Tartışmaya siz de katılın!

Tartışmaya siz de katılın!

"Kastamonu'ya Otoyol Umudu" başlığı altında kastamonupostasi.com'un kendi okuyucusu için açmış olduğu tartışmaya Çankırı insanının da katılması gerekir. Buyrun beyler...

Kastamonupostasi.com, son günlerde Çankırı gündemini de meşgul eden 357 km'lik "Gerede - Merzifon Otoyolu güzergahı" ile ilgili olarak yapmış olduğu özel haberde, okuyucularını bilgilendirme ile birlikte bir tartışma ortamı açtı.

Kastamonupostasi.com'un Kastamonu'daki çeşitli çevrelerden almış olduğu bilgileri tartışmaya (kendilerince yaptıkları değerlendirmeye) Çankırı boyutuna da Sözcü18 Haber Merkezi üzerinden katılmak istiyoruz. Tabii ki bizleri yakından izleyen Çankırılı okurlarımızla...

İŞTE KONUYLA İLGİLİ KASTAMONU'NUN ÖNE SÜRDÜĞÜ TEZLER
Gerede-Merzifon Otoyolu ile ilgili iki güzergah gündemde. Güzergahla ilgili bu ay içinde karar verilecek. Projenin gidebileceği iki güzergah belirlendi.

Hazırlanan proje ile ilgili olası güzergahlardan birincisi "Karabük-Kastamonu-Sinop ve Samsun" illerini kapsıyor 

Olası güzergahın ikincisi ise mevcut D-100 karayolunu takip eden bir yol yapmak. Gerede-Atkaracalar-Ilgaz-Tosya-Osmancık-Merzifon güzergahı.

Otoyol Proje ihalesi 2010 yılında tamamlanarak etüd çalışmalarına başlandı. Ancak henüz yolun hangi güzergahtan geçeceği belirlenmedi.

Mevcut D100 yolu 2011 yılında tamamen bölünmüş yol haline gelecek (2x2). Bu yolun standardı oldukça yüksek ve üstyapısı BSK (Sıcak Karışım). Yani otoyoldan sonra en yüksek standarda sahip yol.

GEREDE - ATKARACALAR - ILGAZ - TOSYA - OSMANCIK - MERZİFON
GÜZERGAHI NEDEN SAKINCALI!

1-) Otoyol 200 m genişliğinde bir koridoru işgal eder. Mevcut yolun paraleline yapılacak yol bu vadideki aşağı yukarı birçok tarım arazisine zarar verecek. Yol boyundaki tesislerin birçoğu kalkacaktır. Bu işlem bedava olmayacak mevcut karayolunun değerlenlendirdiği arazilerde birçok kamulaştırma bedeli ortaya çıkacaktır.

2-) Otoyol pek amacına ulaşamayacak. Çünkü bedava ve yüksek standartlı bir yol yanında dururken neden insanlar otoyolu tercih etsin? Otobüsler tercih etmez. Kamyonlar tercih etmez. Sadece yurt dışından yükünü almış kamyonlar belki tercih edebilir. Bu da burayı işletecekler için tercih edilmeyen bir durum ortaya çıkaracaktır.

3-) Geçtiği güzergahta hiçbir il merkezi yok. Hiçbir turizm merkezi yok. Hiçbir büyük maden tesisi, hiçbir hammadde kaynağı, hiçbir liman yok. Sadece transit trafik o da olursa.

4-) Fay Hattına yakın. Bu yola yakın yıkıcı bir deprem olduğunda iki güzergah da iptal.

KARABÜK - KASTAMONU - SİNOP - SAMSUN GÜZERGAHI
NEDEN FAYDALI!

Olası ikinci güzergah ise Kastamonu’yu yakından ilgilendiriyor. Bu güzergahın faydaları ;

1-) Karabük-Kastamonu-Sinop-Samsun illerine büyük katkısı olacaktır.

2-) Doğu Karadeniz Bölünmüş Yolu’nun güzergahının davamı niteliğindedir. Sinop’ta biten bu bölünmüş yol veya direk Samsun-Havza bağlantısı ile bu büyük trafik Sinop-Kastamonu-Karabük üzerinden akacaktır. Bir nevi Karadeniz Bölgesinin bütünlüğünü sağlayacak, atardamarı olacaktır.

3-) Bartın-İnebolu-Sinop limanları gerçek kimliğine kavuşacaktır. Dünyanın en büyük orman Ürünleri tesisleri bu bölgededir. İnebolu limanlarına yapılacak bağlantılarla Batı Karadeniz Türkiye’nin Karadeniz ülkelerine açılan kapısı konumuna gelecektir. Bölge sanayisi cazibe merkezi olacağını bir çocuk bile görebilir.

4-) Batı Karadeniz turizminin en büyük sıkıntısı yoldur. Rahat ulaşımla bölgemize birçok turist gelecektir.

5-) Fay hattına nispeten daha uzaktır. Olası bir depremde güzergahın biri ayakta kalır. Ulaşım kesilmez. (Yolun alternatifleri ile ilgili rakamlar henüz kesin değildir.)

SÖZCÜ18 AÇIK DAVET'DE BULUNUYOR

EVET... KASTAMONU KAMUOYU 
GEREDE - MERZİFON OTOYOLU GÜZERGAHINI
BÖYLESİ BİR DEĞERLENDİRME İLE TARTIŞIYOR!

Son günlerde konu ile ilgili kalem oynatanlar ile Çankırı insanının yaşanan tartışma ile kendisinde oluşan düşüncelerini ortaya koyması açısından gündeme getirdiğimiz bu tartışma, bulunmaz bir fırsat...

Gerede - Merzifon hattı neden Atkaracalar - Ilgaz - Tosya - Osmancık üzerinden geçsin?

Gerede - Merzifon hattı neden Karabük - Kastamonu - Sinop - Samsun üzerinden geçmesin?

Katılımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
11 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler