Rektör Savaş ev sahiplerine yüklendi!

Rektör Savaş ev sahiplerine yüklendi!

Üniversite öğrenimi için Çankırı'yı tercih edenlerin karşılaştıkları ev kiraları rakamları Rektör Savaş'ın gündeminde.

Çankırı Karatekin Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş Radyo Neşe ve Radyo Best’tin ortak yayının da “Kartal Bakışı” programında Radyo Best Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Demirel ile Radyo Neşe ve Radyo Best Haber Müdürü Fatih Kartal’ın konuğu oldu. Yaklaşık 2 saat süren programda Rektör Ali İbrahim Savaş bir çok konuda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.  

Rektör Savaş konuşmasına kendisini tanıtarak başladı. Akar’da doğduğunu aslen Sinoplu olduğunu Tokatlı olmadığını “ama olsaydım da zararım yoktu” diyen Prof. Ali İbrahim Savaş, “İnsanlar bir şeyler söylerken mutlaka bir kanıta dayandırmaları gerekir. Yani rektörün nereli olduğu çok değil aslında ama merak edenler üniversitenin sayfasına girerek de öğrenebilirler” dedi.
 
ÜNİVERSİTE İLE İLGİLİ SÖYLENTİLER KASITLI
 
Üniversiteden kayıt sildirip giden öğrenci sayılarında bazı kişilerin bilgisizce konuştuğunu söyleyen Rektör Savaş, geçen yıl 2 bin öğrencinin kayıt sildirerek gittiğini bu sene de 1.500 öğrencinin kayıt sildirildiğine dair söylentilerin kasıtlı olduğunu ifade etti. Programa getirdiği belgeleri gösteren Rektör, “Bu bilginin alınacağı kaynak üniversite midir başka yer midir? Resmi çizelge buradadır. Bizim ÖSYM kontenjanımız 3055 öğrenci kılavuzda çıkan. ÖSYM ile yerleşen öğrenci sayımız 2398, kesin kayıt yaptıran 2116,  ek kontenjanımız 1009, burada ise yerleşen 520. Buna karşın kayıt donduran sayısı 74, kayıt sildiren öğrenci sayısı 23’tür. Toplam öğrenci sayımız bu sene 8.543 oldu. Fakültelerimizde okuyan öğrenci sayımız Meslek Yüksek okulunu geçmiştir” dedi.
 
"BU SENE BARINMA KONUSUNDA CANIMIZ ÇIKTI"
 
Üniversitenin toplumdan tecrit olunmadığını, herkesin gelip bilgi alabileceğini ifade eden Prof. Ali İbrahim Savaş, bu konuda ve her konuda toplumu bilgilendirerek gazetecilere bilgi verdiklerini söyledi. Konuşmasında konut sorununa da değinen Rektör, yurt ve ev sorunu yüzünden bu sene çok sıkıntı çektiklerini belirtti. Savaş, “Bu sene barınma konusunda canımız çıktı. Bu konuda Çankırı’daki ev sahiplerinin insafına hitap etmek gerekiyor. Öğrencilerin Çankırı’dan memnun ayrılmaları gerekiyor. Evet, üniversite kurulan illerde de kira artışı olmuştur ama Çankırı’daki gibi olmamıştır. Yani 350 TL’lik ev 500 olabilir ama 800-900 hatta 1.200 TL olamaz. Bunlar çok garip rakamlar.”
Prof Dr Ali İbrahim Savaş, polemiğe girmeyi sevmediğini, hiç kimseyle rekabet edecek hallerinin olmadığını söyledi.  Savaş, üniversite ile de rektörle de kimse rekabet edemeyeceğini söyledi. Sebep olarak ta herkes kendi denkliğindekilerle r rekabet edebileceğini ifade etti. Rektör, Ancak üniversite ile muhattab olunabilir bunun için de bir seviye gerekir, dedi. Üniversiteyi rakip bir kurum olarak görmek yanlış bir davranış olduğunu söyledi.
 
Rektörlük seçimlerinden sonra akademik kadro sayısı ile çıkan haberlere değinen Rektör Savaş, bugün itibariyle 446 eleman var yılsonu itibari ile 500’ü geçecek, dedi. Mart ayına kadar aday olmayı düşünmüyordum, arkadaşlarımızın ve Çankırılı dostlarımızın tekrar aday olmamızı istemeleri üzerine aday olduğunu ve yeni dönemde de çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
 
ÜNİVERSİTE'NİN YAPISI ÇOK FARKLIDIR
"Her doğru her yerde söylenmez. Burada da söylemem doğru olmaz. Ama sadece şunu belirtmek isterim ki sıkıntı üniversiteyi tanımamakla alakalı. Üniversite nedir sorusunun cevabı biraz zayıf. Bakın bazıları üniversitenin özerk olduğunu yeni yeni dillendiriyor. Üniversite özerk bir kurumdur. Rektörde en güçlü kamu yöneticilerinden biridir. Yapısı çok farklıdır üniversitenin, yani bir müdürlük değildir.
 
Bazı kişilerin verilen bütçe ilgili 'neden başka bir üniversiteye değil de Karatekin üniversitesine veriliyor bu para?' demesine karşılık olarak diyoruz ki bizim aldığımız destek kadar yeni açılan üniversitelerin neredeyse hiçbir alamadılar." Bunun sebebini ise Rektör Savaş, kampüs alanının hızla ilerlemesi olduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra "bütçelerden alınacak desteğin fazlalığı yapacağınız projelerin hazır olması ile ilgilidir" dedi.
 
Rektör Ali İbrahim Savaş, kampüsün yolunun yapılmasının ise belediyelerin görevi olduğunu ancak Çankırı Belediyesinin mali kudrete sahip olmadığını söyledi. "Karayollarının alanı olmamasına rağmen kampüs yolunu Ulaştırma Bakanımızın söz vermesi üzerine karayolları yapacak" dedi. Yapılması planlanan yolun ise önümüzdeki sezona hazır olacağını belirtti. 
 
Yapılan bilimsel çalışmalardan bahseden Rektör Ali İbrahim Savaş, kanserin vatanının milletinin olmadığını üniversite olarak çok büyük bir projenin içinde yer aldıklarını ve bu proje içinde zirvede bir üniversite olacaklarını ifade etti.
 
"Önceki dönem ve şimdiki milletvekilleri ile de bazı sorunlarınız
olduğu gözleniyor. Bunun sebebi nedir?"
Rektör Savaş, “Benim kimseyle sorunum yok. Çankırı’nın velisiyle de delisiyle iyi geçiniyorum. Hüseyin Bey bizimle çalışmalarımızda yer alıyorsa bir diğer arkadaş katılmıyorsa bu sorun bizde değildir. Benim yani Ali İbrahim Savaş’ın hiç kimse ile sorun yoksa bahsedilen kişiyle nasıl bir sorunu olabilir düşünmek lazım. Benim sorunum da yok arkadaşla, muhatabım da değil” dedi. Milletvekili adaylık sürecinde üniversiteyi gelip gezdiklerini ancak kendisine neden gelinmediğine anlam veremediğini ifade etti.
 
Rektör Savaş, milletvekili İdris Şahin’i kast ederek “Protokol konuşmalarında bile herkesi selamladı muhtarlara kadar neden bizi yok saydı, yaptığı davranışın devlet terbiyesinden yoksun olduğunu gösterir” dedi. Ali İbrahim Savaş, “Benimle polemik yapmak kolay değildir. Muhattabiyet sorunu vardır, bu sorun da benim sorunum değildir. Arkadaşlarımız genç arkadaşlar bunu birçok yerde dile getirdim. Onların mecliste, hükümette, köşkte yeni tanıdıkları kişileri Ali İbrahim Savaş 40 yıldır tanıyor. İyi niyetli olursak, yanılgıya düşmesek ve el ele verirsek memleket için daha iyi işler yaparız. Bazı arkadaşlar şu yanılgıdan kurtulsunlar. Bizim siyaset için bu işleri yaptığımız yanılgıdan kurtulsunlar. Ben herhangi bir siyasal partiye üye olsam beni ilk gün kapıya koyarlar. Ben kendimi biliyorum.”
 
Programın sonunda Rektör Ali İbrahim Savaş, ilkeleri olmayanlar ilkentilerle uğraşırlar. Bu ilkelere uygun hareket ettik. Savaş, biz evet kadrolaştık. Ama ne siyasi ne de ideolojik kadrolaştık. Biz akademik kadrolaştık. Bu bana gurur veriyor. Karatekin Üniversitesi’ni izlemeye devam edin. Bizler akademik çalışmalarımızla da övünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
26 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler