Soma'da taksi skandalı

Soma'da taksi skandalı

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma’daki maden faciasıyla ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı ve raporunu açıkladı.

CHP’li üyeler de 200 sayfayı aşkın muhalefet şerhiyle rapora ek yaptı. Ancak, komisyonun CHP‘li üyesi Namık Havutça’nın anlattığı bir ayrıntı, Soma’da bugüne kadar ortaya çıkmayan bir skandalı gözler önüne serdi. Havutça, “Komisyona Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri geldiğinde Soma’daki maden ocağında neden hiçbir eksiklik bulamadıklarını sorduk. Bize harcırahlarından yakınarak taksi parasını ceplerinden ödediklerini bu yüzden madene gitmediklerini söylediler. 301 insanın yaşamını yitirdiği yerde taksi parasını öne sürdüler. Ayıptır” diye konuştu.

“TAKSİYLE GİTMEK MASRAFLI”
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, TBMM Soma Araştırma Komisyonu’nda Çalışma Bakanlığı müfettişlerini dinlerken ortaya çıkan skandalı Taraf’a şöyle anlattı: “Soma’da facianın yaşandığı madene iki kez gittim. Komisyona gelen Bakanlık Başmüfettişi’ne ‘Ben iki kez gördüm, bu madene olumlu rapor nasıl verilir? Sizin müfettişler nasıl bu kadar eksik varken her şey yolunda raporu verebilir’ diye sordum. Verdiği yanıtla şoka girdim. ‘Müfettişlerin denetim giderleri yetersiz. Harcırah sıkıntısı var. Soma’da merkezden madene taksi ile gitmek masraflı oluyor. Müfettişler taksi parasını cebinden vermek zorunda kalıyorlar’ yanıtı verdi. Bu yanıtı duyunca çok şaşırdım ‘Ne yani madene inmeden mi bu raporu verdiniz’ dedim. 301 insan yaşamını yitirmiş taksi parası istiyorlar. Bu, tartışma konusu yapılamaz. ‘Madene inmeden patron aracı ile yemek yemeye gidiliyor ama. 301 insan öldü, taksi parasından yakınmak ayıptır yahu’ yanıtını verdim.”

YANIT VEREMEDİKLERİ SORU
CHP’li Havutça, faciada yaşamını yitiren madencilerin büyük bir bölümünün Balıkesirli olduğunu da hatırlatarak, “Morgda, yaşamını yitiren madencileri inceledim. Hepsinin burnundan siyah sümüğümsü bir şey akmıştı. Başka bir şey yoktu görünürde. Bu da karbonmonoksit gazından zehirlendiklerini gösteriyor. Oksijen maskesi olsa belki yaşayacaklar. Müfettişlere bunu da sordum ‘siz nasıl maden ocağında maske olmadığını görmezsiniz, olumlu raporu nasıl verirsiniz’ tepkisini gösterdim ama yanıt veremediler” diye konuştu. (TARAF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler