Sarayın altın varaklı kadehine bin TL

Sarayın altın varaklı kadehine bin TL

Kaç-Ak Saray’ın gerçek maliyetinin 5 milyar lirayı aştığını belirten Mimarlar Odası, dekorasyonla ilgili de çarpıcı rakamlar açıkladı. Oda’ya göre, Emine Erdoğan’ın kabulünde görüntülenen kadehlerin tanesi bin lira

Maliyeti 1,3 milyar TL olarak açıklanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin “ekonomik çıkarlara zarar verir” diyerek gerçek maliyetini belirtmeyen TOKİ’ye, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) cevap geldi. Kamuoyunda Ak Saray olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın gerçek maliyetinin 5 milyar TL’yi aştığını belirten TMMOB Mimarlar Odası, sadece altın varaklı kadehlerin tek bir tanesinin bin TL olduğunu söyledi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dekorasyon maliyeti ve asansör maliyeti ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şu ifadeleri kullandı: “Hükümet Kaçak Saray’ın maliyetini açıklamamakta ısrarlı, açıklanmış olan 1 milyar 370 milyonluk maliyet gerçek maliyet değildir. Bizim hesaplarımıza göre bu maliyet 5 milyarı aşmak durumuyla karşı karşıyadır. TOKİ, bir ekonomik krize neden olabileceği kaygısı ile bizim istediğimiz maliyetler bize bilgi olarak verilmedi. Bu da gösteriyor ki Atatürk Orman Çiftliği’nde yasa dışı şekilde yapılan bu Kaçak Saray’ın maliyeti ekonomik krize neden olabilecek boyutta yüksek miktarda yani bizim 5 milyarlık tahminimiz 10 milyara çıkabilir, 100 milyara çıkabilir, çünkü ekonomik kriz demek borsaların alt üst olması anlamına gelen bir maliyet demek. Bu açıdan da bütün kamu kurumlarından özellikle toplumun bu konudaki meraklarının giderilmesi için kalem kalem başbakanlık hizmet binası namı diğer Cumhurbaşkanlık Sarayı’nın maliyetlerinin açıklanmasını istiyoruz.”

OSMANLI SERİSİ
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetlerine ilişkin detaylı bilgiler veren Candan, “Dün (önceki gün) itibariyle First Lady Emine Erdoğan kadınlarla ilgili çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine bir yemek organizasyonu verdi, bu da basına yansıdı. Basına yansıyan kareler arasında bizim dikkatimiz çeken şey o masada duran altın varaklı kadehlerdi. O kadehlerin Osmanlı serisi olduğu, varakların altın olduğu ve maliyetinin bin TL civarında olduğu söylenebilir. Bir işçinin maaşını aşan derecede bir bardağın maliyeti ile karşı karşıyayız. Bunun Türkiye’deki yoksulluk ve Türkiye’deki şatafatın göstergesi olarak bütün o görselleri incelediğimizi söylemek isteriz” ifadelerini kullandı.

EN AZ İKİ BİN ODASI VAR
Sarayın çok büyük olduğunu belirten Candan, “Duyumlarımıza göre bir blokta her katta 180’e yakın oda olduğudur. Dört kat yapıyorsunuz bir blokta 750’ye yakın oda var demektir. Üç bloktan oluşan bu yapının sadece yer üstündeki oda sayısı iki bin civarındadır” dedi. 

450 BİN METREKARELİK YERLEŞKE 
Candan, şöyle devam etti: “Müteahhit firma, 300 bin metrekare olarak açıklanan bu yerleşkedeki inşaatın 450 bin metrekare civarında olduğunu açıklıyor, yani o zaman bizim maliyetlerimiz katlanarak devam edecek. Demek ki 450 bin metrekarelik bir maliyetle karşı karşıya kalacağız. Gerçekten bir ekonomik kriz çıkartan bir süreç.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler