Taraf, hain PKK saldırısının ayrıntılarını açıkladı

Taraf, hain PKK saldırısının ayrıntılarını açıkladı

Silvan'da yaşanan olayın ayrıntıları.

Türkiye önceki gün akşam saatlerinde Diyarbakır’ın Silvan İlçesinden gelen haberle sarsıldı. Silvan’da gündüz gözüyle çıkan çatışmada 13 asker ve yedi PKK’lı hayatını kaybetti. Taraf, baskının nasıl gerçekleştiğiyle ilgili Jandarma Bölge Komutanlığı Harekat Merkezi’nde görevli bir askeri yetkiliyle konuştu.

İşte Silvan’daki baskının hikayesi;

90 komando üç kişiyi aramaya çıktı
PKK’lı bir grup, geçen cumartesi iki asker ve bir sağlık görevlisini kaçırdı. Ardından da üç gün önce Diyarbakır’ın Hazro İlçesi’nde Jandarma Komutanlığı’na roket atarla saldırı gerçekleştirdi. Bu iki olayın ardından Komando Taktik Alay Komutanlığı’na bağlı, Silvan Komando Taburu’ndan bir bölük yaklaşık 90 kişiyle, bölgede arama tarama faaliyetleri yapmaya başladı.

Arama ve tarama yapılan nokta, Diyarbakır’ın Silvan, Dolapdere ve Kulp ilçelerinin, Küplü Köyü arasındaki bir bölgeydi. Bölük dört kola ayrılmıştı. Her kolda yaklaşık 22 kişi bulunuyordu. Araziye yayılan bölükteki kollar arası mesafe ise yaklaşık üç ila beş kilometre civarındaydı. Her kol üç kilometrelik mesafede arama tarama faaliyetlerini yürütüyordu.

Tim dinlenmeye çekildi
Bölüğün dört kolu da arama tarama faaliyetlerine saldırıdan bir gün önce akşam saatlerinde başlamış, gece boyunca arama ve tarama faaliyetlerini sürdürmüştü. 13 askerin hayatını kaybettiği kolda bulunan askerler de dinlenmek için öğlen uygun bir bölge aramaya başlamıştı. Tim komutanı, yüksek ve kuru otların olduğu, seyrek ağaçların bulunduğu bir noktada, kolun dinlenmesi için emir verdi. Kol, dinlenmek üzere istirahata çekildi. İki asker de nöbetçi olarak kolun yakınındaki bir noktaya konuşlandı.

PKK’lılar gizlice sızıyor
Askerler, yüksek kuru otların olduğu bölgede dinlenirken, PKK’lı grup, saat 14:30 civarında kolun bulunduğu alana sızmaya başladı. Üç koldan sızdıkları tahmin edilen PKK’lı grup, önce kolun güvenliğini sağlamak üzere nöbet tutan iki askeri öldürdü. Ardından da dinlenen kolun üzerine el bombaları atmaya başladı. Hakim tepelerde bulunan diğer PKK’lılar ise uzun namlulu silahlarla kolu tarama başladı.

Kolun üzerine atılan el bombalarından çıkan şarapnel parçaları, askerlerden bazılarını yaralamış, hareket edemez duruma getirmişti. Baskının ilk şokunu atlatan askerler, alana yayılmaya başladı. Ardından da sıcak çatışma başladı. Sıcak çatışma devam ederken, el bombalarının etkisiyle yüksek kuru otlar bir anda alev almaya başladı. Çatışma devam ediyordu ve yaralı askerler, yangının ortasında kalmıştı. Kendilerine yardım edilemiyor, yangının ortasından alınamıyorlardı.

Genelkurmay’a giden ilk bilgi
Bir yandan çatışma devam ederken, bir yandan da telsizden ilk bilgiler harekat merkezine aktarılıyordu. Oradan da Genelkurmay Başkanlığı’na. Çatışma bölgesinden Genelkurmay Başkanlığı’na aktarılan ilk bilgi, iki askerin şehit, ikisinin ise yaralı olduğu bilgisiydi. Otların bir anda alev alması, yangının kısa sürede bölgeye yayılması, çatışmanın devam etmesiyle, ölü sayısı artmaya başladı. Çatışma devam ederken telsizden Harekat Merkezi’ne oradan da Genelkurmay’a sekiz askerin şehit olduğu bilgisi gitti. Yangının ortasında kalan askerler hayatını kaybetmişti.

PKK’nın etrafı sarıldı
Sıcak çatışma devam ederken, kolun bulunduğu alana sızan iki PKK’lı çıkan çatışmada yaralandı. Alevler kısa süre sonra PKK’lıların bulunduğu bölgeye ulaştı. Sızma yapan gruptaki diğer PKK’lılar, ateş ederek bölgeden ayrılmaya başladı. PKK’lılar bölgeyi terk ederken, bölüğün diğer üç kolu çatışma bölgesine vardı.

Bölgeye gelen iki kol, kaçan PKK’lıları takip ederken, diğer kol ise baskın yiyen askerlerin bulunduğu alanının güvenliğini sağlamaya başladı. Harekat merkezinden saat 16.00’da bölgeye helikopter gönderildi. Bölgeye varan ilk helikopterlerden indirme yapıldı. Jandarma Özel Harekat birlikleri kaçan PKK’lıları takip etmeye başladı. Sikorsky helikopterler ise kaçan PKK’lı gruba ateş etmeye başladı.

Acı bilanço netleşiyor
Çatışma baskın yapılan alının dışında devam ederken, öldürülen askerlerin sayısı da netleşmeye başlamıştı. Şarapnel ve kurşunlarla yaralanıp ateş çemberinin arasında kalan altı asker yanarak ölmüş, yedi kişi ise çatışmada aldıkları kurşun yaralarıyla hayatlarını kaybetmişti. Sızmayı yapan iki PKK’lı da yaralandıktan sonra yanarak ölmüşlerdi. Şehit olan 13 asker, helikopterle askeri hastaneye götürülürken, yanan iki PKK’lı da Silvan Devlet Hastanesi’ne gönderildi.

PKK’lı grup kaç kişiydi

Bir yandan yaralı ve ölenler helikopterlerle bölgeden sevk ediliyor bir yandan da kaçan PKK’lılarla sıcak çatışma devam ediyordu. Çatışma akşam 21:00’a kadar devam etti. Jandarma Özel Harekat birlikleri kaçan PKK’lı gruptan beş kişiyi öldürdü. Bu bilgi önce Harekat Merkezi’ne oradan da Ankara’ya bildirildi.

Dün görüştüğüm askeri yetkiliye, baskını yapan PKK’lı grubun kaç kişi olduğunu sordum. Telsiz kodlarından yaptıkları tesbitlere göre grup yaklaşık 10-11 kişi. Tahmin ettikleri maksimum sayı ise 13. PKK’lı timlerin, diğer bölgelerde 5’erli, 6’şarlı gruplar halinde gezdiğini söyleyen askeri yetkili, Diyarbakır, Lice, Silvan bölgesinde PKK’nın 10-12 kişilik gruplarla gezdiği söyledi.

En ufak kıvılcımda yangın çıkar
Askeri yetkiliye çok tartışılan el bombasıyla yangın çıkıp çıkmayacağını da sordum. “Bölgede yüksek ve kuru otlar olduğu için bırakın el bombasını, silah namlusundan çıkan kıvılcımlarla bile yangın çıkar. Bölgeye bakarsanız ağaçların seyrek, kuru otların fazla olduğunu görünsünüz” cevabını verdi. Görüştüğüm askeri yetkili dün bazı gazetelerdeki “baskına uğrayan kolun, öğlen yemeği için mola verdiği” iddiasını doğrulamadı. Kendisi de benzer operasyonlara katıldığı için, kolun uyumak için o bölgeye konuşlandığını tahmin ediyor. Tahminine gerekçe olarak da bu tür operasyonlarda yaptıkları uygulamayı gösteriyor: “Bu tür arama-tarama faaliyetlerinde kollar, akşam çalışır ve öğlen uyumak için bir bölgede dururlar. Uyuyup dinlendikten sonra tekrar arama tarama faaliyetlerine devam ederler. İki-üç nöbetçi de kol uyurken güvenliği sağlar.”

İki PKK’lı da yandı
Kolun o saatte tam olarak ne yaptığıyla ilgili kesin bilgiyi ise bugün öğreneceklermiş.

Silvan Devlet Hastanesi’ne götürülen iki PKK’lının vücudunda kurşun ya da şarapnel izi olup olmadığını öğrenmek üzere dün hastaneden de bilgi almaya çalıştık. Hastanede görevli bir isimle konuştuk. Görüştüğümüz kişi “Ölen iki PKK’lı yandığı için cesetlerin Malatya Adli Tıp’a gönderileceğini ve raporun buradan verileceğini” söyledi.

Karargâh: Çatışmada uçak kullanılmadı
Taraf ’ın sorularını yanıtlayan Genelkurmay Enformasyon Dairesi Başkanlığı yekilileri Diyarbakır’da geçtiğimiz perşembe meydana gelen çatışmada Hava Kuvvetleri’ne ait herhangi bir uçağın kesinlikle kullanılmadığını belirttiler. Çatışma esnasında sıcaklığın 40 dereceyi bulduğunu ve alandaki uzun kuru otların tutuşmaya müsait olduğunu kaydeden Genelkurmay yetkilileri şöyle konuştu: “Bu tür çatışmlarda en ufak bir mermi çekirdeği taşa çarpsa kıvılcım çıkabiliyor. Ortam da uygun olunca yangın çıkabiliyor. Olay yeri incelemesini sürdüren savcılığın da çatışmada teröristlerin Rus yapımı alev gücü yüksek el bombaları kullandığına dair bir rapor hazırladığı belirtiliyor.” Asker sayısı ve saldırıyı düzenleyen PKK’lı grubun sayısına dair diğer ayrıntıları kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten yetkililer, “Komando tugaylarımızın tamamı profesyonellerden oluşmaktadır. Bu olaydaki askerlerimiz, Silvan Taktik Jandarma Komando Alayı’na bağlı bir birimdir” açıklamasını yaptılar.

Taraf
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler