Talanın yeni kılıfı "okul genişletme"

Talanın yeni kılıfı "okul genişletme"

Fatih Belediyesi, Balat’ta okul genişletme adı altında bir mahalleyi kamulaştırıyor. AKP’nin kalesi olan ilçede, tapuları tehlikeye giren vatandaşlar isyanda...

İmar hukuksuzluklarıyla gündeme gelen Fatih Belediyesi, mahalleleri kentsel dönüşüme açmak için yeni bir yöntem buldu. Belediye, sınırları içerisindeki 27 okulu genişleteceği bahanesiyle çevre parsellerin imar durumunu değiştirmek için harekete geçti. Bu örneklerden biri de Balat’taki İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan proje kapsamında okulun bulunduğu adanın tamamı okula tahsis edilecek. Evlere tebligat gitmemesine rağmen Belediye geçtiğimiz hafta bazı hane sahiplerini görüşmeye çağırdı. Belediye, görüştüğü hane sahipleriyle el altından pazarlığa başladı. Pazarlıklar sırasında da elini güçlendirmek için ilginç yöntemlere başvurdu.

İstanbul İmam Hatip Lisesi önünden geçen sokağı okulun bahçesine katan belediye, sokağın girişini demir kapıyla kapayıp araç girişini engelledi. Mahalleliler de dün eylem yaparak söz konusu uygulamaya tepki gösterdi. “Mahallemizden ve yeşil alanımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyen Fatihliler, yaptıkları basın açıklamasında son yerel seçimlerde AKP’ye oy verdiklerini belirterek “mahalleyi yıkan iktidar istemiyoruz” dedi. Kapıyı kırmaya çalışan mahalleliler bunu başaramayınca kapıyı taş yağmuruna tuttu. Eylem sonunda olaysız dağılan mahalleli “Hükümet istifa” sloganları attı. Demir kapıyla kapatılan sokak mahallenin tek ana girişi olma özelliğini taşıyor. Balatlılar bu nedenle mahalleye itfaiyenin bile giremeyeceğine dikkat çekerek durumun vehametine vurgu yaptı.

OKULUN ÇEVRESİNDEKİ 35 PARSEL TEHLİKEDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da mezun olduğu İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin komşu parsellerinin okula dahil edilmesi için yapılan plan değişikliği teklifi, Büyükşehir Belediye Başkanlığının 5 Haziran tarihli oluru ile Belediye Meclisi gündemine getirildi. Yapılan değişiklikle okulun etrafındaki 35 parselin imar durumu “Mesleki ve Teknik Eğitim Alanı” olarak değişti. Belediyenin el koymaya çalıştığı parsellerin sadece biri Vakıf arazisi, diğer parseller ise şahıslara ait bulunuyor.

Lisenin çevresinde bulunan parsellerin dönüştürülmesi için İmar komisyonu tarafından hazırlanan raporda İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bina ve bahçesinin ihtiyaca cevap veremediği belirtilerek okulun diğer ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde plan tadilatı yapılması isteniyor. Raporda geniş olmadığına vurgu yapılan okulun teras katı ise büyüklüğü nedeniyle yazları düğün salonu olarak değerlendiriliyor.

BELEDİYE MAHALLELİYLE EL ALTINDAN PAZARLIK YAPIYOR
Okulun etrafında oturan mahalleli evlerinden çıkmak istemiyor. Yıllardır burada oturduklarını anlatan mahalle sakinleri belediyeyle yaptıkları görüşmeleri şöyle aktardı: “Bu araziyi kafalarında dörde bölmüşler. Bizler konuşmaya gittiğimizde arka parsellerin metrekare fiyatını 5 liradan aldıklarını ama bizim evlerimizi 7.5 liradan alacaklarını söylediler. Bizler bunun nedenini sorduğumuzda cevap vermediler. Biz belediyeye bizim satılık evimiz yok dedik. Buna cevaben “İsterseniz satmayın. Burası kamulaştırıldığında size teklifimizin yarısını bile vermeyeceğiz” dediler. Biz hiçbir şekilde evimizi bırakmayacağız. Her türlü mücadeleye gireceğiz.”  (TARAF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler