Tüm dünyayı şok eden gelişme!

Tüm dünyayı şok eden gelişme!

Altın varaklı 7 yıldızlı Burj El Arab oteli, dünyanın

en yüksek kulesi, dev alışveriş merkezleri ve abartılı yaşam tarzıyla dünyaya nam salan Dubai, uçurumun kenarına geldi.

Dubai Şeyhi El Maktum’un sahibi olduğu Dubai World, 59 milyar dolarlık borcunun 6 ay ertelenmesini istedi. S&P, “Bu teknik olarak iflastır” dedi.

Dubai Şeyhi El Maktum’a ait iki büyük şirketin toplam 59 milyar dolar tutarındaki borçlarını erteleme talebinde bulunması tüm dünya piyasalarında bomba etkisi yarattı.

Arjantin’in 2001 yılında 95 milyar dolar tutarındaki borcunu ödeyememesinin ardından en büyük borç erteleme talebine imza atan Dubai World adlı şirket, Avrupa borsalarında dün yüzde 3’ü aşan kayıpların yaşanmasına neden oldu.

Düşüşlerde Dubai’ye kredi veren büyük bankaların alacaklarını tahsil edememe riskiyle karşı karşıya kalmaları etkili oldu. Dubai World’e kredi veren bankalardan Credit Suisse’in hisseleri yüzde 3.5, Lloyds’un hisseleri yüzde 3.9, Royal Bank Of Scotland’ın hisseleri ise yüzde 4.2 değer kaybetti. El Maktum’un ortakları arasında olduğu Yunanistan’ın en büyük yatırım şirketlerinden Marfin Investment’ın hisseleri de yüzde 8.4 düştü.

Kredi notları dibe indi
Borcun geri ödemesinin gecikebileceği açıklamasının ardından kredi derecelendirme kuruluşları Standard&Poor’s ve Moody’s Dubai’nin bazı kamu bağlantılı kuruluşlarının kredi notlarını birkaç kademe indirdi. Moody’s bazı iştiraklerin kredi notunu “yatırım yapılamaz” seviyeye indirirken, S&P yeniden yapılandırmanın teknik olarak iflas sayılabileceğini açıkladı.

Dubai hükümetinin yaptığı açıklamada, “Dubai World, kendisi ile Nakheel’e finansman sağlayan tüm kurum ve kişilerden 6 ay süreyle ’beklemeye’ geçmelerini ve finansmanın vadesini en azından 30 Mayıs 2010’a kadar ertelemelerini talep etmeyi düşünmektedir” denildi. Dubai World, Deloitte’tan mali anlamda yeniden yapılanması için yardım isteyecek.

Şok edici bir durum
Dubai World’ün iştiraklerinden olan ve borçlarının ertelenmesi istenen Nakheel şirketinin Ağustos ayında yaptığı açıklamaya göre, kamuya ait olan Dubai World’ün 59 milyar dolar olan borçları, Dubai Emirliği’nin 80 milyar dolar olan borcunun büyük kısmını oluşturuyor. Analistler, geniş kaynaklara sahip Abu Dhabi Emirliği’nin borçların geri ödenmesinde Dubai’ye yardım edebileceğini belirtiyor. Buna rağmen, Dubai’nin yüksek gayrimenkul yatırımları ve yabancı sermaye girişine dayalı parlak ekonomi modelini büyük ihtimalle terk etmesi bekleniyor.

Dubai hükümeti tarafından dün yapılan başka bir açıklamada ise uluslararası liman işletmecisi DP World şirketinin borçlarının, Dubai World borçlarının yeniden yapılandırılması sürecine dahil olmadığı belirtildi.

SICO Yatırım Bankasından Şakil Sarvar, “Bu şoke edici bir durum. Çünkü son birkaç aydır gelen haberler, Dubai’nin büyük olasılıkla borç taahhütlerini karşılayacağı yönündeydi” dedi.

Gösterişli büyüme modelinin bedeli Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 özerk emirlikten biri. Uzmanlar, Dubai’nin yabancı sermaye ve dev inşaat projelerine dayanan gösterişli büyüme modelinin bedelini ödediğini söylüyor.

Bazı uzmanlar da, Dubai’nin büyük ihtimalle durumunu düzeltmek için ekonomik anlamda daha muhafazakâr bir tutum benimseyen Abu Dhabi’den yardım isteyeceğini kaydediyor. Dubai World’le ilgili açıklamanın, ülkede kamu kuruluşları ve şirketlerin kapalı olacağı Kurban Bayramı arefesinde yapılması da dikkat çekti. (kaynak: internethaber.com)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler