Trafik kazalarında kaza tespit tutanağının taraflarca hazırlanması

Trafik kazalarında kaza tespit tutanağının taraflarca hazırlanması

Çankırı Barosu avukatlarından Fatma Adam'ın makalesi.

Çankırı Barosu avukatlarından Fatma Adam, "Trafik kazalarında kaza tespit tutanağının taraflarca hazırlanması" başlıklı bir makale yayımladı. Makaleyi aşağıda sizlere sunuyoruz.

"TRAFİK KAZALARINDA KAZA TESPİT TUTANAĞININ
TARAFLARCA HAZIRLANMASI"

Trafik , gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’nin de önemli ve önüne geçilmesi hayli zor problemleri arasında yer almaktadır.Yerleşim merkezlerinde nüfusun, dolayısıyla trafikteki araç sayısının artışı, özellikle büyükşehirlerde trafik sorununu her geçen gün daha da artırmaktadır.
  Trafikte araç ve sürücü sayısının çokluğu ve ne yazık ki tüm sürücülerin aynı hassasiyetle trafik kurallarına uymaması beraberinde kazaları da getirmektedir. Kaza yapmış araçların –sürücüler kendi aralarında anlaşmış olsalar dahi- saatlerce trafik polisini beklemeleri var olan trafiği daha da artırmaktayken, en azından kazalardan kaynaklanan artışın önüne geçilebilmesi için 2918 Sy Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde, 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisi  veya jandarma beklenmeden tarafların kendi aralarında kaza tespit tutanağı hazırlayabilecekleri düzenlenmiştir.
  Maddi hasarlı trafik kazalarında, vatandaşların kaza tespit tutanağını kendilerinin düzenlemesi üç yıldır uygulanıyor olmasına rağmen hala aksaklıklar olduğu görülmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu tutanaklar sadece maddi hasarlı trafik kazalarında, her iki tarafın birbiriyle anlaşması ve kazaya karışmış araçların trafik sigortası, sürücülerin ise ehliyetinin olması durumunda doldurulabilecek, anlaşma sağlanamaması halinde ise eskisi gibi yine polis veya jandarmadan yardım istenecektir. Anlaşma sağlanmış ise tutanak doldurulurken özellikle;
 - Araçların çeşitli açılardan fotoğrafları çekilmeli,
 - Doldurulan tutanağa kusur oranı yazılmamalı, olayın oluş şekli anlatılmalı ve kroki çizilmeli, tutanağın teslim edildiği sigorta şirketlerince kazaya ilişkin kusur oranları ve sorumlulukları değerlendirilmeli, sigorta şirketlerinin farklı sonuçlara ulaşması durumunda tutanak TRAMER bünyesindeki Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na sunulmalı ve komisyon üç gün içinde kesin kararını vermelidir.
 -sürücü belgesi yoksa veya yeterli belge değilse,
 -sürücünün yaşı küçükse
 -sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
 - kazaya karışan araçların biri veya daha fazlası kamu kurumlarına aitse,
 - kamu kurumlarına veya yalnızca üçüncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
 - trafik kazası ölüm veya yaralama ile sonuçlanmışsa,
 Unutulmamalıdır ki tutanak taraflarca değil polis veya jandarma tarafından doldurulmalıdır.     
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler