“Resmen Anayasa’yı ihlal”

“Resmen Anayasa’yı ihlal”

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Erdoğan’ın ‘’Anayasayı ihlal suçu’’ işlendiğini söyledi.

“Türkiye’de yönetim sistemi değişti” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt veren Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Erdoğan’ın  ‘’Anayasayı ihlal suçu’’ işlendiğini söyledi.

Erdoğan’ın Rize konuşmasında “İster kabul edilsin ister edilmesin Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir. Şimdi yapılması gereken bu fiili durumun hukuki çerçevesinin yeni bir anayasa ile netleştirilmesi, kesinleştirilmesidir” sözleri tepki topladı.

"İLK SORUN CUMHURBAŞKANI"
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada ’Fiili durumu yarattım, artık bundan sonra hukuki bir kılıf yaratmam lazım’ diyor. ‘Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirse yetkileri anayasal sınır içinde değildir’ demek istiyor. Bu anayasayı ihlal suçudur. Türkiye’nin birinci sorunu Cumhurbaşkanlığı sorunudur’’ dedi ve şunları söyledi:

‘’Bu sorunu çözemeyen Türkiye, hiç bir sorununu çözemez. Anayasa fiilen askıya alınıyorsa ki açıkça söylüyor anayasa ihlali vardır. Birinci sorun Cumhurbaşkanı sorunudur. Vatana ihanet tabirini çözecek olan TBMM’dir. Belirli sınırlar içine çekmek için 276 oy yeter. Başbakanlığı döneminde işlediği iddia edilen suçlar hakkında, Meclis soruşturması açılıp, Yüce Divan’a sevk edilebilir. Bunun için siyasi iradenin oluşması lazım ama oluşmuyor. Şu anda yapılan hakkın kötüye kullanılmasıdır. Erken seçime gidebilmek için sürenin geçmesini sağlamak hakkın kötüye kullanılmasıdır’’

BAŞ DARBECİ ERDOĞAN
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da Erdoğan’ın sözlerinin ‘’Anayasayı ihlal suçu’’ olduğunu savunarak şöyle dedi:

"Türkiye’de 13 yıldır darbecilik ithamı ile haklı haksız insanları suçladılar. Şimdi baş darbeci Cumhurbaşkanı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti rejimi anayasada tarif edilmiştir. Fiilen değiştirmek de darbe suçudur. Cumhurbaşkanı olduğu 12 Ağustos’tan bu yana seçim döneminde yaptıkları ve söyledikleri hepsi beraber düşünüldüğünde bu son açıklaması artık fiili tamamlayan, kasıtlı olarak bu suçları işlediğinin açık bir kanıtıdır. Erdoğan’ın siyaset tarzı gerilimi yükselterek bunun üzerinden kendisine hak etmediği bir mağduriyet çıkarmak. Böyle bir pozisyon için bilinçli olarak TBMM’yi ve toplumu tahrik ediyor."

DİKTATÖR TALİMATI
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "Ağzındaki baklayı çıkardı. Anayasayı her gün çiğneyip ‘anayasal sınırlar içindeyim’ diyordu, ama bu açıklamaları bir itiraf niteliğindedir. Şimdi ‘Anayasaya uymuyorum, bundan sonra da uymayacağım, anayasayı bana uydurun.’ Diyor. Bu da hangi partiden seçilmiş olursa olsun, Türkiye’deki tüm seçmenlerin oyuyla seçilmiş 550 milletvekilinden oluşan TBMM’ye hakarettir. Yüzde 52 oyla sembolik bir makama seçilmiş bir diktatörden talimat alacak değiliz’’ dedi. (Kaynak: SÖZCÜ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler