Taner Yıldız'dan kayıp kaçak bedeli açıklaması

Taner Yıldız'dan kayıp kaçak bedeli açıklaması

Yargıtay'ın 'kayıp-kaçak parası alınamaz' kararının ardından Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan aksi yönde bir açıklama geldi.

Yargıtay 17 Aralık 2014 tarihli nihai kararıyla tüketiciden kayıp-kaçak elektrik bedeli alınamayacağına karar verdi. Bu gelişmenin ardından vatandaş elektirik şirketlerine kesilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi için akın etti. Bir çok ilde kuyruklar oluştu. Hükümetin de mahkeme kararı sonrası yasal düzenleme yaparak vatandaşın işini kolaylaştırması bekleniyordu. Ancak Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan aksi yönde bir açıklama geldi. Ocak ayında kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili yeni bir kanuni düzenleme yapacaklarını söyleyen Yıldız, kişisel başvuru dışında kayıp-kaçak bedeli ödenmeyeceğini kaydetti.

KAYIP KAÇAĞI ALMAK İÇİN KİŞİSEL DAVA AÇMA ŞARTI
Buna göre bireysel başvurularla mahkemeye başvurup davayı kazanma dışında kayıp-kaçak bedeli ödenmeyeceği gibi, TRT payında olduğu gibi kayıp-kaçak tutarı yasal bir düzenlemeye büründürülecek. Ankara'da 2014 yılını değerlendirdiği basın toplantısında Enerji Bakanı Taner Yıldız'a, elektrikteki kayıp-kaçak bedelleri soruldu. Yıldız, Yargıtay'ın tüketici lehine verdiği kararı için 'olumsuz ifadeler' kullandı: "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 2008'deki özelleştirmelerden sonra muhasebe ayrıştırmasını hedefleyen bir çalışma yaptı. Vatandaşın 100 liralık faturasında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. Yalnızca muhasebe ayrıştırmasının böyle bir davaya konu olmasını açıkçası doğru bulmuyorum. Önceki uygulama neyse o devam ediyor. Mahkemenin verdiği kararlar esastır. Verilmiş yargı ve tüketici hakem heyeti kararları var."

KAYIP KAÇAK BEDELİ YASALLAŞIYOR MU?
Yıldız bu konuda faturadaki kayıp-kaçak bedelinin kaldırılması bir yana, TRT payında olduğu gibi bu tutarı yasal zemine oturtacak bir düzenleme yapacaklarının da sinyalini verdi. Ocak ayında kayıp-kaçak bedeliyle ilgili bir kanun çıkaracaklarını belirten Yıldız şöyle dedi: "Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusudur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bununla alakalı düzenlemeyi de ocak ayı içerisinde yapacağımızı söylemem lazım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler