Reza Zarrab duruşması sona erdi

Reza Zarrab duruşması sona erdi

ABD'nin New York kentinde, tutuklu olarak yargılanan Rıza Sarraf, bugün Türkiye saatiyle 17.30'da yargıç karşısına çıktı. Davanin Hakimi Richard Berman, kararını daha sonraki bir tarihte açıklayacak.

Kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı ve ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delme gerekçeleri ile dava açılan Rıza Sarraf kendisini savunmalar için ABD'nin önde gelen avukatlarını tuttu ancak bugüne kadar yaptığı başvurulardan olumlu bir sonuç alamadı.

Sarraf, avukatları aracılığıyla davanın temelden düşürülmesi, 50 milyon dolar kefalet karşılığı tutuksuz yargılanma, 'reddi hakim' taleplerinde bulunmuş, bu taleplerin hepsi de davaya bakan Yargıç Richard Berman tarafından geri çevrilmişti.

Sarraf, New York'un Manhattan bölgesinde kalmakta olduğu, mahkeme binasına yeraltından tünellerle bağlı olan cezaevinden sabah saatlerinde alınarak, mahkeme binasına getirilecek. Sarraf, Türkiye saati ile 17.30'da Yargıç Berman'ın karşısına çıktı.

Mart ayında, ABD'nin Miami kenti havalimanına indiğinde, şimdi kendisinden boşanma girişimlerinde bulunan şarkıcı eşi Ebru Gündeş de yanındayken gözaltına alınan, New York'a getirildikten sonra mahkeme kararı ile tutuklanan Sarraf hakkında toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor.

KRİTİK DURUŞMA SONA ERDİ

New York'ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf'in 'davanın iptali ve delillerin geçersiz sayılması' taleplerine iliskin duruşma sona erdi.
Davanin Hakimi Richard Berman, kararını daha sonraki bir tarihte açıklayacak.

DAVANIN DÜŞMESİ TALEBİ

Sarraf’ın avukatları müvekkillerinin Amerikan vatandaşı olmadığını, isnat edilen suçun ABD topraklarında işlenmediğini, Türkiye ile İran arasında yapılan ticari işlemler sırasında Amerikan bankalarının da devreye girmesinin teknik bir konu olduğunu ve Sarraf'ın bunu bilemeyeceğini öne sürdüler. Tüm bu unsurlar gözönüne alındığında da Savcılığın, Amerikan vatandaşı olmayan ve ABD topraklarında suç işlememiş biri hakkında iddianame hazırlamasının yetki aşımı olduğunu, bu nedenle davanın düşmesi gerektiğini savundular.

Savcılık makamı ise, Sarraf’ın İran adına yaptığı ticari işlemlerin, İran’a Ambargo uygulayan ABD’nin ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu savunarak, bu nedenle Savcılık makamının böyle bir iddianame hazırlamasının yetki aşımı olamayacağını ortaya koydu.

IPHONE BİLGİLERİNİN KANIT OLMASI

Sarraf’ın avukatları, gözaltına alındığında Sarraf’ın üzerinde bulunan iphone’un şifresine FBI ajanlarının yetkilerini aşarak, kanunsuz şekilde ulaştıklarını, dolayısıyla iPhone içindeki bilgilerin mahkemede dikkate alınmaması gerektiği savını ortaya koydular. Savcılık makamı ise, iPhone’un şifresinin ele geçirilmesi konusunda yetki aşımı ya da kanunsuzluk olmadığı tezini işledi.

Savcılık makamı ayrıca, hakim’in gerek görmesi halinde, iPhone’daki bilgilerin kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin tarafların görüşlerini yeniden ortaya koyabilecekleri yeni bir duruşma yapılabileceğini de söyledi.

KARAR İKİ HAFTA İÇİNDE VERİLECEK

Hakim Berman, tarafların ortaya koydukları tezleri dinledikten sonra, davanın düşüp düşmeyeceği ya da iPhone konusundaki kararını iki hafta içinde vereceğini açıkladı.

DAVA DÜŞMEZSE, ASIL DURUŞMALAR OCAK’TA

Hakim Berman davanın düşmesi yönünde karar vermezse, asıl duruşmalar Ocak 2017’de başlayacak. 27 Ocak’ta başlaması planlanan duruşmalar, yaklaşık bir ay içinde sonlandırılacak ve Sarraf hakkında nihai karar verilecek.

DURUŞMAYA İKİ SAATLİK TERCÜMAN ERTELEMESİ

NeW York’ta bugün görülen Sarraf duruşması, planlandığı saatten yaklaşık 2 saat ertelendi.

Erteleme, duruşmada görev alacak Türkçe tercümanın gelememesi nedeniyle gerçekleşti. Mahkeme hakimi Richard Berman, New York saatiyle 10.30’da yapılması planlanan duruşmayı, yeni bir tercüman bulabilmek için erteledi.Davayı,” İstanbul’da FETÖ bağlantılı hukuk bürosunun düzenlediği toplantıya katıldığı” gerekçesiyle Sarraf’ın avukatlarının reddi hakim talebinde bulundukları, ancak bu talebi reddeden Hakim Berman yürüttü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler