Reza Zarrab ABD’de tutuklandı!

Reza Zarrab ABD’de tutuklandı!

Reza Zarrab, ABD'nin Miami kentinde ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklandı.

Türkiye’de 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında tutuklanan, ancak daha sonra serbest bırakılan Reza Zarrab, ABD’de tutuklandı. ABD Adalet Bakanlığı, Zarrab’ın gözaltına alınmasının nedenini “İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delmek, kara para aklamak ve bankacılık yolsuzluğu” olarak açıkladı.Savcılık, her üç şüpheli için ABD’yi dolandırmaktan beş yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapara aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

Açıklamada, Zarrab’la beraber iki kişinin daha, İran hükümeti ve İran kurumları adına çalışarak, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlandığı ifade edildi.

Zarrab hakkındaki suçlamaları, New York Mahkemesi savcısı yaptı. Adalet Bakanlığı açıklamasında, “Türkiye ve İran çifte vatandaşı” olarak tanıtılan Reza Zarrab’ın yanısıra, İran vatandaşları Kamelia Jamshidy ve Nossein Najafzadeh’nin suçlandığı ifade edildi.

19 MART’TA MİAMİ’DE GÖZALTINA ALINDI
ABD adalet Bakanlığı, Zarrab’ın 19 Mart’ta Miami’de gözaltına alındığını ve bu sabah da mahkeme önüne çıkarıldığını bildirdi. Zarrab ve diğer iki şüphelinin dosyasına bakmak için de ABD New York Güney Bölge Hakimi Richard M. Berman’ın görevlendirildiği açıklandı.

İDDİANAMEYİ BİZZAT ABD ADALET BAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI
Zarrab ve diğer iki şüpheli hakkında New York Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianeme bizzat ABD Adalet Bakanı’nın Ulusal Güvenlik’ten sorumlu Yardımcısı John P. Carlin tarafından açıkladı.

Carlin yaptığı açıklamada, “Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh hakkındaki iddianame, İran hükümeti ve İran kurumları adına milyonlarca dolarlık para transferi yapılması suçunu içeriyor. Söz konusu suçlamalar ve eylemleri kapatmak için gerçekleştirilen çabalar, ABD yaptırımlarını ve ulusal güvenliğini savunmayı amaçlayan ABD yasalarını ihlal anlamına gelmektedir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler