesi gerektigidir. Bizler tek tek gruplari ve coreklenmi$ sistemin ma$alarini degil, hedef olarak sistemin kendisini aliyoruz. Zaten yapilan cesitli eylemlerimizlede bunu gosteriyoruz. Bizim amacimiz yanli$ yolda gidenleri dondurmek, gercek du$mani gostermek, gercek du$manla sava$maktir.
 
Sistemin bilincli ma$alari canimizi gercekten sikmadikca direk bir yonelimimiz yoktur. Bizim ma$aya degil, sisteme direk bir yonelimimiz vardir. Tum yeni yeti$en ve etraftaki gerici ku$atmadan etkilenen hacker olmaya aday genclerede onerimiz REDHACK felsefesi i$iginda ortak bir mucadele vermek icin ara$tirmalariincelemeleri ve insanligin du$mani zengin sinifi tarihe gommek icin ortak mucadeleye katilmalaridir.
 
 
 
+ SORU: Devlet tarafindan Yakalanmaktan korkmuyormusunuz?
 
CEVAP: Yaptigimiz i$in bilincindeyiz. Devletten korkmadigimiz gibi yakalanmaktanda korkmayiz. Bu devlet ne Turk halkinin ne Kurt halkinin nede ba$ka bir halkin devletidir. Zenginlerin cikarlarini gozeten adaletsizliklerin uzerine oturmu$ bir devletir ve bu devletin bizim devletimiz olmadigi aciktir. Ve biz onlara kar$i, bu adaletsizlikleri bitirmek icin her platformda mucadele etmekteyizsava$maktayiz.. Onlarda, hukumlerinin surmesi icin her platformda bizlere, ezilen halklara acimasizca saldirmaktadirlar.
 
Ve yine bu kar$i sava$imizda, onlarin i$i yakalamak bizim i$imizde yakalanmamaktir. Devrimci anlamda tum tedbirleri almamiza kar$in yakalana bilecegimiz, (objektif olarak) yakalana bilirligimiz bir gercektir. Yakalanmamak icin tedbirler almamiza kar$in bedel odemektende kacmayiz. Yakalandigimiz ko$ullarda, yuzyillardir ezenle ezilenler arasindaki sava$imda ezilenlerin sava$ini yuruten devrimciler ne yapiyorsa bizim yapacaklarimizda ondan farksiz olacaktir.
 
 
Platformumuz degi$ik olsa bile, "ser verip sir vermeme" ilkesi ba$ta olmak uzere, devrimci tum ilkelere gonulden bagli oldugumuz unutulmamalidir. Yine "Tuzugumuz" incelendiginde, bu tur durumlarda ne yapacagimiz, tuzugumuzun kesin hukumleriyle belirlenmi$tir..
 
Kimin kazanacagini olasiliklar degil, olasiliklara hazirlanmi$ irademiz belirler.. Sorun yakalanmak degil, Hakli bir mucadele ugruna sava$maktir. Sorun Fikiksel tutsaklik degil, du$unsel esarettir. Ozgurlugumuze du$kunlugumuzden burdayiz, sava$iyoruz.
 
 
Gercek Ozgurlugun gunumuz dunyasinda soylendigi gibi olmadigini bildigimiz gibi, gercek esaretinde du$man tarafindan hapsolmak olmadigini cok iyi bilmekteyiz. Ozgurluk sadece yemek icmek gezmek cali$mak vb fiziksel rahatlik degildir, du$unmeyen, sorgulamayan her beyin bizim icin gercek esaretin altindadir. Bizce esaret, insan fiziginin manevra ozgurlugunun kisitli olu$uyla aciklanan bir olgu degil, insan du$uncesinin manevrasizligiyla, sinirlandirilmasiyla aciklanan bir durumdur. Hatta asil esaretin yani sira sureklile$mi$ bir du$unsel esaret olumun ta kendisidir.. Onlari bu esaretten kurtarmak her uyanmi$in gorevidir. Bedeli ne olursa olsun.. Tek bir insan kalsak bile, ezilenlerden yana hakli sava$imiz surecektir.. Unutmayinki birimizi durdurabilirler ama hepimizi asla..
 
 
 
+ SORU: Bazi yerlerde Kredi Karti vb. Suclardan yakalananlariniz oldugu gibi soylentiler var. Bu ne derece dogrudur?
 
CEVAP: Bili$im suclari icerisinde system zararlari, site kirma gibi suclardan cesitli donemler delilsiz sahte iddalarla yakalanip kisa sureli hapis yatan veya dijital dunyadan bagimsiz siyasal suclarla hapis yatan uyelerimiz olmasina kar$in, Kredi karti vb suclarindan grubumuz bunyesinde yakalanan, bu sebeple hapis yatan hic bir RedHack uyesi olmami$tir! Bu tur spekulatif web dedikodularinin mucadelemize golge du$urmek icin yapildigi aciktir.
 
 
RedHack, Kredi kartlari vb teknolojilerle ugra$maz degil ugra$ir ama onu nasil kullanacagini, kim icin ve ne sekilde kullanacagini iyi bilir.. Klasik, burjuva medya da cikan "adli suclar" gibi ele almaz. Diger olaylara hangi teknik ve ideolojik baki$ acisiyla yakla$iyorsa bu $ekilde yakla$ir.
 
Altini cizerek yeniden tekrar ediyoruz, RedHack uyeleri bu tur suclardan ne hukum giymi$ ne yakalanmi$ nede ba$ka bir problem ya$ami$tir..
 
 
 
+ SORU: Sizce devrimciler teknolojik olarak illeri noktadami? Faal mucadeledeki devrimcilerin, devrimci basinin vb. RedHack'e baki$ tarzi sizce nasildir? dogrumudur?
 
 
CEVAP: Teknolojik noktada devrimcilerin, ozelliklede mucadele icinde olan profesyonel kadrolarin geri oldugu bir gercektir. Son yillarda teknolojinin "dogru" sekilde kullanilmamasindan kaynakli ya$anan kayiplarda, bu gercegin ciddi bir gostergesi, agir bir bedelidir.
 
 
Soz konusu konuda yetkinlik problemi haricinde, teknolojik noktalari kucumseme, onemini algilayamama, mucadelenin her platformda oldugunu yatsima vb gibi sol yaklasimlar veya tersinden her$eyi internet goren "internet devrimciligi" laftasinin olu$masina sebep olan yakla$imlar gibi sag yakla$imlar mevcuttur. Bu hastalikli yakla$imlardan en onemlisi diyebilecegimiz yakla$imda, teknolojinin egemenlerin denetiminde olmasini ve teknolojinin egemenlerin istegi dogrultuda yonlendirilmesini one cikartarak teknolojiyi kar$idevrimci goren yakla$imdir. Teknolojinin (di$ etkilerden bagimsiz bir $ekilde) "ozunun" illerici oldugunu yatsiyan bu yakla$im, silahin sahibine kar$i olmak adina silahin kendisinide yatsimaktadir. Halbuki ayni soz konusu silah, devrimcilerin elinde halklarin haklarini savunma ve kapitalist ruyadan uyanma araci olurken, egemenlerin elinde ise tam tersi olmakta yani halka kar$i hakli talepler noktasinda saldirmak ve halkimizin, kapilalizmin yarattigi (kabus dersek daha dogru) ruyada daha derin uyuya dalmasini saglamaktadir.
 
 
Bu soz konusu yakla$imin kotu bir yanida, illeri olan bir durumu yani teknolojiyi burjuvazinin yarattigini soylerek burjuvaziye "illerici" bir misyon bicmektir. Bilimi ve teknolojiyi yaratan "deneyimleri" ve bu dalda cali$an milyonlarca bili$im emekcisini hesaba katmamak buyuk bir ideolojik problemide beraberinde getirmektedir. Bir ornek verecek olursak, Soyut anlamda (pazar anlaminda) Windows'u ureten, ve kar'i gasp etme noktasinda gaspi gercekle$tiren elbette Bill Gates isminde somutlanan Microsoft tekeli olmasina karsin, bunu somut olarak ureten, tum i$ciler gibi artidegeri somurulen bili$im emekcileridir. Beyinleri ve yetenekleri satin alinmi$, esasta beyin gucunu satan aidat'aucrete tabi i$cilerdir. $imdi bu gercegi gormeden sadece "marka"sina bakarak "burjuvazinin urettigi teknoloji" dersek burjuvaziyi "illeri bir$ey" yapmakla onure eder (objektif olarak) devrimci yapariz. Bu da Leninini inkardan ba$ka bir$ey degildir.. Bir ornek daha verecek olursak, bir otobus firmasinda sizi bir yerden bir yere ta$iyan otobusun markasimidir yoksa (otobusu yapan emekciler bir yana) otobusu suren $ofor muavin vs.midir? Otobus'un bagli oldugu firmaya bakip, elinde bulunduran emperyalistlere bakip otobusun kendisine kar$i olmak mantiklimidir? Veya size hizmet eden, biryerden bir yere ta$iyan otobus tekellerimidir yoksa aidata tabi i$cilermidir.? Bu otobus, $oforu, ula$tirma misyonu vb. yarin devrimci bir iktidarda devrimci bir tarzda insanligin yararina kullanilacaktir. Ayni teknolojisi gibi kullanimida bu sekilde olacaktir.. Unutmayalimki "$eylerde" Yansimalar degil oz belirleyicidir. Ve di$ariya yansiyan $ekillere bakip degerlendirme yapmak yerine oze inmeli felsefemizin cozum gucunden, analiz ustaligindan yararlanmaliyiz..
 
 
Yukarida bahsettigimiz ve buna benzer sebeplerle teknolojiye uzak duran veya dogru $ekilde kullanmayan devrimcilerin oldugu ve dahasi Turkiye Devrimci Hareketinin kismi olarak etkilendigi bir gercektir. Bu noktaya yakin bir surecte yayima koyacagimiz ve Felsefe Bolumunde yayimlayacagimiz, "Devrimciler ve Teknoloji" adli makalemizde deyinecegimiz icin kisa kesiyoruz.
 
 
RedHack'e devrimcilerin baki$ acisina gelince, yukarida bahsettigimiz ve ici acilabilecek bircok neden'e paralel bir $ekilde RedHack'in mucadeleside devrimciler tarafindan kavranmi$ degildir. RedHack'in devrimin propaganda guclerinden biri olu$u, bu noktada "orgut ayirimi yapilmadan" kitlelere devrimcilerin gundemini ta$imaya cali$masi halen bireyler ve yapilar tarafindan kucuk gorulmese bile fazla onemlide bulunmamaktadir. Bu bizim gercegimiz ve ustune gidilmesi gereken bir sorun olmasidan kaynakli bunu bu sekilde ifade etmeyi dogru buluyoruz. Esas celi$kinin reel hayatta oldugu ve cozumun reel hayatta olacagi su goturmez bir gercek olmasina kar$in, esas celi$kinin analizinde ve esas cozumun yakinla$tirilmasindasentezinde "yardimci guclerden" olan bu platformun ve bir butun olarak teknolojik alanlarin onemide tarti$ma goturmez bir gercektir.
 
 
Yani mucadelemizin esasi reel'de yurutulen mucadele olmasina kar$in bu mucadeleyi buyutecek platformlardan biride teknolojinin devrimci kullanimdan gecmekte ve bu da hararetle ve "orgutlu" bir $ekilde savunan RedHack'i desteklemekten, buyutmekten, nitelikle$tirmekten gecer.
 
Fakat ne yazikki devrimci dayani$manin urunu oldugu iddasiyla kendini vareden RedHack bu derece bir onemi ve destegi halen gorememi$tir. Burjuvazinin sansurunu bile zaman zaman delen, Hurriyet ve Milliyet gibi gazetelerde devrimci sloganlarla, devrimci eylemlerle haber olan RedHack, asil platformu olan devrimci basinda genel olarak yok sayilmi$tir. Teknolojiye zaten yer vermeyen veya cok az yer veren basinimizin bu sekilde bir pratik gostermesi, RedHack noktasinda "gormemezlikten" gelmesi normal ama kabuledilebilir degildir. Normaldir cunku ya$anan bu celi$ki ara$tirmama incelememe durumunun, devrimin gorevleri ve yaraticiligi sorununun kavranmami$ olmamasinin acik bir di$a vurumudur.
 
 
Elbette Atilim, Mucadele Birligi'ni bu itamdan tenzih ederiz. 2005'ten bu yana yaptiklarimizi devrimci kitlelere yaymaya cali$an, teknolojinin onemi noktasinda kitleleri bilinclendirmeye cali$an bu yayinlardaki bu geli$me bizler icin sevindiriciumutlandiricidir. Bu tavirlarinin devam etmesi, buyumesi ve genel TDH'ne de yayilmasi temennimizdir..
 
 
Soz konusu diger yapilarin ve devrimci basinin sahiplenmemesinde bir "olasilik" olarak gordugumuz ba$ka bir olasi neden ise, Devrimci Dayani$manin Urunu olan RedHack'in bir orgut icin degil tum orgutler ve devrimciler icin eylem yapmasi olabilir. $imdi burda ne yanli$lik var guzel bir$ey diyebilirsiniz. Ama bazi yapilarin siyasi anlayi$i geregi "devrimci dayani$mayi" farkli algiladigiyorumladiklari bilinen bir durumdur. Her orgutun ayri ayri "eylem birlikleri" politikasi vardir ve bu politika geregi birde $ekilleni$leri vardir. Bu sebepten kaynakli kimi siyasetler tarafindan "her orgutu ayni derece sahiplenmemiz" yanli$ kar$ilaniyoradlandiriliyor olabilir. Elbette bu tali bir durum veya sadece bir "tahmin" olmasina ve devrimcilerin redhack'e baki$ tarzi noktasinda esas sorunun teknoloji noktasindaki gerilik olmasina kar$in, TDH'ni az bucuk bilen birileri bu tur bir sorununda ola(bilecegini) bilirler.. Bu turden (eger varsa) yakla$imlarida normal kar$ilariz. Cunku RedHack'in metinlerini, tuzugunu okumayan, Redhack'in varolu$ ilkelerini ara$tirmayan biri veya birilerinin bu $ekilde anlamasi diyalektigin geregidir. Ayrica RedHack bir ilktir. Ilk derken, gecmi$te buna benzer bir pratik yoktur. Cunku gecmi$ pratikler ders cikarilacak en onemli dani$manlardir. Dani$manlarin olmamasi belirli yanli$ kavrayi$lari beraberinde getirir. Gecmi$ pratiklerin olmamasi neticesinde sorunu cozmek icin Reel'de yurutulen mucadelelerdeki eylem birliklerine baki$ tarzimizi alabiliriz. Buda yine yanli$ligi beraberinde getirir. $oyleki; Reelde yurutulen eylem birlikleri ve politikalarimiz, burdaki mucadeleye denk du$en, birebir cozen politikalar degildir. Platformu, mekani, celi$kileri vb. degi$ik olan esas alandan, tali ve degi$ik celi$kilere sahip bir alani yorumlamak, ordaki yontemleri ve baki$ acisini kullanmak yanli$a acilan kapilardan biri ve onemlisidir.
 
 
Dogmatik ve eklektik bakmak yerine buranin ozgun ko$ullarini, teknolojinin uretimde ve tuketimde yerini, teknolojinin kitleler uzerindeki etkisini, teknolojinin ($u anki konejektorde) sinifsal kazanim ve kayiplarinin vb. yaninda, RedHack'in hedeflerini, varolu$ sebeplerini de incelemeliyiz. Unutmamaliyizki, RedHack sadece teknolojik anlamda bir ba$kaldiri$in, sinif lehine devrimci propagandanin, devrimin subjektif $artlarini olgunla$tirmaya cali$manin, ezilenler lehine bir orgutlu guc olmanin vb'nin yani sira, Turkiye Devrimci Hareketi'nin parcalanmi$ligina, devrimci dayani$ma bilincindeki kirilma kar$isindaki varolu$lardan biridir.. on(10) yildir orgut ismi yelpazesi altinda olmadan, tum devrimcilere ayni mesafede ve tum devrimcilerin cikarlarini gozeterek hepsi icin varolabilmek gercekten (bizce) ba$aridir.
 
 
Sonuc olarak ozetlersek
 
Sorun, bir cok devrimcinin, teknolojinin ozunu gormeyerek (iktidarin kimin elinde oldugu sorunuyla ilintili bir durum olarak) "$uan ki sahiplerinden" yola cikmalari, teknolojiye (yukarida kisaca bahsettigimiz) baki$ tarzlari, ve bu tarzdan cikan "yanli$ mantik" ve bu mantigin beslendigi siyasal gerilik ve bu geriligin; yukselen tasfiyeci dalgada kendini ya$atabilmesibuyutebilmesi akabilinde RedHack'e hak ettigi deger verilmemesiyle somutla$masidir.
 
 
Siyasal cali$ma, canli tarti$ma ortamlarinin gunumuz ko$ullarinda yukselen tasfiyeciligin etkisiyle cok geriledigi bir surecte teknoloji ile devrimciler arasinda diyalektik bir bag kurup, devrimin hizmetine sevk ve idare etme noktasinda teorikpratik yanli$liklarin olmasida kacinilmazdir. Fakat elbetteki bunlar bizi umutsuz kilan $eyler degildir. Tespitlerin amaci gorunen yanli$ duruma mudehale etmekten, devrimci ele$tiriozele$tiri silahini kullanmaktan ba$ka bir$ey degildir.
 
 
Kaldiki bu sorunlar anlattigimiz gibi gunumuz dunyasindaki, (siyasal geriligimizle ilintili) diger sorunlardan farksizdir. Bu sorunlarin cozumu "egitim" akabilinde siyasal anlamda ufkumuzun geni$lemesiyle ilintili $eylerdir. Bu anlamda devrimcilerden beklentimiz tespitlerimizi dikkate almalaridir. Saflardaki geri yolda$lari bu noktada bilinclendirmeleridir. Devrimci yayinlarda teknolojiye onem vermeleri bu noktada devrimci acilimi yapmalaridir. Bununda olabilecegine inancimiz sonsuzdur.
 
Halen cep telefonunun zararlarini bilmeyen veya tersinden yararli kullanim noktasinda eksik olan yolda$lar vardir. Halen Internetin zararlari sorulunca; "chat yapmaksohbet etmek", zaman kaybetmek olarak aciklayan, yararlari nedir(?) diye sorulunca da "gazeteleri okumak" diye dar bir pencereden bakan ve aciklayan yolda$lar cogunluktadir. Buna dur demek, zararlari ve yararlari noktasinda bilinclendirmek elimizde ve olmasi gereken bir durumdur.
 
 
RedHack noktasinda; teknolojiye genel baki$ certcevesindeki yanli$ anlayi$lar duzeldigi oranda, (paralel bir sekilde) RedHack'e kar$i soz konusu yanli$ baki$ta duzelecektir. Bu RedHack'i dahada geli$tirecek, daha bir nitelikli yapiya kavu$turup sinifimizin lehine daha iyi noktalarda mucadele etmesini saglayacaktir.. Bu diyalektigin geregidir. Oyle olacaginada ku$kumuz yoktur.
 
 
Konu hakkinda bu kisa cevabimizi $imdilik yeterli goruyoruz. "Devrimciler ve teknoloji" adli yazimizda soz konusu sorunlardan ve cozumlerden daha kapsamli bahsetmeyi dusunuyoruz..
 
 
+ SORU: Maddi kaynaklariniz nelerdir?
 
CEVAP:RHA Tuzugu V. Bolum
 
"R.H.A, somut niteliginden kaynakli, gelirlerini esasta illegal olmak uzere, devrimci duru$un rehberlik ettigi bir sekilde yeteneklerinden yararlanarak elde eder.
 
Diger yontemleri yatsimamak, kullanabilmek kaydiyla, kamulastirmayi esas alir. Her turlu harcama, Merkez Komitesi adina ve Merkez Komitesinin denetiminde, onun onayiyla yapilir.
 
R.H.A buro, komite ve uyeleri, Merkez Komitesinin onayiyla harcadiklari proje, eylem, olanak vb. icin olan giderlerin ustundeki tum geliri Merkez Komitesine aktarir. Butun buro, komite ve uyeler, gelir ve giderleri hakkinda düzenli rapor tutmak, hesap vermek zorundadir. "
 
Tuzugumuz bunu net bir sekilde acikladigi icin ek bir aciklamaya gerek duymuyoruz..
 
 
+ SORU: RedHack'e Katilmak istiyorum ama hic bir$ey bilmiyorum. Katilabilirmiyim?
 
CEVAP: Bu soruyu cevaplamadan once, sitemizi yeni ziyaret edenlerin ve uye olmak isteyenlerin, "RedHack'e Nasil Katilabilirim?" bolumunu okumalarini oneririz..
 
Yeni ogrenenlere gelince, yeni ogrenenlerin veya ogrenmek isteyenlerin basvurularini dikkate almiyoruz. Zira REDHACK bir "yeti$tirme okul" degildir. Yani Tuzugumuz de yazildigi gibi REDHACK'e "birikimli" yolda$larin girmesini temel aliyoruz.
 
Elbetteki zaman buldukca IRC kanalimiza gelen kimi "orta birikimli" yolda$imiza yardim ediyoruz. Biliyoruzki her yolda$imiz, her ezilen sinifta$imiz, bizimle beraber olup sava$mak istiyor..
 
Ama zaten zamanimiz yetigince, REEL hayattaki sorumluluklarimiz izin verdikce bu i$i yapiyoruz. Dolayisiyla sifirdan ogretmeye zamanimiz kalmiyor..
 
Soyle dusunurseniz bizi daha rahat anlarsiniz.. Herkez siir yazabilirmi? Veya herkez resim yapabilirmi? Iste bizim i$imizdede boyle.. Bize başvuran heyecanlı gençlerimizi anliyoruz ama bize basvurmadan once bol bol döküman okumalarini, programcılık isletim sistemleri vb noktasinda internette varolan binlerce dokumandan faydalandiktan, bol pratik yaparak kendilerini azda olsa geliştirdikten sonra bize başvurmalarıdır. Bizi anlayışla karşılayacağınızı umarız. Sonuc olarak, yapılan işte bizle beraber olmaya bilirsiniz ama HEP BERABER başardiğımızı unutmayın!
 
+ SORU: Sosyalist, devrimci, antifaşist değilim ama illeri derece programcıyım, iyi derece hack bilgisine sahibim, yetenekliyim. Tüzüğünüzü kabul etmeden, sizin gibi düşünmeden RedHack'e katılabilir miyim?
 
RedHack'e katılım şartlarından biri de "RedHack tüzüğünü ve REDHACK felsefesini kabul etmek"tir. RedHack'in hayata bakış açısı olan Diyalektik Materyalist ilkeleri, insanlığın kurtuluşu sosyalizmi inkar ederek, kabul etmeyerek, RedHack'e yeteneği hangi noktada olursa olsun üye olunamaz.
 
Fakat yine de bilmekteyizki, RedHack'e başvuran bireyin de "istisnalar hariç" faşist olmayacağıdır. Buraya gelip bizleri araştırdığına göre, en azından aydınlanmacı, illerici bir isteği olduğu açıktır. Bu tür başvurulardaki arkadaşlara, sosyalizm noktasında yol göstererek, bizi anlayıp yeniden başvurmaları için yardımcı olmaktayız. (Kaynak: Facebook'dan alınmıştır)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler