Sempozyum sonrası Sözcü18e yapılan açıklamalar

Sempozyum sonrası Sözcü18'e yapılan açıklamalar

^Çankırı Geleceğini Planlıyor" sempozyumunun birinci ayağı sonrası Sözcü18'e yapılan değerlendirmeleri sizlerle paylaşıyoruz.

18 Aralık Pazar günü İstanbul'da gerçekleştirilen "Çankırı Geleceğini Planlıyor" sempozyumunun yankıları hız kesmeden sürmekte.

Çankırı insanında büyük heyecan yaratan sempozyumun Ocak ayında Ankara'da, Şubat ayında da Çankırı'da yapılacak olan toplantı ile sonuca bağlanacağı açıklanırken, ilk toplantının değerlendirilmesini almak üzere Sözcü18 Haber Merkezi geçtiğimiz iki günü yoğun bir şekilde değerlendirdi.

Toplantıya katılan belediye başkanı, işadamı, sivil toplum örgütü yöneticileri, sanatçılar ve bürokratlarla görüşerek onların düşüncelerini ve görüşlerini aldı.

İşte Sözcü18 Haber Merkezi'ne "Çankırı Geleceğini Planlıyor" sempozyumu ile ilgili duygu ve düşüncelerini belirtenleri sırasıyla takip edelim.

SELAHATTİN DÜZBASAN (işadamı) - "Bugün için sempozyumla ilgili düşünce belirtmek erken olur ama yine de birkaç cümle ile duygularımı ifade edeyim. Üç aşamalı bir çalışma olduğu için, bana ilk aşaması hayli başarılı göründü diyebilirim. Şu ana kadar Çankırı ile ilgili düzenlenen etkinlikler içerisinde katılımcıların niteliği bakımından hayli üst düzey bir organizasyon gerçekleşti. Bu yüzden verimli ve güzel bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Çankırı'ya yatırım eksikliğinin bu toplantı ile birlikte gerçekleşecek Ankara ve Çankırı toplantıları sonrasında hem sosyal hem de kültürel olarak önümüzdeki dönemde ciddi gelişmelere neden olacağı kanaatindeyim. Niyet olarak çok güzel ve iyi bir organizasyondu. Belirttiğim gibi şu ana kadar gördüğüm en kaliteli ve bir o kadar da ciddi konuların görüşüldüğü bir toplantı yaşandı. Eleştiri olarak da toplantının hayli uzun zamana yayılmasını gündeme getirebilirim. Bunu da toplantıya katılanların heyecanına vermeli."

BAYAR SOYSAL (Kızılırmak Belediye Başkanı) - "Benim için bu toplantının en büyük göstergesi birlik ve beraberliğin istenildiği zaman gerçekleştirilebileceğinin kanıtlanmış olmasıdır. Bu durum beni ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bunun dışında ilk toplantı olması nedeniyle fazlaca detaya inilemedi. İlin tanıtımı ile fazla zaman israfı yaşandı. Bununla birlikte toplantı öncesi yapılması gereken istişarenin de sağlanamadığını düşünüyorum. Ancak Ankara'da yapılacak olan ikinci toplantının daha aktif ve verimli geçeceği kanaatindeyim. Ancak Çankırı'ya yatırımcı getirilebilir mi getirilemez mi noktası beni fazlasıyla zorluyor. Neden derseniz, Kızılırmak Geleceğini Planasın dediğimiz noktada hizmete giren Hamzalı ve Koyunbaba barajları ile Kızılırmak topraklarının tamamı tarıma ayrılmış oldu. Bu durum çiftçimiz için güzel bir olay ancak ben Belediye Başkanı olarak konuya baktığımda birçok olumsuzlukla karşılaşıyorum. Öncelikli olarak imara kapatılmış bir ilçenin belediye başkanı olmanın zorlukları başlıyor. Ancak dediğim gibi çiftçi açısından da müthiş bir olay. Aynı şekilde Kızlaryolu Barajının gündeme girmesi ile birlikte Kurşunlu ve Ilgaz'ı da benzer sıkıntılar beklemekte. Bu yüzden dışarıdan davet edilecek olan yatırımcı benim bölgeme de gelmeyecek ben de onu davet edemeyeceğim. Bürokratik engeller yüzünden bölgemizde yatırım kararı almış yatırımcımızı yaklaşık bir yıldır mutsuz ediyoruz sırf bürokrasi yüzünden. Ankara ve Çankırı toplantılarının bu sorunlara da çözüm bulması ve bizlere çıkış yolu önermesi temennimdir."

CEVDET ÇETİN (Ilgaz Belediye Başkanı) - "Gerçekleşen toplantı bana göre mükemmel oldu. Herkes düşüncesini rahatlıkla ifade etti. Ağaçlandırmadan tutun da turizme, sanayileşmeye kadar herkes fikrini beyan etti. Sayın Valimiz çok heyecanlı ve iyi niyetli. Her türlü fikir ve düşünceye açık bir kimliği var. Böylesi toplantıların yılda bir kez tekrarlanması gerektiğini düşünüyorum. İstanbul seyahati bizim için de verimli geçti. Bölgemizde yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağlayacak bir yatırımcı ile görüşmelerimiz oldu. Elektrik malzemeleri üretimi yapan firma bölgemizde yatırım yapmak istiyor. Böylesi güzel bir gelişmeye de bu toplantının vesile olması beni ziyadesiyle mutlu etti."

NURETTİN OK (Çankırı Duayeni) - "Böylesi bir organizasyona şahsımı davet etmişler. Ben de eski bir yönetici olarak toplantıda bulundum. Konuşmacıları dinledim memnun oldum. İlerleyen yaşıma karşın Ankara'dan kalkarak bu toplantıya özellikle geldim. Toplantıyı organize eden arkadaşlar toplantı sonrasında memnun olmuşlarsa ne mutlu. Böylesi toplantılar Çankırı'ya emek veren insanları biraraya getiriyor. Yeni kuşakla tanışmayı sağlıyor. Ben 1954-55 yıllarında Çankırı Belediye Başkanı, sonrasında 5 dönem TBMM'de milletvekili ve bakan olarak hizmet verdim. Yeni seçilen milletvekili arkadaşlarımız genç ve dinamik. Başarılı olmalarını gönülden arzu ediyorum."

İLKER KARATAŞ (İstanbul Çankırı Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkan Yrd.) - "Herşeyden önce bir ilk gerçekleşti. Olayı bu yonu ile ele alırsak gerçekten katılımın yüksek olduğu ve aynı fotoğraf karesinde herkesi yakalama fırsatını bulduğumuz bir toplanti oldu. Diğer yandan, sonuçları açısından birşeyler söylemek için şu an için erken. Bu sempozyumların devamı geldiği takdirde ancak amaca ulaşılıp ulaşılmadığı söylenebilir. Diğer yandan benim açımdan somut olarak ortaya çıkan; son derece aktif dinamik ve vizyon sahibi bir valimiz var. Ancak tüm başarılı işlerin arkasında bir ekip olmalı ve bu ekip aynı frekansta olmalı. Bir kişinin iyi niyetli gayretleri çıtayı yükseltmez. Ayrıca gene benim gözlemlerinden biri Çankırı'nın hala bir tarifini yapamıyoruz. Öncelikli hangi alanda gelişmektir. bu henüz açık ve net değil. Sokaktaki işsize ne yaparsın diye sorduğumuzda her işi yaparım ağabey yaklaşımı var.yani biz Çankırı olarak her alanda kalkınacağız mantığı yanlış ve utopik. Net bir bölgesel kalkınma planı yok. Bütün bu çalışmaları yapacak ve Çankırı'nın tarifini koyacak olan bölgesel kalkınma ajansının maalesef yetersiz olduğunu gördüm. Ayrıca sunum yapanlar maalesef gelecek ile projeksiyon oluşturacağına faaliyet raporlarını okumuşlardir. Siyasetçilerin ilgisi son derece önemliydi çünkü bu tip toplantılarda onların her söylediği bir taahhüt oluyor aslında bunları yakalamak önemli. STK'lar açısından en büyük handikaplardan biri medya ilgisizliği idi bu konuda biraz daha çalısmamız gerektiği ortada. Kadınlarımız işin içinde değiller bu konu çok önemli. Gençler açısından gelecek adına son derece umutluyum.insan kaynaklarımız her gecen gün genişliyor tabi ki vakfımızın burs programının bunda büyük etkisi olduğu görülmektedir. Sempozyum programı çok ağır idi. Bir sonraki sempozyumlarda bu konuya dikkat edilmesi ve halihazirda oluşturulmuş kurumsal kimliğin bozulmamasina dikkat edilmelidir."

KADİR GÖKMEN ÖĞÜT (CHP İstanbul Milletvekili) - "Çankırı'nın büyük kentlerde yaşayan insanlar tarafından özellikle İstanbul'da yaşayan Çankırılılar tarafından nasıl göründüğünün anlatılması gayet olumlu. Yapılan sempozyum her ne kadar bir miktar icraatin içinden programına dönüşse de, çözüm önerileri ve yapılması istenilenler ortaya konuldu. Toplantı bir şekilde halk meclisi şeklinde gerçekleşti. Devamının olması çok önemli. Ankara ve Çankırı'daki toplantılarda daha olgunlaşmış ve somut projelerle kamuoyunun önüne çıkılırsa daha güzel sonuçlar doğurabilir. Çankırılı olarak gerek bürokraside gerekse işadamları içerisinde önemli mevkilerde olan insanlar olmasına karşın bu güne kadar bu isimler bir şekilde öne çıkmamaya çalışıyorlardı. Bu sempozyumların belki Çankırı insanını kendine güveni artırıcı bir işlevi olacağına inanıyorum. Ve üst düzey bürokratlarla birlikte işadamlarının Çankırı'ya katkı konusunda faydalı olacağını düşünüyorum. Karşılıklı olarak birbirini tanıma fırsatı doğurduğu için son derece yararlı bir toplantı oldu. Kurulan ilişkiler Çankırı'nın geleceğine büyük faydalar sağlayacaktır. Yapılan toplantıda eksiklikler de dile getirildi. Bununla birlikte ben TBMM'de 2  arkadaşımla birlikte 3 milletvekili olarak Çankırı'ya katkı sunağımızı taahhüt ediyoruz."

NEVZAT AYAZ (Çankırı Duayeni) - "Sempozyum, her yönüyle başarılı ve Çankırı için de son derece güzel istikametler gösteren bir toplantı oldu. Bugüne kadar çeşitli vakıflarımızın, derneklerimizin İstanbul'da, Ankara'da yaptığı toplantılar var. Ancak bu kadar geneli içerisine alan, Çankırı'nın tüm sorunlarını ortaya koyan bir toplantı bugüne kadar yapılmamıştı. O nedenle bu toplantının fevkalede başarılı olduğuna inanıyorum ve Ankarada ondan sonra da Çankırı'da devam edecek iki toplantının aynı başarılarla sonuçlanıcağını tahmin ediyorum. Çankırı'nın geleceği için faydalı ve fevkalade olumlu sonuçlar doğuracak bir toplantıyı geride bıraktık."

OSMAN KARADENİZ (Çankırı Esnaf Odaları Birliği Başkanı) - "İki yıldan bu yana Esnaf Odaları Birliği Başkanlığı yapıyorum. Bu süre içerisinde böylesi bir etkinliğe katılmadım. Valimiz Vahdettin Özcan Çankırı için büyük bir şanstır. Kendisi yanında yürüyen değil koşan adam istiyor. Bizler Çankırılı olarak sayın valimize ayak uydurabilirsek yarınımızla ilgili herhangi bir sıkıntı görmüyorum."

Çerkeş Belediye Başkanı Şükrü Tarhan,
Sanatçı Turgay Başyayla,
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve
Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli,
İşadamı İsmail Işık,
Şabanözü Belediye Başkanı Ali Çapcı ve bazı sürpriz isimlerin
"Çankırı Geleceğini Planlıyor" sempozyumu ile ilgili düşünceleri ilerleyen saatlerde sizlerle...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler