RTÜK'ün yeni üyeleri belli oldu

RTÜK'ün yeni üyeleri belli oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda boşalan RTÜK üyelikleri için yapılan seçim sonuçlandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda boşalan RTÜK üyelikleri için yapılan seçim sonuçlandı.

RTÜK için, milletvekili sayıları eşit olan MHP ve HDP arasında krize neden olan ‘üye’, TBMM Genel Kurulu’nda seçildi. MHP ve HDP adaylarının yarıştığı üyelikte Ak Parti, MHP’nin adayını destekledi.

RTÜK’te 2’si AK Parti’den, 1’i MHP’den 3 üyenin görev sürelerinin dolması nedeniyle boşalan üyeliklere seçim öncesi Genel Kurul’daki toplantıda tartışmalar yaşandı. CHP ve HDP, üçüncü üyelik için TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın önerdiği, “MHP ile HDP adaylarının yarışması” formülüne itiraz etti. İki parti de kura isterken, MHP milletvekili sayıları eşit olmasına karşın oy oranları daha fazla olduğu için üyeliğin kendilerine verilmesi gerektiğini savundu. AK Parti ise Başkan Yılmaz’ın formülünü destekledi. Tartışmaya, bu yöntemin anayasaya aykırı olduğunu savunan HDP’li İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder’in, “Ben bir kere anayasayı çiğnedim 12 yıl ceza aldım. Bu konuda hassasız, anayasa hepimizin anayasası” sözleri ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın, “Bahis oyunlarını buraya getirmenin anlamı yok” sözleri damga vurdu.

BAHÇELİ’NİN ÖZEL KALEMİ
Yapılan seçimde AK Parti’ye düşen üyeliğe eski RTÜK Başkanvekili ve eski milletvekili İlhan Yerlikaya, MHP’ye düşen üyeliğe görev süresi dün sona eren Esat Çıplak yeniden seçildi. MHP ve HDP’nin adaylarının yarıştığı son üyeliğe ise AK Partililerin de oylarıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eski Özel Kalem Müdürü Arif Fırtına geldi. AK Parti grup yönetimi, oylama öncesinde milletvekillerine kendi adaylarının yanı sıra MHP’den oy verecekleri adayların da işaretlendiği pusulalar dağıttılar. AK Parti’nin, Meclis Başkanlığı seçiminde geçersiz oy kullanarak kendi adaylarının seçilmesini sağlayan MHP’ye yönelik bu tutumu kulislerde, “RTÜK’te AK Parti-MHP koalisyonu” diye yorumlandı. Seçimin ardından Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

5 BAŞKAN ADAYI
RTÜK’e yeni üyelerin seçilmesiyle başkanlık yarışı da hız kazandı. Başkanlığın hangi partiye gideceği merak edilirken Üst Kurul’da 9 üyenin 5’inin başkan adayı olduğu ortaya çıktı. 5 oy alan kişi başkan ve vekil olarak seçilecek. AK Parti kontenjanından seçilen üyeler İlhan Yerlikaya, Taha Yücel ve Hamit Ersoy, CHP kontenjanından seçilen Ali Öztunç ile MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak başkanlık için yarışa girmeye hazırlanıyor. Kurulda 4 blok oyu olan AK Partili üyelerin, muhalefetten bir ismi yanına çekmeleri gerekiyor. CHP kontenjanından seçilen Ali Öztunç, muhalif üyelerin desteklemesi sonucu MHP ile dönüşümlü başkanlık önerisini gündeme getirdi. AK Parti-MHP uzlaşması da kulislerde konuşuluyor.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler