Tarla faresinden kurtulmayı Yozgatlı çiftçi başardıysa!

Tarla faresinden kurtulmayı Yozgatlı çiftçi başardıysa!

Geçtiğimiz günlerde Vali Şemsettin Uzun'un Ziraat

Odasını ziyaretinde, Kızılırmaklı çiftçilerin öncelikli şikayeti olan "tarla fareleriden" kurtulma konusunda Yozgat'tan konuyla ilgili yapılan "ilginç çalışma"yla ilgili haber tarımcılar arasında heyecan yarattı.

Haberin ayrıntılarına baktığımızda, Kızılırmak çiftçisinin "tarla faresinden yakınması", sadece bölgeye has bir durum değilmiş. Yozgat'taki çiftçiler de mevcut durumdan oldukça şikayetçi ve de muzdariplermiş ki, sonuçta yaşadıkları problemi ortadan kaldırmak için "sonuç veren" yönteme deneyerek ulaşmışlar!

EZGOZ GAZI İLE İMHA!
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta, son dönemde sayıları artan tarla fareleriyle ilaçlı mücadeleden sonuç alamayan çiftçi, egzoz gazı kullanarak tarla farelerinin ölmelerini sağlıyor.

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde çiftçilik yapan Ömer Torun yaptığı açıklamada, tarla faresiyle mücadelede daha önce ilaç kullandıklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

İlaçla mücadelenin pahalı, aynı zamanda da yorucu ve zahmetli bir iş olduğunu, üstelik sonuç alınamadığını öne süren Torun, “İlaçla mücadelede çalışan işçilerimiz, kendi aralarında konuşurken, otomobilin egzoz gazından farelerin ölüp, ölmeyeceğini tartışmışlar. Bu fikri ortaya atan Rıza Ergin, otomobili alıp, denemiş, farelerin toplu halde öldüğünü görüp, bize de gösterince, şimdi yaygın olarak bu yöntem bölgemizde kullanılmaktadır” dedi.

Rıza Ergin ise otomobilin egzozuna veya el hızarı motoruna hortum bağlayarak, farelerin yuva deliğine gaz bastıklarını, gaz kokusunu alan farelerin yuvalarını terk eder etmez öldüklerini belirterek, “Bu yöntem, ilaçlı mücadeleden daha kolay ve ucuz. İlaçlı mücadelede tüm fare deliklerini kontrol ediyor, sonra ilaç bırakıyorsunuz. Bu yöntemde ise herhangi bir deliğe hortumla egzoz gazını basıyorsunuz, birbirine bağlantılı olan yuvalarda bulunan fareler, yuvalarını terk ederken hemen ölüyorlar” diye konuştu.

Yozgat'ın Yerköy'ünde tarla farelerinden muzdarip olan köylülerin kullanmaya başladıkları yöntemin, başta Çankırı İl Tarım Müdürlüğü olmak üzere, Ziraat Odasınca da "denenerek" sonuçlarının çiftçilerimizle paylaşılmasını ve "olumlu neticeler" alınması halinde uygulamaya geçilmesini tavsiye edersek, boyumuzu aşmış mı oluruz acaba!
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler