Rüşvet listesinin zirvesinde O var!

Rüşvet listesinin zirvesinde O var!

Zaman gazetesinden müthiş iddia...

Türkiye'yi sarsan operasyon gündemin baş sırasındaki yerini korumaya devam ediyor. Cemaate yakınlığı ile bilinen Zaman Gazetesi bugün sayfalarında çok ilginç bir iddiaya yer verdi. O haber şöyle;
 
Türkiye’yi sarsan soruşturmanın en önemli ayaklarından birini rüşvet oluşturuyor. İddialara göre, operasyon kapsamında yapılan teknik takip sırasında rüşvetin listesi ele geçirildi. Ödemelerin tarih, saat ve kurye bilgileriyle birlikte not edildiği listenin zirvesinde bir bakanın ismi yer aldı. Bakana ödenen toplam rüşvet ise 105 milyon lira olarak belirlendi.
 
Yolsuzluk soruşturması kapsamında 2013 yılı Nisan ayında rüşvet listesi ele geçirildi. Teknik takipte belirlenen ve Abdullah Happani’nin tuttuğu ileri sürülen listede mali hareketlerin kayıt altına alındığı görülüyor.
 
Listede Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ödeme yapıldığı not edilmiş. Rakamın 105 milyon lira olduğu ileri sürülüyor. Durumdan haberdar olan bakanın listeyi gördükten sonra kendisini ifade edecek şekilde kayıt tutulmasına tepki göstermesi de yine teknik takibe takıldı.
 
Aynı bakan ile ilgili 19 Mart 2012 ve 10 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılan ödemelerin tarih, saat ve kurye bilgileriyle birlikte kayıt altına alındığı listelerde yer aldı.
 
Nakit dolar, Euro, TL teslimatı yapıldığı, lüks saat ve mücevherlerin verildiği de soruşturma kapsamında ortaya çıkarılan bilgiler arasında. Soruşturmayla ilgili önemli bir ayrıntıyı da polisin teknik takipte tespit ettiği birçok rüşvet eyleminin, örgüt listesindekiyle örtüşmesi oluşturuyor.
 
Hatta Halkbank Genel Müdürü S.A.’ya verilen rüşvetlerin de bir bakanın adıyla birlikte kaydedildiği anlaşılıyor. Soruşturma dosyasında Reza Zerrab’ın yurtdışından yaptığı usulsüz para transferine bir bakanın göz yumması ve usulsüz işlemlere izin vermesi karşılığında getirilen miktarın yüzde 0,4-0,5 oranının rüşvet olarak verildiği iddia ediliyor.
 
Mücevherler rüşvet hesabından düşüldü
Soruşturma çerçevesinde elde edilen bilgilere göre, nakit para gönderimlerinin haricinde, bakanın beğendiği lüks saat ve mücevherler alındı. Bunlar, komisyonla verilen rüşvet hesabından düşüldü. Reza Zerrab’ın bakan ile buluşmalarında, yurtdışından gelen toplam para ve ödenen rüşvetin hesabını verdiği de teknik takibe takıldı.
 
Rüşvet paralarından bir kısmının İstanbul’dan, nakit olarak, Mohammadsadegh Rastgarshishehg, Ahmet Murat Öziş veya Umut Bayraktar tarafından Ankara’ya götürülerek Bakan’ın oğlu S.K.Ç.’ye teslim edildiği de kara kare görüntülendi.
 
Bakan’ın, oğlu ile görüşüp paranın geldiğini şifreli bir şekilde teyit ettiği kayıtlara girdi. Zerrab, S.K.Ç. ve Mohammadsadegh Rastgarshishehg’in, “Birebir” şeklinde tabir edilen özel hat kullanarak iletişim kurdukları da belirlendi.
 
Operasyon kapsamındaki toplam rüşvet miktarları ise (ortalama) şöyle: Otuz iki milyon Euro, altı milyon yedi yüz bin dolar, üç milyon dört yüz bin Türk Lirası, üç yüz bin İsviçre Frangı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler