Taraf, WikiLeaks ile anlaştı

Taraf, WikiLeaks ile anlaştı

Taraf gazetesi, ABD ile ilgili gizli belgeleri yayınlamayı sürdüren Julian Assange ile Britanya'da buluştu ve Türkiye ile ilgili 24 bin sayfalık 11 bin gizli belgeyi yayınlamak üzere anlaştı.

Taraf gazetesi, WikiLeaks'in elindeki gizli diplomatik yazışmaların Türkiye ile ilgili bölümlerini yayınlayacağını bugün manşet ve sürmanşetinden duyurdu.

Taraf, ABD’nin peşinde olduğu Julian Assange ile Britanya’da buluştu ve Wikileaks belgelerinin Türkiye ile ilgili 24 bin belgenin gazetede yayınlanması için ilke anlaşması yaptı.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ile görüşen Taraf Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar, en eskisi 1994 tarihli olan, büyük çoğunluğu 2000-2010 dönemine ait çoğu gizli 11 bin adet Amerikan resmi yazışmasının 'WikiLeaks Türkiye Belgeleri' olarak yayımlanmaya başlayacaklarını duyurdu.

Görüşme, Wikileaks’in sahibi Julian Assange’ın isteği üzerine gerçekleşti. Bunun üzerine hazırlık yapıldı ve Yasemin Çongar, Britanya’ya uçtu. Burada alınan özel telefon numarası ve internetten yürütülen şifreli yazışmalarla Assange’ın karargahına ulaşıldı. Burada yapılan görüşme sonunda çoğunluğu ABD’li diplomatlara ait olan belgeler Yasemin Çongar’a teslim edildi.

Gazeteye göre; Julian Assange, Yasemin Çongar ile olan görüşmesinde, ellerindeki diplomatik yazışmaların Irak’tan sonra en büyük bölümünün Türkiye’ye ait olduğunu söyledi ve bu belgelerin yayınlanması için Türkiye’den yayıncı bir ortak aradıklarını ifade etti. Assange, Türkiye’de aradıkları güçlü ortağı bulduklarını ve Taraf ile ilke anlaşması yaptıklarını söylerken; Taraf, konuyla ilgili haberini manşetten "Julian Assange’la Top Secret buluşma" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Bu arada gazete, Türkiye’ye ait olduğu belirtilen belgeleri Assange’dan para karşılığı alınmadığını duyurdu.

"ASSANGE CESUR BİR GAZETE ARIYORDU"
Yürütülen çok gizli görüşmeleri köşesinden duyuran Ahmet Altan ise, belgeler için Wikileaks’e gitmediklerini, onların Türkiye’den bir ortak aradıklarını ve "en korkusuz gazete olarak Taraf" gördükleri için kendilerini tercih ettiklerini yazdı.

İşte Altan’ın kaleminden o çok gizli ve şifreli yazışmalarla yürütülen görüşme:

Biz, Wikileaks’e gitmedik, doğrusu böyle bir şeyin olabileceğini hiç düşünmedik, onlar bize geldiler. Ellerindeki Türkiye’yle ilgili 24 bin sayfalık 11 bin gizli belgeyi yayınlatmak için bir Türk gazetesi aradıklarında araştırma yapmışlar, Assange’ın sözleriyle "en korkusuz gazete" olarak Taraf’ı gördükleri için de bize geldiler.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, ağır bir baskı ve saldırı karşısında olduğu için zor günler geçiriyor ve haklı olarak "olabileceklerden", birlikte çalıştıklarının başına geleceklerden de çekiniyor.

Bu yüzden, önce "aracılarla", daha sonra şifreli yazışmalarla temas kuruldu. Assange’ın, "anlaşmayı imzalamadan önce" bir fara/yöneticisiyle yüz yüze görüşmek istemesi üzerine Yasemin Çongar İngiltere’ye gitti. Bu biraz maceralı bir yolculuktu. Assange’ın güvenliği nedeniyle bütün ayrıntıları söylemeyeceğim, sadece şu kadarını söyleyeyim, değişik bir telefon numarası alınarak ve internet üzerinden şifreli görüşülerek buluşma tarihi ve yeri belirlendi.

Wikileaks para talep etmedi, istedikleri tek şey, bu belgelerin çarpıtılmadan, sansür edilmeden ama korunaksız insanlara zarar verilmesini de önleyerek dürüstçe yayınlanmasıydı. Bir anlaşma imzaladık. Şu anda 2000-2010 dönemini kapsayan 11 bin gizli Amerikan belgesi bizde. Bunları yarından itibaren yayınlamaya başlayacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler