Süreci bozan düşmanımdır

"Süreci bozan düşmanımdır"

Öcalan silah bırakma için 21 Mart tarihini verdi. Devletle mutabakata vardığını söyleyen PKK lideri Nevruz’da ‘önemli açıklamalar’ yapacak.

Abdullah Öcalan, görüştüğü BDP'liler Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan'a Tan’a, "Ben üç tane mektup gönderiyorum ama bunları sizlere vermeyeceğim. Görüşmeye gelen devlet heyetlerini dikkate değer bulduğum için onlar üzerinde sizlere ulaştıracağım. Mektuplar BDP, Avrupa ve Kandil'e yönelik. Biz devlet heyetiyle mektubu ulaştıracak ve aracı kurumlar konusunda anlaştık" dedi.

5 aydır görüşüyoruz
 
Mektupların içeriğine ilişkin genel bilgiler veren ancak mutabakatın detaylarını açıklamayan Öcalan, "Biz burada 5 aydır devam eden bir süreci başlattık. O çerçevede bütün görüşme notlarının onlar üzerinden gelmesini istiyorum" dedi.
 
Edinilen bilgiye göre Öcalan şunları söyledi:
 
"Ortadoğu’nun yeniden şekillendiği bu süreçte Türkiye bir yol arayışı içerisindedir. Türkiye Kürt sorununu uzun uzadıya sırtında taşıyamaz. Kürt sorununu çözümüne dair nitelikli adımlar atmak zorundadır. Bu zorunluluğun ortaya çıkardığı ortak alanda, Türkiye’nin yeni bir sayfa açma ve yeni bir tarihi adım atılabilme olasılığı güçlüdür."
 
‘Alt edemediler’
 
“2011’de AKP’nin topyekün Kürt siyasal hareketini bitireceği düşüncesi boşa çıkmıştır. Askeri ve siyasal operasyonlarla Kürt siyasal hareketini alt edemediği gerçeğiyle karşılamıştır. Bu çerçevede de artık yanlışta ısrar etmek yerine demokratik barışçıl noktada nasıl yol alacaklarına ilişkin bir ortak irade çıkmıştır. Bu açıdan da görevi ve sorumluluğu yüklenerek buna fırsat verecek bir takım çalışmaları yürütmek istiyorum.
 
Bunu yürütürken de elbetteki buna taş koyacak ulusalcı kesimlerin, Ergenekon gibi yapıların, vesayetçi sistem yanlılarının geri durmayacağını sanıyorum. Onlara karşı toplumu hazır hale getirmek için Meclis’i önemsiyorum. Meclis’te BDP’nin rolünü doğru oynaması gerekir.”
 
Engellemek isteyenler
 
"Devlette bir arayış var ama bu arayışı engellemek isteyen bir başka devlet kliğinin varlığından haberdar olmanızı istiyorum. Paris katliamı, Sinop’taki linç girişimi gibi olaylar; çok güçlü bir barış karşıtlığı olmasa da sürecin bir kısım marjinal gruplar üzerinden provoke edilebileceğini gösteriyor. Bu provokasyonlar yüzünden ürkek bir AKP ile karşılaşılabiliriz. Ama bunu çok zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Çünkü uluslararası ve bölgesel gelişmeler de AKP’yi artık mecbur kılmaktadır."
 
‘Samimiyet bu adımlara bağlıdır’
 
Öcalan beklentilerini şöyle sıraladı: "AKP’nin samimi olup olmadığını bu önümüzdeki birkaç haftada söz konusu bir kısım yaklaşımlarından hareketle görebiliriz. Bunlar 4. yargı paketi, seçim sistemi, siyasi partiler yasası, hazine yardımı, Anayasa’ya yaklaşımdır. Süreç içerisinde BDP’nin bu çerçevede rolünü Meclis’te olmayı fırsata çevirip oynaması gerekir. 4. yargı paketinin meclise gelmesi önemli. Bu konuda AKP’nin gerçek niyetinin görmek benden çok BDP’ye düşer."
 
Nevruz’da açıklarım
 
Öcalan görüştüğü BDP milletvekillerine, gönderdiği mektuplara zamanında yanıt gelirse Nevruz’da önemli açıklamalar yapacağını da söyledi. Edinilen bilgiye göre Öcalan "Mektupların ulaşması sonrasında Kandil, Avrupa ve BDP’nin düşüncelerinin bana aktarılmasıyla gerçek manada rolümü oynayabilirim" dedi.
 
Demokratik yaşam projesi
 
Öcalan, mutabakatı "Demokratik ortak vatanda, demokratik cumhuriyet, demokratik kurtuluş ve demokratik yaşam projesi" olarak tanımladığını söyledi. Öcalan, mektuplarla ilgili dönüşleri almasının ardından ise "demokratik çözüm felsefesi ve demokratik eylem planını" kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.
 
Masada 5 kişi vardı
 
Görüşmede 1 devlet görevlisi, BDP’li üç vekil ve Öcalan olmak üzere 5 kişinin yer aldığı, devlet heyetinden gelen görevlinin görüşme boyunca not aldığı belirtildi. BDP heyetinde yer alanlar, Öcalan’ın oldukça kilo aldığını ve göbekli olduğunu, buna rağmen sağlığının iyi göründüğünü, neşeli ve pozitif ve enerji yaydığını söylediler. (VATAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler