'Sansür yok, sayfaya erişim engellenecek'

'Sansür yok, sayfaya erişim engellenecek'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yeni internet düzenlemesiyle sitelerin kapatılmayacağını, ilgili sayfanın engelleneceğini söyledi. Elvan, telefon dinlemeleriyle ilgili bir soruya da “Ben de dinleniyor olabilirim, konuşmalarıma dikkat ediyorum” yanıtını verdi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Habertürk TV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı. İnternete yeni düzenleme getirecek yasa ile ilgili konuşan Elvan, "Herhangi bir sansür yok, düzenleme kişi haklarını koruyor" dedi. 

Düzenleme ile internet sitelerinin kapatılmayacağını, ilgili sayfaya erişimin durdurulacağını kaydeden Elvan, "Mevcut düzenleme kalsaydı geçmişteki sorunlar devam edecekti. Mahkeme 'Youtube kapansın' dedi. Şu andaki düzenlemede URL dediğimiz, sadece o sayfaya erişim duruyor" diye konuştu. 

Şikayet halinde 4 saat içinde engelleme olacağını, mahkemenin de 48 saat içinde karar vereceğini kaydeden Elvan, "Gerçek hayatta suç olan, internette de suçtur" dedi. 

AB ülkelerinde çok daha sert yaptırımlar olduğunu söyleyen Elvan, "Örneğin Twitter veya Facebook'ta iftira ile karşı karşıya kaldınız, ne yapacaksınız? Bunları hepimiz yaşıyoruz. Almanya'da iftira suçları 3 yıla kadar hapis cezasına tabi. İtalya'da hakaret, hapisle cezalandırılıyor. Şu anda yaptığımız düzenleme AB'nin birçok ülkesindeki düzenlemeden daha ileridir. İngiltere'de hakaret suçuyla karşı karşıya kalırsanız 6 aya kadar hapis cezası var. Fransa'da hapis cezası verilmiyor, 12 euro'ya kadar para cezası söz konusu" diye konuştu. 

Elvan'ın konuşmasından bazı satırbaşları şöyle: 

Çalışmayan bir sistem vardı ve bir anlamda rehabilite edilmesi gerekiyordu. Bu çalışmalar yeni başlatılmadı. Bunu Gezi olaylarıyla, son olaylarla falan ilişkilendirmeye çalıştılar. Kesinlikle alakası yok. Aşağı yukarı bir yıl öncesinden başlamış çalışmalar. 

Herhangi bir sansür söz konusu değil. bilakis kişinin haklarını koruyan bir düzenleme. Yeni uygulama neyi getiriyor? Bir kişisel haklar, hakların korunması ikincisi ise özel hayatın gizliliği. Bir hafta beklemek yerine, mahkeme kararıyla 48 saat içerisinde o yayını engelliyorsunuz. 

İnternet sitesini kapatmak gibi bir şey söz konusu değil. Şu an mevcut sistem devam etseydi, internet sitenin kapatılması gerekiyordu. Sadece o sayfaya yönelik erişimi durdurma imkanı getiriyoruz. 

Bizati sizi ilgilendiren bir husus ise, bu kez şunu yapıyorsunuz. Doğrudan iletişim başkanlığına başvuruyorsunuz, TİB’e. TİB erişim sağlayıcıları birliğine diyor ki, evet bu özel hayatın gizliliğine ilişkin bir hadisedir, yayını engelleyin. Dört saat içinde engelliyor. Ancak mahkeme kararı 48 saat içerisinde verilmek zorunda. Yine mahkeme kararına bağlanıyor. Mahkeme kararı verildikten sonra, erişimin engellenmesine devam dendiği zaman devam edilecek. Tüm olaylarda mahkeme kararıyla ilişkilendirme söz konusu değil. Sansür söz konusu değil. 

Verilerin hiçbirisi devlette saklanmayacak hiçbirisi. Bunlar erişim ve içerik sağlayıcılarda bulunacak. Ne bulunacak? Bir IP numarası... Ne kadar bir süre konuşmuş olduğu, hangi tarihte olduğu. Bunlar olacak. İçerikle ilgili, konuşma olabilir, girmiş olduğunuz sitenin detayları olabilir. Bunlarla ilgili bir şey olmayacak. 6 ay ile 2 yıla kadar saklama zorunluluğu getiriyor. Biz tamamıyla burada AB’de öngörülen direktifi aldık. 

AB müktesebatı olarak iki husus var. Birincisi kişisel hakların ihlali. İkinci alanda zararlı içerik bölümü. Katalog suçlar dediğimiz. Müstehcenlik, fuhuş çocukların cinsel istismarı bu gibi konular. AB’deki uygulamalarla bizim uygulamalarımızı karşılaştırdığımızda AB uygulamalarının çok daha sert olduğunu görüyoruz. 

Birkaç örnek vereceğim. Şimdi örneğin Twitter veya Facebook’ta iftira suçuyla karşı karşıya kaldınız. Ne yapacaksınız Türkiye ’de. Sayın başbakana hakaret ediliyor, bakanlarımıza, ailelerimize hakaretler yapılıyor. Benim ailemin çoluğumun çocuğumun telefon numaraları, küfürler. Hiçbir şey yapamıyorsunuz şu anda. 

İtalya örneğin. Hakaret suçu. Twitter’dan bir hakaret aldınız. Hapisle cezalandırıyor. Şimdi bizi AB eleştiriyor. AB kendi ülkelerindeki uygulamalara baksınlar lütfen. İngiltere’de 6 aya kadar hapisle karşı karşıyasınız. Fransa’da hapis cezası verilmiyor. 12 bin Euro’ya kadar para cezası. Finlandiya’da kraliyet ailesine yönelik hakaret söz konusu olduğunda, bir yıla kadar hapis cezası verilmesi söz konusu. ABD ’de hakaret suçları 17 eyalette hapis cezası öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler