Soma'da korkulandan fazlası oluyor

Soma'da korkulandan fazlası oluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00'te yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 201'e yükseldiğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gece boyunca 3 açıklama yaptı. Saat 01.50, 03.00 ve 05.00'te açıklamalarda bulunan Taner Yıldız kurtarma çalışmaları ve hayatını kaybeden işçilerin sayısı hakkında bilgi verdi.

Taner Yıldız 05.00'te yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 201'e yükseldiğini, yaralı işçi sayısının da 80 olduğunu duyurdu.

80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Bakan Yıldız, "Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden.  Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" dedi.

Bakan Yıldız, olayın nedeniyle ilgili sorular üzerine, 3 ayrı heyet soruşturma yapacağını belirterek, "Şu anda adli ve idari soruşturmalar bu gecenin gündemi değil. Gündemimizde tek şey var. 400’den daha fazla kurtarma ekibimizle sadece işçi arkadaşlarımızı kurtarmaya düşünüyoruz. Enerji Bakanı için en zor görevlerimden birini yapıyorum. Sıkıntımızın büyüyeceği endişesiyle bunu paylaşıyorum" dedi.

Ölen madencileri teşhisiyle ilgili olarak da Bakan Yıldız, grizu ve darbe olmadığını belirterek, "Yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle şehit oldular. Hastanelere ve belli morglara kaldırmış bulunuyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, kurtarma çalışmaları sürerken, ocakta bazı bölgelerde az miktarda, bazı bölgelerde ise yüksek miktarda karbonmonoksit gazının bulunduğunu, çalışmaların dikkatli sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ
Soma'da arama ve kurtarma çalışmaları sürerken zaman zaman korbondioksit oranın yükselmesi ve bazı yerlerde duman yükselmesi yüzünden ekipler dışarı çıkarıldı. Madendeki dumanı tahliye etmek için oksijen verilirken, kurtarma çalışmalarına ara verildi. Oksijen seviyesinin yükselmesinin ardından ekiplerin yeniden madene gireceği bildirildi.

BAKANLIK: TESİSTE TEFTİŞ YAPILMIŞTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlamasıyla ilgili açıklama yapıldı.

“Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işyerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz” denildi.

İŞÇİ YAKINLARININ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
Soma'da maden ocağında meydana gelen 201 kişinin  hayatını kaybettiği, 80'inin yaralandığı yangın sonrası işçi yakınlarının  bekleyişi sürüyor. Dünden bu yana Soma Devlet Hastanesi'nin bahçesinde bekleyen aileler,  yetkililerden yakınlarının hayatta olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor.

Madenden  yaralı olarak çıkarılan işçiler ise sağlık durumlarına göre çevre il ve  ilçelerdeki hastanelere sevk ediliyor. Yaralı yakını Sema Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, madende 8  yıldan bu yana kül ustası olarak görev yapan eşine yangının ardından ulaşamaya  çalıştıklarını ancak başarılı olunamadığını söyledi. Eşinin birlikte çalıştığı arkadaşının ekipler tarafından kurtarıldığını ifade eden Korkmaz, "Henüz kocamdan haber alamadık. Birlikte çalıştıkları arkadaşı kurtarıldı ve şu an hastanede. Kocamla birlikte olduğunu fakat havasızlık nedeniyle bayıldığını bize söyledi. İnşallah ona da en kısa sürede ulaşılır" dedi. Bu arada Kızılay ekipleri kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü maden alanında yakınlarından haber almak için bekleyişlerini sürdüren işçi aileleri için çadır kurdu. Bazı GSM operatörleri de bölgedeki baz istasyonlarından sinyal alan abonelerinin hatlarına, ücretsiz konuşma ve mesaj paketi tanımladı.

SOMA’DA ÖLEN MADENCİLER İÇİN MUM YAKIP SABAHA KADAR BEKLEDİLER
Manisa Soma’da kömür madeninde trafo patlaması ve ardından çıkan yangında çoğu karbonmanaksit gazından zehirlenerek yaşamını yitiren madenciler için Eskişehir’de Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Emek Gençlik üyeleri mum yakıp sabaha kadar bekledi.

Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi Espark Alışveriş Merkezi önünde gece saat 01.00 sıralarında toplanan yaklaşık 50 kişi mumlar yakıp yanına ekmek ve madencilerin taktıkları baretleri koydu. Soma’da meydana gelen olayın kaza değil, cinayet olduğunu öne süren gruptakiler çeşitli sloganlar attı. Sabaha kadar bekleyeceklerini söyleyen TGB İl Başkanı Güney Karagöllü şöyle konuştu:

"Soma’da yüzlerce işçi hayatını kaybetti. Birileri daha önce ’Madencinin kaderi ölmektir’ demişti. Ama biz biliyoruz ki, ölümler ihmalkarlıktan, hükümetin özelleştirme teşviklerinden kaynaklıdır. Bugün karanlığı yaracak işçi sınıfının nezdinde aydınlık nöbeti başlattık. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi ve bir gün hep birlikte göreceğiz, madencinin kazması, işçi sınıfının kazması AKP iktidarını devirecek." 

ERDOĞAN SOMA'YA GİDİYOR
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgide, Başbakan Erdoğan'ın Keçiören'deki ikametgahında Soma'da maden ocağındaki yangınla ilgili yoğun bir telefon trafiği yaşandığı belirtildi.

Arnavutluk ziyaretini erteleyen Erdoğan'ın yarın (Çarşamba) Soma'ya gideceği bildirildi.

BAKAN YILDIZ'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Manisa Soma’da kömür ocağında çıkan yangında mahsur kalan işçilere ulaşmak için zamana karşı yarış başlatıldı. Ancak saatler ilerledikçe ölüm haberleri geldi. Türkiye’yi yasa boğan kara haberi madende inceleme yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Bakan Taner Yıldız, 205 madencinin hayatını kaybettiğini söyledi.

BAKAN TANER YILDIZ: 201 İŞÇİ KARDEMİZİ KAYBETTİK 
Manisa’nın Soma ilçesinden gelen haber Türkiye’yi yasa boğdu. 598 işçinin vardiya değiştirdiği sırada kömür madeninin girişinin 600 metre ilerisindeki trafodaki patlamanın ardından çıkan yangın sonucu ocak dumanla doldu. Bu dakikadan sonra yaşam savaşı başladı. Kurtarma çalışmaları kapsamında madene oksijen verildi. Ancak saatler ilerledikçe cesetler çıkarılmaya başlandı

Başbakan Erdoğan'ın, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'yı telefonla arayarak Soma'daki üzücü kaza nedeniyle Tiran'a yapacağı ziyareti ertelediğini bildirmesinin ardından, olay yerindeki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan sürekli bilgi aldığı belirtildi.

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ve Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene başta olmak üzere bölgedeki yetkilileri telefonla arayan Erdoğan'ın, gelişmeleri ve kurtarma çalışmalarını yakından takip ettiği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler