Terörizmin finansmanına engel

Terörizmin finansmanına engel

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni yasa ile terörizmin finansmanın önlenmesine yönelik yeni tedbirler getirildi.

TÜRKİYE LİSTEYE GİRMEKTEN KURTULDU
Bundan böyle terör örgütüne fon sağlayan veya toplayan kişi 10 yıla varan hapis cezası alacak. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye, FATF'ın "terör destekçisi ülkeler" listesine girmekten de kurtulmuş oldu.
 
Kanun, terör ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele kapsamında; Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Sözleşme'nin ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının uygulanması ile malvarlığının dondurulmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
 
10 YILA VARAN HAPİS CEZASI
Bundan böyle terör örgütlerine ve teröristlere fon sağlayan veya toplayan kişi, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
 
Düzenlemeyle ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin malvarlığının dondurulması kararı gecikmeksizin uygulanacak.
 
Suçun, yabancı bir devlet veya uluslararası kuruluş aleyhine işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlı olacak.
 
TÜRKİYE KARA LİSTEDEN KURTULDU
Türkiye'nin üyesi olduğu BM şemsiyesi altında 1989'da kurulan Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) isteği üzerine gündeme gelen yasanın çıkmaması durumunda Türkiye'nin FATF üyeliğinin askıya alınması gündeme gelecekti.
 
Bu durumda Türkiye, FATF'nin 'kara listesi'ne girecek; örgüte üye yapılmayan İran ve Kuzey Kore gibi, 'terör destekçisi ülkeler' olarak anılan ülkelerle aynı pozisyona düşecekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler