Tarım arazilerinin bölünmesi ele alındı

Tarım arazilerinin bölünmesi ele alındı

Çankırı Ziraat Odası tarafından düzenlenen toplantıya 110 oda temsilcisi katıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Çankırı Ziraat Odası Başkanlığı tarafından tarım arazilerinin bölünmesine ilişkin TBMM’nin gündemindeki “Medeni Kanunda Değişiklik Yapılması” konulu bilgilendirme toplantısı Çankırı’da yapıldı.
 
Toplantıya Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, TZOB 1. Bölgeye bağlı Çankırı, Bolu, Düzce, Ankara, Eskişehir, Çorum, Kütahya, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat ve Bilecik merkez ile ilçelerinin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, tarımın Türkiye açısından stratejik bir yere sahip olduğunu ifade ederek, mayıs 2013 verilerine göre 6 milyon 283 bin kişinin tarım sektöründe istihdam edildiğini söyledi.
 
nejatgamzeli-cankiri-tzob-sozcu-resim-09.jpg
 
İhracatta tarım ve gıdanın payının yüzde 10 olduğunu dile getiren Gamzeli, “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında tarımda 150 milyon dolarlık milli gelir ve en az 40 milyon dolarlık bir ihracat rakamı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için tarımla ilgili sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor. Ama ülkemizde etkin ve verimli tarım yapılmasını engelleyen tarım arazilerinin parçalanmışlığı ve parsel ölçülerinin küçüklüğüdür” diye konuştu.
 
Tarım arazilerinin tarım dışı kullanılmasının ortaya çeşitli sorunlar çıkardığını belirten Gamzeli, Çankırı’da Germece köyünde bulunan bir araziye tuz fabrikası kurulmak istendiğini hatırlatarak, “Tuzun tarım arazisi üzerindeki zararları bildiğimiz için odamız tarafından hukuki mücadele başlatılmış ve haklı olduğumuza mahkemece onay verilmiştir. Bu konularda alınabilecek en önemli tedbir bu tesislerin tarımsal özelliği bulunmayan tecritli bölgelere kurulmasıdır” ifadelerine yer verdi.
 
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de tarım sektörüyle uğraşanların insanların gıdasını karşıladığını ve bu yönüyle tarımın kutsal bir meslek olduğunu belirtti.
 
Türkiye tarımının verimliliği açısından miras yasasının önemli bir konu olduğunu vurgulayan Küsek,  bölge bölge gezerek konu hakkında çiftçileri bilgilendirdiklerini kaydetti.
 
Tarım arazilerinin küçük parçalara ayrılmasının üretimi azalttığını anlatan Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, arazilerin parçalanmasının harcamaları ve üretim maliyetini artırdığını belirtti.
 
Parçalanmış tarım arazilerine çiftçilerin daha az önem verdiğine dikkat çeken Kürsek, şunları söyledi:
 
“Türkiye’de 40 milyon kişinin arazisini aslında 3 milyon kişi kullanıyor. 37 milyon kişinin arazisini de köydeki yakınları kullanıyor. Bunlar da arazi başkasının olduğu için yeterli önemi göstermiyor. 37 milyon kişi de mağdur, 3 milyon kişi de mağdur. Bölünmeler bu şekilde devam ederse hem çiftçilik yapan mağdur oluyor, hem de çiftçilik yapmayan tarla sahibi mağdur. Dolayısıyla Türkiye’nin bu sorunu çözmesi gerekiyor. Nasıl biz evimizi, arabamızı bölmeden mirasa konu ediyorsak, parselleri de bölmeden mirasa konu etmemiz lazım. Biz köydeki kardeşe bırakma durumunu yasalaştıralım diyoruz. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ölüm olduğunda kardeşler tapuya gidip parselleri bölemesinler. Hem üretim artsın, hem çiftçilerimiz mağdur edilmesin”
 
Üreticilerden gelen soruları da yanıtlayan Kürek, tarım arazilerini en verimli hale getirebilmek için gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi. (Karatekin)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler