Şehit 13 askerle ilgili o iddiaya savcılıktan açıklama

Şehit 13 askerle ilgili o iddiaya savcılıktan açıklama

Teröristlerin, dün güvenlik güçlerine uzun namlulu silahların yanı sıra Rus yapımı yakma gücü olan ve fazla alev çıkaran el bombalarıyla da saldırdıkları belirlendi.

Silvan İlçesi'nin Dolapdere ve Kulp İlçesi'nin Küplü köyleri arasındaki arama tarama faaliyetinde bulunan time öğle yemeği molası verdiğı Reşan Deresi Mevkii'nde pusu kururarak, el bombası uzun namlulu silahlarla saldıran PKK'lı teröristler 13 askeri şehit etti. 7 askeri de yaralAdı. Saldırı sırasında çıkan çatışmada 7 PKK'lı öldülürken, diğerleri ormanlık alanı ateşe veririp, kaçarak izlerini kaybettirmeye çalıştı. Kaçan teröristler, güvenlik güçlerinin karadan takibini de engellemek için araziye mayınlar tuzakladı.

Kaçan ve 20 kişi oldukları tahmin edilen teröristleri etkisiz hale getirmek için başlatılan operasyonlar gece boyunca sürdü. 7'inci Kolordu Komutanlığı, 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı'nın ortak yürüttüğü operasyonlara Bolu ve Kayseri'den dün gece bölgeye getirilen özel eğitimli profesyonel birlikler, Bordo Bereli bir tim, Lice 2'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Silvan Jandarma Taktik Komando Alay Komutanlığı'na komandolar katılıyor.

Bu sabahtan itibaren operasyonlar Diyarbakır'ın Silvan, Hazro ve Kulp, Batman'ın Sason İlçesi dörtgeninde yoğulaştırılarak, bölge ablukaya alındı. Sikorsky helikopterlerle operasyon alanlarına komandolar indirilirken, Kobra tipi helikopterler teröristlerin bulunduğu alanları yoğun ateş altına alıp bombaladı. Ateş altına alınan bölgelerden yükselen dumanlar yakın köylerden net bir şekilde görüldü.

SAVCI OLAY YERİNDE

Saldırının yaşandığı bölgede bugün alınan güvenlik önlemlerinin ardından Silvan Cumhuriyet Savcısı Bedir Koca, çatışma bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Savcı Koca'nın saldırının nasıl gerçekleştiği, yangının çıkış nedeni başta olmak üzere incelemesini gerçekleştirdiği belirtildi.

ALEV ÇIKARAN RUS BOMBASI KULLANDILAR

Şehit olan 13 asker üzerinde yapılan otopsilerde şehitlerin bazılarının kurşunla, bazılarının da yanarak şehit oldukları belirlendi. Savcılık yetkilileri, çatışma bölgesindeki yangına PKK'lı teröristlerin kullandığı ve parça tesirinden çok yakma gücü yüksek ve fazla alev çıkaran olan Rus yapımı bombaların neden olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Bölgede ormanlık alanda çıkan yangını söndürmek için Silvan, Kulp ve Hazro'dan gelen Orman İşletme Müdürlükleri ekipleri araçlarla çalışmalarını sürdürüyor.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Asker Hastanesi'nde tedavileri süren 4 yaralıyı dün gece ziyaret ettiğini ve durumlarının iyi olduğunu söyledi. Vali Toprak, dün çatışmanın yaşandığı kırsalda terörle mücadele kapsamında operasyonların sürdüğünü de belirterek, "9 Temmuz'da kaçırılan 2'si asker 3 kişinin kurtarılması için söz konusu bölgede takip yapılıyordu. Teröristlerin son olarak Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na roketli saldırı düzenlenmesinden sonra bölgedeki teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için yapılan operasyonlar arttı. İşte artan operasyonlar nedeniyle dün çatışma yaşandı. Kaçıralan 3 kişiyi kurtarmamız gerekiyor" dedi.

kaynak: milliyet.com.tr - Ferit Aslan - Ferit Demir (dha-diyarbakır)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler