Referandum TOBBu karıştırdı

Referandum TOBB'u karıştırdı

Referandumda kim ne diyor?

Başkan Hisarcıklıoğlu 'susma' kararını 15 kişilik TOBB Yönetim Kurulu'na bile dinletemedi. Kurul'daki 4 üye "evet" derken, 3 üye ise yeni anayasayı olumlu bulduğunu açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde yeni anayasaya destek verdiğini söyledikten hemen sonra yaptığı açıklamada kamuoyuna 'tarafsızız' mesajları veren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kendi yönetimi içinde referandum çatlağı ortaya çıktı. 12 Eylül öncesinde TOBB Yönetiminin aldığı "Görüş bildirmeyeceğiz" kararına karşı birliğin yönetim kurulunda yer alan 15 üyeden dördü 'Evet' oyu kullanacağını açıkladı. Ayrıca üç üye de oyunun rengini net olarak açıklamasa da sözleriyle Anayasa değişikliğine olumlu baktığını duyurdu. Başkan hariç kalan yedi üye ise kişisel görüşlerini açıklamadı. Böylece Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Başkanlığındaki TOBB yönetiminde referandum öncesi derin bir çatlak oluştu.

Geçtiğimiz gün SABAH'ın yaptığı araştırmada da TOBB'a bağlı 78 odanın 30'u referanduma 'evet' diyeceğini açıklamıştı.

DÖRT ÜYE MUHALİF OLDU
TOBB'un referandum konusunda yaptığı resmi açıklamaya muhalif olan isimler arasında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Akyıl, Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer yer alıyor. Dört isim de TOBB'un aldığı resmi karara karşı çıkarak referandumda 'Evet' oyu kullanacaklarını açıkladı. Son olarak 'Evet' cephesine geçen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Anayasa değişikliğinin demokrasinin gelişimi için atılan adım olarak değerlendirdiğini ve bu gelişmelerin ekonomiyi doğrudan etkilediğini düşündüğünü belirterek, yeni anayasayı desteklediğini belirtti. Anayasa değişikliğine 'Evet' diyeceğini ilk açıklayan İTO Başkanı ve TOBB Başkanvekili Murat Yalçıntaş olmuştu. Yalçıntaş "İnanıyorum ki bu değişiklikle, Türkiye'de yeni bir sayfa açılacaktır'' değerlendirmesinde bulunmuştu.

Nejat Koçer Gaziantep Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi:
Değişiklik paketini demokrasi için olumlu buluyorum

"Yaşanan herhangi bir durumun ve özellikle ekonomi üzerindeki olası getiri ve götürülerini ve sorunlarını çoğu zaman dile getiriyoruz. Anayasa mahkemesinin de onayladığı bu pakete ve demokrasimizin genişlemesi için atılan adımlara ben olumlu bakıyorum."

Tanıl Küçük İstanbul Sanayi Odası (İSO) Bşk. ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Kişisel olarak da oda olarak da vereceği oyu açıklamadı

Kişisel olarak görüş belirtmeyen Tanıl Küçük, "Sivil toplum kuruluşlarının tüm üyelerini bağlayan bir oy tercihini dile getirmeleri kanaatimizce doğru değil. Sivil toplum kuruluşlarının tüm üyelerini bağlayan bir oy tercihini dile getirmeleri kanaatimizce doğru değildir. Zira, çağdaş demokratik sistemlerde, ister seçimlerde ister referandumlarda olsun, oy kullanmak, sistemin özünü oluşturan, en temel bireysel haktır" dedi. (Kaynak: sabah.com.tr)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler