Son dakika haberi: Reza Zarrab ve yakınlarının mal varlığına el konuldu

Son dakika haberi: Reza Zarrab ve yakınlarının mal varlığına el konuldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, Reza Zarrab ve yakınlarının mal varlıklarına el konulması kararı verildi. Mal varlığına el konulanlar listesinde Zarrab'la birlikte 22 kişi daha var.

ABD’de yargılanan ve şu sıralar ‘tanık’ sıfatıyla ifade veren Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) ve yakınlarının mal varlığına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında el konuldu. Reza Zarrab; şarkıcı Ebru Gündeş ile evli. Karardaki ‘yakınlarının’ ifadesinin, Gündeş’in mal varlığını da kapsadığı iddia edilmişti ancak açıklanan listede Gündeş’in bulunmadığı öğrenildi.  Listede Zarrab’ın Ebru Gündeş’ten olan çocuğu Alara Sarraf da yer aldı.
 
‘CASUSLUK’ SUÇLAMASI!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın talimatıyla Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca şüpheli Rıza Sarraf hakkında başlatılan soruşturma kapsamında şüphelinin ve irtibatlı olduğu şahısların yazılı ve görsel basından elde edilen bilgilerde Türkiye Cumhuriyet Devletinin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri diğer bir yabancı devlet lehine siyasal ve askeri casusluk maksadı ile temin ettiğine, mal varlığını kaçırma girişiminde bulunduğuna dair bilgilere ulaşıldığından şüpheli Rıza Sarraf ve diğer şüphelilerin, gerek atılı suçu işleyip işlemediği hususunda inceleme yapmak, gerekse mal varlığı değerlerinin işlenen bu suçlardan kaynaklanmış olma ihtimali, mal varlığı değerlerini kaçırmasının önlenebilmesi amacıyla atılı suçun işlendiğine dair bulgu ve emarelere ulaşılmış olması, gecikmesinde sakınca bulunan hallerin mevcut olması nedeniyle şüpheli Rıza Sarraf ile çocuğu Alara Sarraf'ın ve belirtilen kişilerin taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarına, banka, şirketler ve diğer tüm kurumlar nezdindeki tüm hak ve alacaklarına, şirket hisselerine (tüm mal varlıklarına) el konulmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
İŞTE MALVARLIĞINA EL KONULANLAR;
 
Rıza Sarraf
Alara Sarraf
Hüseyin Sarraf
Şebnem Sarraf
Can Sarraf
Mehmet İbrahim Burhanettin
Behruz Büyükoğlu
Mehmet Mehdi Culazade
German Ghanbarı Arablou
Hüseyin Karabeyli
Bahram Dargahi Moghaddam
Aydın Harezi
Serdar Güneş
Ali Hosein Zadeh
Göksel Kum
Perviz Leki
Ahmet Saygın
Omıd Mohagilegh Eromi
Moshtaghl Mohammad Ali
Babak Nahani
Hüseyin Nobari
Mohammad Reza Pashapournıku
Ali Polat

Mal varlıklarına el konulan 23 kişinin arasında kızı Alara Sarraf da var. Zarrab’ın eşi Ebru Gündeş hakkında ise bir karar çıkmadı.  

40 MİLYON LİRA SERMAYELİ ŞİRKETLERİ VAR
Mal varlığına el konulan Reza Zarrab’ın Kanlıca’da iki adet yalısı, Kandilli’de bir köşkü var. 1 milyon 50 bin lira değerindeki Nazmi Ziya’nın ‘Kendi Evi’ tablosu, Büyükçekmece’de 47 adet dairesi, 1 milyon 850 bin değerindeki yazlığı; yine İstanbul’da 4 milyon liralık dairesi, Bakırköy’de 3 süper lüks dairesi, Metroport Busidence Plaza’da iki ofis katı, Tuzla’da fabrikası bulunuyor. 

12 milyon dolarlık ‘Challenger 300 marka jeti olan Zarrab’ın 2008’den itibaren kurduğu ve şu anda faaliyette olan toplam sermayesi 40.2 milyon doları bulan 7 şirketi yer alıyor. Zarrab, ABD’ye gidişinden hemen önce tüm şirketlerde unvan değişikliğine gitti. 

Yaklaşık 300 milyon liralık gayrimenkulü bulunan Zarrab’a ait şirketlerin mali durumu şöyle:

ROYSAR DENİZCİLİK: 2008’de kurulan şirkein sermayesi 5 milyon lira. Yönetim kurulu başkanı Reza Zarrab. 

ROYSAR HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ: 2010’da kurulan şirketin sermayesi de 5 milyon lira. Bu şirkette de yönetim kurulu başkanı Zarrab görülüyor. 

ROYSAR GIDA DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ: 2011’de Volgam Gıda olarak kurulan şirketin sermayesi 500 bin lira. Kuyumculuk meslek grubu içerisinde yer alan şirkette de Zarrab yönetimde tek başına. Volgam Gıda TİM’in 2015’teki ihracat şampiyonu şirketler arasında yer almış ve bakanlardan ödül almıştı. 2015’te bu şirket Roysar’a dönüştü.

ROYSAR ALTIN TİCARET İTHALAT VE İHRACAT LTD ŞTİ: 2012’de kurulan bu şirkette kuyumculuk işi yapıyor. 5 milyon lira sermayeli şirketin yönetim kurulunda tek başına Zarrab var.

CAMERON DENİZCİLİK LTD ŞTİ: 2012 mayısında kurulan şirketin sermayesi 5 milyon lira. 2016’da şirket tasfiye sürecine girdi. Zarrab’ın bu şirketteki sermaye tutarı bir milyon 665 bin lira.

ARE HAVACILIK ANONİM ŞİRKETİ: 2012’de kurulan şirketin sermayesi 15 milyon lira. Zarrab bu şirkette de yönetim kurulu başkanı. Şirketin genel müdürü Mustafa Özkan yakın bir zamanda istifa etti. Ancak ticaret sicile beyan verilmediği için istifası bir istifaname şeklinde verildi.

ROYSAR MOBİLYA ANONİM ŞİRKETİ: 2012 kasım ayında kurulan şirketin sermayesi 8 milyon lira. Zarrab yönetim kurulu başkanı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler