Rizede sel felaketi: 11 ölü

Rize'de sel felaketi: 11 ölü

Rize'nin Gündoğdu Beldesinde dün

gece etkili olan sel sonrası heyelanda 11 kişi hayatını kaybetti. 2 kişinin kayıp olduğu bölgede 6 kişi de yaralandı. Bölgede incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Faruk Özak, bugüne kadar bölgede böyle bir heyelanın yaşanmadığını belirterek, "Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz" dedi.

Rize'nin Gündoğdu Beldesinde yağışın kesilmesinin ardından evlerin yıkıldığı, insanların mahsur kaldığı yolunda ihbar alınan bölgelere ulaşmak için çalışma başlatıldı. Çevre il ve ilçelerden kurtarma ekipleri ve iş makineleri bölgeye gönderildi.  

Sel felaketinde hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: Akif Kopuz (53), eşi Meliha Kopuz (47), oğlu Muhammet Kopuz (20), kızı Vildan Kopuz (18), Ahmet Kopuz ile Fazile Efil, Servan Taşkıran (7), Osman Kutay, Tahir Akat (18), Sonay Pehlivan ve Serdar Pehlivan...

Gündoğdu Beldesinde kayıp sayısının ise 2 olduğu belirlendi. Bölgede arama çalışmaları sürüyor.

3'Ü AĞIR 6 YARALI
Yaralılar Rize Üniversitesi (RÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 82'inci Yıl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 3 yaralının durumunun ağır olduğu öğrenildi. Yağışın kesildiği bölgede ulaşılabilen alanlarda arama çalışmaları aralıksız sürüyor.

20 EV YIKILDI, 100'DEN FAZLA EV HASAR GÖRDÜ
Gündoğdu beldesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda yaklaşık 20 ev yıkıldı, 100’ü aşkın ev de hasar görerek oturulamaz hale geldi. Sel sularına kapılarak sürüklenen yaklaşık 150 araçta büyük maddi hasar meydana geldi. Suların sürüklediği bazı araçlar ters döndü, bazı araçlar da diğerlerinin üzerine düştü.

Gündoğdu’da ara sokaklar, dere yataklarına dönüştü, çekilen sular yerini çamur ve balçığa bıraktı.

SU VE ELEKTRİK YOK
Hasarın en fazla yaşandığı Gündoğdu Beldesinin 5 mahallesi ile köylerine elektrik ve su verilemiyor. Bölgeye yönlendirilen çok sayıda iş makinesi, kapanan köy ve mahalle yollarını ulaşıma açmak için sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başladı. Yağışın önemli ölçüde hasar verdiği Veliköy’e ulaşan iş makinelerinin kapalı olan yolu karşılıklı olarak açmaya başladığı bildirildi.

'EN BÜYÜK FELAKETLERDEN BİRİ'
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Gündoğdu beldesinde yaşanan sel ve heyelanın da Rize'de Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi. Bakırcı, “Yolda yürümek bile mümkün olmadı. Karayolunda 70-80 santimetre yüksekliğinde su vardı. Bu su gücüne bir şey dayanmaz. Denize sıfır noktada bir metreye yakın su oluyorsa arka tarafları düşünmek bile istemiyorum” dedi.

BAKAN ÖZAK: BUGÜNE KADAR ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR HEYELAN OLMUŞ
Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gündoğdu beldesinde incelemelerde bulundu.

Özak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam iftar saatinde aşırı bir yağış olduğunu hatırlatarak, “Bugüne kadar alışılmışın dışında bir heyelan olmuş. Gündoğdu'nun doğusundan batısına kadar aralıklarla heyelan oluşmuş. Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz” dedi.

Özak, zararın tespit edilmeye başlandığını kaydederek, “Ankara'dan acil bir para gönderilecek ve gerekli yerlere harcanacak. İlk planda evlerinden çıkan vatandaşımızın kiraları 6 ay, 1 yıl, ne kadar süre evlerine giremeyeceklerse tespit edilir, ödenir” dedi.

BÖLGEYE 1,5 MİLYON LİRALIK ACİL NAKDİ YARDIM GÖNDERİLECEK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde sağanak sonucu meydana gelen sel ve heyelanların ardından, bölgeye 1,5 milyon Liralık acil nakdi yardım gönderilmesi için talimat verdi. (kaynak: hurriyet.com.tr)

İŞTE FELAKETİN GÖRÜNTÜLERİ


 

Hürriyet Video'larını izlemek için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler