Sarımsak fiyatı el yakıyor

Sarımsak fiyatı el yakıyor

Taşköprülüler'in "beyaz altın" olarak nitelediği sarımsak, kendi pazarında 9.3 liradan alıcı buldu.

Geçtiğimiz yıl fiyatıyla adından çok söz ettiren sarımsak, ülke ihtiyacının yüzde 25'inin karşılandığı Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde geçen haftalarda 7 liradan alıcı bulurken, piyasada ürünün azalmasıyla 10 lira sınırına yaklaştı.

Edinilen bilgilere göre, daha önceki yıllarda üreticisinin satışıyla masrafını bile karşılayamadığı sarımsak, bu sezon yüzleri güldürdü.

Taşköprülülerin, ''beyaz altın'' olarak nitelediği sarımsak, ilçede 38 yıldır kurulan ve sadece sarımsağın satıldığı pazarda bu hafta 9,3 liradan alıcı buldu.

Daha önceki yıllarda üreticisine zarar ettiren, hatta Taşköprü'de bile satış fiyatı masrafının altında kaldığı için derelere dökülen sarımsak, bu sezon 4-5 liradan satılmaya başlarken, piyasada ürünün azalmasıyla fiyatı her geçen gün artmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda 7 liradan alıcı bulan iri sarımsak, bu hafta kurulan pazarda 9,3 liradan işlem gördü. Pazarda orta boy sarımsak 5-7 lira arasında satılırken, küçük sarımsak ise 4-5 liradan alıcı buldu.

ÜRETİM AZALDI
Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, sarımsağın bu yıl ''hak ettiği fiyata'' ulaşmasını iki ana nedene bağladı.

En büyük nedenin önceki yıllarda zarar eden sarımsak üreticisinin bu yıl üretimi azaltması ve alternatif ürünlere yönelmesi olduğunu öne süren Çelik, ikinci nedenin ise hasat zamanındaki şiddetli yağışların sarımsağa zarar vermesi olduğunu söyledi.

Çelik, Taşköprü'nün her yıl 18-22 bin ton arasında ürettiği sarımsakla Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 25'ini karşıladığını, ancak bu iki nedenden dolayı üretimin bu yıl 16 bin ton civarında gerçekleştiğini belirterek, talep olması halinde ilçenin 60 bin ton sarımsak üretebilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler