Rüzgar olsaydı Elden köyü bugün afet bölgesiydi

"Rüzgar olsaydı Elden köyü bugün afet bölgesiydi"

Orta'nın Elden köyü kırsalında çıkan yangın 5 saatlik çalışma sonrası söndürülebildi.

Dün saat 15.00 dolaylarında başlayan yangın, Orta ilçesine 15 km mesafedeki Elden köyünde çıktı.

Başta Orta Belediyesi olmak üzere Kalfat ve Dodurga Belediyeleri ile birlikte Çankırı Orman İşletmeye ait yangın söndürme araçları, İl Özel İdaresinden ve Ankara’dan gelen dozerlerle ve personelin yoğun gayretleriyle akşam saat 20.00 sularında yaklaşık 5 saatlik bir çalışma sonrası yangın Elden köyünü etkisi altına almadan söndürüldü.

Nedeni henüz tespit  edilemeyen yangın sonucu 37 hektarlık bir alan tamamen yandı.

necdet-demir-orman-resim-04.jpg

NECDET DEMİR: RÜZGARIN OLMAYIŞI ELDEN KÖYÜNÜ KURTARDI

Çankırı Çevre ve Orman Müdürü Necdet Demir, dün Elden köyü kırsalında çıkan yangınla ilgili olarak Sözcü18 haber merkezine yaptığı açıklamada “Yaşanabilecek büyük bir facia rüzgarın olmayışı ile önlenebildi. Aksi bir durumda bugün şu saatlerde Elden köyünün ‘afet bölgesi’ ilan edilip edilmemesini konuşuyor olabilirdik” dedi. Demir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dün (Salı) saat 15.00 dolaylarında aldığımız ihbar ile birlikte ekiplerimizi olay mahalline yönlendirdik. Orta ilçesine 15 km mesafedeki Elden köyü kırsalında sebebi henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangına çevre ilçe ve belde belediyelerinin yangın söndürme araçları ile birlikte İl Özel İdaremizden ve Ankara’dan takviye olarak gelen dozerlerle müdahale ettik. Akşam iftar saati öncesi yangın kontrol altına alındı ve tamamen söndürüldü. Havanın rüzgarsız oluşu büyük bir felaketi önledi. Şayet aksi bir durum olsaydı bugün Elden köyü ‘afet bölgesi’ olarak ilan edilme ile karşı karşıya kalabilirdi.”

BÖYLESİ SICAK HAVALARDA EN UFAK BİR KIVILCIM
YANGINA SEBEBİYET VERİYOR

Çevre ve Orman İl Müdürü Necdet Demir, bu günlerde özellikle anız yangınlarının yer yer tehlikeli boyutlara gelebildiğine işaret ederek, özellikle çiftçilerin bu tür alışkanlıklarından ivedilikle vazgeçmeleri gerektiğine işaret ederek “Üzülerek belirteyim ki çiftçilerimiz anız yakma konusundaki ısrarlarını inatla sürdürüyorlar. Bu davranışları da bizleri ve çevreyi zor durumda bırakıyor. Bununla birlikte yüksek sıcaklığın yaşandığı şu günlerde tren raylarından çıkan kıvılcım olmak üzere her türlü en ufak bir kıvılcım yaşanabilecek büyük faciaların öncüsü olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

ATKARACALAR'DA BİÇERDÖVER ALEV ALDI

Öte yandan Atkaracalar ilçesinde tarlada çalışan biçerdöverden çıkan kıvılcım sonucu 5 tarla yanarken, biçerdöver de kullanılamaz hale geldi.

Alınan bilgiye göre Atkaracalar ilçe merkezinde tarla biçimi sırasında Fazlı Şahin'in kullandığı biçerdöver aniden alev aldı. Biçerdöverden kendisini dışarıya güçlükle atan Şahin, yangını kendi çabaları ile söndürmeye çalıştıysa da başarılı olamadı. Çevrede bulunan tarla sahiplerinin itfaiye ekiplerine haber vermesiyle olay yerine gelen Atkaracalar itfaiyesi söndürme çalışmalarına katıldı.

Çıkan yangında biçerdöverin çalıştığıi tarla ve çevredeki dört tarladaki ürün kül oldu. Yangının çıkış sebebinin belirlenmesi için soruşturma başlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler