Somalı madencilere konut

Somalı madencilere konut

Manisa'nın Soma İlçesindeki faciada yaşamını yitiren 301 madencinin ailesine, ev yapılacak.

Maddi yardımlarla 301 işçinin ailesine 301 konut yapmayı planlayan AFAD'ın, bu projeyi, özel bir şirketin talip olması halinde devredebileceği belirtildi. 301 konut için iki arazinin belirlendiği, bu yerlerdeki zemin etüd çalışmalarının da başladığı açıklandı. Öte yandan madencilerin yakınlarının çoğunun kirada oturduğu belirtiliyor.

Bunun yanı sıra Beşiktaş Belediyesi'nin de 60 konut yapımı için kendilerine müracaat ettiğini dile getiren Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Madende can veren işçilerimizin tamamının ailesi, kendilerine ait bir eve sahip olacak. İnşaatın da yakında başlayacak" müjdesini verdi. Oğlunu madende kaybeden ve evleri de olmayan ailelerden Muharrem Girgin, bu projenin acılı aileler için en azından iyi bir bir ışık olduğunu söyledi. Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çıkan yangında 301 madenci yaşamını yitirdi. Türkiye'yi yasa boğan facia sonrasında gerek devlet kurumları ve özel sektör, yardım için harekete geçti. Yaşamını yitiren madencilerin en büyük sorunlarından birisinin konut sıkıntısı olduğu kaza ardından yapılan araştırmalarda ortaya çıktı.

PARA YARDIMLARINI AFAD TOPLADI
Maden faciasının hemen ardından, çeşitli kurumlar ile özel sektörden ve halktan gelen para yardımları, AFAD'ın açtığı banka hesaplarında toplandı. AFAD'ın toplanan bu paralarla Soma'da yaşamını yitiren 301 madencinin ailesine 301 konut yapıp dağıtmak için çalışma başlattı. Bu projeyi özel bir firmanın üstlenmek istemesine AFAD'ın da olumlu yaklaştığı belirtildi. Bunun üzerine gerek AFAD yetkilileri gerekse de bu firmanın yöneticileri Soma'da buluşarak, konut projesi için belirlenen bölgeleri gezdi. 

TOKİ BİNALARI VEYA ELİ SOSYAL TESİSLER YANINDA OLACAK
Bu incelemelerin ardından 301 konutluk projenin, Turgutalp Bölgesi'ndeki 102 dairelik TOKİ binalarının yanındaki 40 dönüm araziye ya da Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Sosyal Tesisleri yanındaki 50 dönümlük araziye yapılmasına karar verildi. Bu iki yerde de etüd çalışmalarının başladığı, çalışmalar ardından iki yerden birisine, konut projesinin yapılacağı açıklandı. TOKİ binaları için bölgeye daha önce de etüd çalışması yapıldığından dolayı, konutların bu bölgeye yapılmasının daha büyük bir ihtimal olduğu belirtildi. 

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ DE 60 KONUT İÇİN BAŞVURDU
Bu projenin yanı sıra, Beşiktaş Belediyesi de 60 konut projesini gerçekleştirmek için Soma Kaymakamlığı'na geçen hafta resmi olarak başvuruda bulundu. Belediyenin, bu konut projesi için kaymakamlıktan arsa talep ettiği belirtildi. Konut projesi planlarını Beşiktaş İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Murat Hazinedar, facianın hemen sonrasında maden bölgesine yaptıkları inceleme turu sırasında yanında Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Fikret Orman'ın da bulunduğu basın toplantısı sırasında da açıklamıştı. 

ATÇI: EVSİZ İŞÇİ AİLESİ KALMAYACAK
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, konut projesinin kısa sürede başlayacağını söyledi. Kaymakam Atçı, maddi yardımların toplandığı AFAD'ın böyle bir projesinin bulunduğunu hatırlatırken şu bilgileri verdi: 
"Bunun için araştırma yapılıyordu. Özel bir firmanın da bu projeyi gerçekleştirmek istemesi üzerine, bu şirketle ortak çalışma yapıldı. İnşaat için iki yer belirlendi. Etüd çalışmaları tamamlandıktan sonra da inşaata başlanacak. Hayatını kaybeden her işçinin ailesi bir ev sahibi olacak. Bu inşaat TOKİ inşaatı yanında olabilir. Çünkü ELİ tesislerinin yanına üniversite için fakülte yapılması da gündemde. Beşiktaş Belediyesi'nin başvurusu içinde yine çalışma başlatıldı. Bu projeler madencilerimizin aileleri için örnek olacak. Evsiz kalmayacaklar." 

AİLELER DE MEMNUN
Ölen madencilerin aileleri de projeye olumlu yaklaştı. Oğlu Muhammet Girgin'i maden faciasında kaybeden Muharrem Girgin, projenin olumlu olduğunu söyledi. Girgin, "Bu konuda çok sayıda dedikodu vardı ama bununu proje aşamısına gelmesi mutluluk verici. Bu en azından acılı aileler ve çocukları için umut olur. Bir ışık olur" dedi. Anne Neriman girgin ise, madencilerin hemen hepsinin de kirada oturduklarını böylelikle onlarında korkusuzca oturacakları bir evlerinin olacağını dile getirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler