Sumitomo'da çalışan 900 işçi Lastik-İş'e geçiş yaptı

Sumitomo'da çalışan 900 işçi Lastik-İş'e geçiş yaptı

Sumitomo Lastik Fabrikasında çalışan yaklaşık 900 işçi yapılan her türlü siyasi baskıya karşın bağlı bulundukları Petrol-İş Sendikası'ndan istifa ederek toplu halde DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası'na üye oldular.

Çankırı’da kurulan ve yaklaşık iki yıl önce faaliyete başlayan Sumitomo Lastik Fabrikası işçileri fabrikanın kuruluş günlerinden itibaren üyesi oldukları Petrol-İş Sendikası'ndan istifa ederek DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası'na üye oldular.

Sendika değiştiren işçiler "Üyesi olduğumuz Petrol-İş Sendikası iki yıldan bu yana fabrikaya uğramaz olmuşlardı. Toplu sözleşme masasına da oturmadılar. Bizlerin yaşadığı ekonomik mağduriyete daha fazla dayanmamız mümkün değildi. Sendikadan ayrılmamamız konusunda çeşitli siyasi baskılar görmemize karşın, yaklaşık 900 arkadaşımız toplu istifa ederek bugün yeni sendikamız Lastik-İş'e üye olduk" dediler.

LASTİK-İŞ SENDİKASININ WEB SAYFASINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

"Sumitomo Lastik Fabrikası İşyerinde çalışan yaklaşık 900 Sumitomo işçisi büyük bir coşku ve kararlılık içinde üyeliklerini tamamladılar. Şimdi artık işverenin sorumluluk duygusu içinde işçilerin kararına saygı duyarak iş barışını bozmadan sendikamızla görüşmelere başlamasını bekliyoruz. Sumitomo işçileri yalnızca Anayasal haklarını kullandılar. Hiçbir suç işlemediler. İşlerini büyük bir dikkat ve özenle yapmaya devam ediyorlar.

Lastik-İş Sendikası'nda örgütlenen Sumitomo işçilerinin insanca yaşayabilecekleri bir işyeri ortamı ve ücret geliri elde etmekten başka hiçbir amaçları olmadığı açıktır. Kaliteli ve verimli bir üretim yaparak ve geleceklerinden endişe etmeden işyerinde çalışmaya devam etmek istiyorlar. İş güvencesine sahip olmak istiyorlar. Her türlü yasal haklarını korkmadan kullanmak istiyorlar. Geleceklerine güvenle bakmak istiyorlar. Sumitomo işçileri bu amaçlarına ulaşabilmek için işyerinin ve işlerinin devam etmesi gerektiğini çok iyi biliyorlar. Ancak işyerinde toplu sözleşme yapılarak güvenceli ve iyi koşullarda yaşamak istiyorlar. Sendikamız çatısı altında bu amaçlarına ulaşmak için yürüyüşlerini sürdürüyorlar.

Sumitomo işvereni işçilerin sendikaya üye olma hakkına ve sendika seçme özgürlüğüne saygılı olduğunu değişik zamanlarda belirtti. Ancak işyerindeki uygulamalar böyle gelişmedi. İşçilerin çoğunun sendikamıza üye olmasına rağmen işveren ve işveren sendikası iki yıl önce bakanlıkça verilen yetki tespitine itiraz ettiler ve aslı olmayan gerekçelerle itirazlarını sürdürdüler. O dönemde toplam çalışan sayısı yaklaşık 300 iken bugün artık yaklaşık 1400’ü bulmuş bulunuyor. İşçilerin büyük çoğunluğunun Lastik-İş Sendikası'na üye olduğu açıkça ortada. Dolayısıyla Sumitomo işvereninden işçilerin iradesine saygı göstermesini ve bazı yetkililerini araya sokarak yapmaya çalıştığı baskılardan vazgeçmesini bekliyoruz. Sendikamız ve Sumitomo işçileri huzurlu bir işyeri ortamında geleceğinden kuşku duymadan çalışmak istiyor. Kaldı ki Sumitomo işkolumuzda kurulu bulunan Kiplas İşveren Sendikası’na üyedir. Dolayısıyla işveren olarak kendisinin sahip olduğu ve kullandığı sendikalaşma hakkının işçiler tarafından kullanılmasına karşı çıkılması, en hafif deyimle iyi niyetli bir tutum olmayacaktır.

Sumitomo işçisi kararını vermiş bulunmaktadır. Hiç kimse işçilerin yasal hakkını kullanma iradesine karşı çıkma hakkına sahip değildir.  Bu nedenle bir kez daha Kiplas İşveren Sendikasını ve Sumıtomo işverenini çalışanlarının kararlarına saygılı olmaya ve sendikamızla biran önce masaya oturarak iş barışı içinde işyerinin ve işçilerin geleceğini belirleyecek toplu sözleşme yapabilmek için görüşmelere başlamaya davet ediyoruz.

İnanıyoruz ki sorumluluk duygusu galip gelecek ve Sumitomo işçileri yasal hakları olan toplu sözleşme hakkına kavuşacaktır."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler