Sinopa nükleer santral startı verildi

Sinop'a nükleer santral startı verildi

Başbakan Erdoğan, Sinop'a yapılacak nükleer santral ile ilgili son noktayı koydu...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japon Nikkei gazetesine verdiği röportajda, Sinop nükleer santralini Japonlar'ın inşa edeceğini resmen açıkladı. Santral inşası için Japon Mitsubishi HI teklif vermişti. 

Yöneltilen soruları cevaplayan Erdoğan, nükleer enerji santrali konusunda Türkiye ile Japonya arasında anlaşma imzalama noktasına geldiklerini ifade etti. Erdoğan, "Japonya ile hükümetler arası anlaşmayı imzalama aşamasına geldik. Karadeniz kıyısındaki Sinop'ta nükleer santrali Japonya ile yapacağız. Japonya depreme karşı tecrübe ve know how sahibi. Çevreye olan duyarlılık konusunda da ileride. Fransız Areva'nın da teknolojik gücü yüksek. 3. santral için yer belirleme çalışmalarımız devam ediyor. Japonya ile çalışmaya açığız. Nükleer santral inşasında planlamadan inşaatın tamamlanmasına kadar geçen süreyi 7 yıldan aza indirmemiz gerektiğini düşünüyorum. 2030 yılında toplam elektrik üretimimizin en az yüzde 15'ini nükleer enerjiden elde etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Japonya'nın asma köprü, tüp geçit, uydu gibi alanlarda işbirliği içinde çalıştığına dikkati çekerek, ekonomi ve sanayi alanında işbirliğini daha da artırmak istediklerini kaydetti. Erdoğan, şunları ifade etti:
 
"Japonya ile beraber yapabileceğimiz çok şey var. Boğaziçinde 3. Köprü inşası başladı ve İstanbul'da yeni bir havalimanını ihale edeceğiz. 1. aşamada yılda 100 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanlarından birini inşa edeceğiz. İstanbul'un batısına bir kanal inşa etmek için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Japonya, Türk şirketleri ile beraber havalimanı ve kanal projelerine katılsın isteriz. Hızlı tren ağı oluşturulmasına yönelik altyapı yatırım planımız da var."
 
Santrali yapacak konsorsiyumda Japon Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Itochu Corporotion, Fransız GDF Suez bulunuyor.
 
22 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Japonya'nın en çok satan Yomiuri gazetesinin iddiasına göre, Şinzo Abe'nin bugün yapacağı Ankara ziyareti sırasında Japonya ile Türkiye arasında nükleer santralin inşasına yönelik temel anlaşma sağlanacak. 017'de yapımına başlanacak nükleer santralin, 2023'de devreye girmesi planlanıyor. 22 milyar dolarlık proje Japon Mitsubishi ile Fransız Areva şirketinin ortaklığında gerçekleştirilecek.
 
Japonya Başbakanı Abe, nükleer enerji santralinin yapımının yanı sıra başka somut projelerde de işbirliği potansiyeli olduğunu düşündüğünü kaydetti. Abe, "Sadece nükleer alanda kalmadan büyük ölçekli altyapı çalışmaları, uzay, sağlık, gıda ürünleri ve turizm gibi geniş alanlardaki somut projelere ilişkin işbirliği potansiyelimiz de mevcut diye düşünüyorum." dedi. Başbakan Abe'nin Türkiye ziyaretine Japon İşadamları Federasyonu da eşlik edecek. Başbakan Abe, iki ülkenin üçüncü ülkelere yönelik ekonomiyi temel alacak işbirliği ihtimalini de yakalamayı düşündüğünü vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler