Sırrı Sakıktan Hürriyete çağrı!

Sırrı Sakık'tan Hürriyet'e çağrı!

BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık bugün çözüm süreci ile ilgili Hürriyet Gazetesi'ne bir çağrıda bulundu.

Sakık, Twitter hesabından Hürriyet Gazetesi ve Aydın Doğan’a seslendi. Gazeteyi sürece katkıda bulunmak adına çağrıda bulundu. İşte Sakık'ın o sözleri..

Kürt sorununda, Barışın dilinin hakim olması, toplumun çözüme hazırlanması, her türlü ırkçı, milliyetçi, tekçi, ötekileştirici,ayrımcı dil ve yaklaşımın önüne geçilmesi için medyaya büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Yeni süreç başladığında Sayın Aydın Doğan kendi medya grubuna bir mektup göndermiş ve barış dilinin korunması, süreci olumsuz etkileyecek çatışmacı yaklaşımlardan kaçınılması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini istemişti. Bu son derece önemli bir yaklaşım olmuştur.
 
"Türkiye Türklerindir" ifadesini kaldırarak önemli bir adım atabilir, yeni sürece öncülük edebilir. Bu ifade ırkçı- tekçi, ayrımcı ve etnik bir ifadedir. Türkiye, Türkiye halklarınındır. Mustafa Kemal, 1 Mart 1921 Teşkilat-ı Esasiye görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada "Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkı" diyerek bizzat "Türkiye halkı" ifadesini kullanmıştır. Bir başka konuşmasında Mustafa Kemal, Türkiye için "kardeş milletlerin hududu millisi" tanımlaması yapmıştır. Dolayısıyla Hürriyet’in logosundaki bu etnik ifade Cumhuriyetin kuruluş süreci ruhuna ve felsefesine aykırıdır. Bu ifade asimilasyon politikasının bir yansımasıdır.
 
Bunun kaldırılması ve oraya "Türkiye, Türkiye halklarınındır" şeklinde bir ifadenin yerleştirilmesi, yeni sürece çok önemle katkı sunacaktır
 
Hürriyet’e çağrımızdır; #TurkiyeTurkiyeHalklarinindir
 
Ne anlama geliyor ve o sloganı kim yaratmıştı?
 
"Türkiye Türklerindir", Hürriyet gazetesinin sloganıdır. Gazetenin yayın hayatına başlamasından bir buçuk yıl sonra 8 Kasım 1949 tarihinde gazeteye eklendi.
 
Gerekçesi de o günkü başyazıda "Hürriyet’in Avrupa’da da basılmaya başlanması ve yabancı memleketlerde diğer gazetelerden tefrik edilebilmesi, oradaki Türklerin o bayrağın etrafında birleşmeleri" olarak açıklandı. Atatürk’ün portresi ise 1 Ocak 1987’de logoya dahil edildi.
 
"Türkiye Türklerindir" çoğu kişi tarafından eleştirilmektedir ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, sloganın kaldırılmasına yönelik "O cümleyi oradan çıkarmaya ne benim, ne de Hürriyet’in sahibinin gücü yeter." cümlelerini sarf etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler