TÜRGEV Yasası Meclisten geçti!

TÜRGEV Yasası Meclisten geçti!

Kamuoyunda ‘TÜRGEV Yasası’ denilen ve torpilli vakıflara belediyelerin mülk bağışlamasının yolunu açan tasarı, muhalefetin itirazına rağmen AKP’lilerin oyuyla Meclis komisyonundan geçti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba yasanın tartışmalı maddelerinden biri olan ve “TÜRGEV” düzenlemesi olarak bilinen madde, muhalefetin direncine rağmen AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Düzenleme sayesinde belediyelerin elindeki mallar, binalar, tabiat ve kültür varlıkları doğrudan doğruya herhangi bir vakfa, derneğe, örneğin TÜRGEV’e hem de bedelsiz olarak verilebilecek.

TARAF gazetesinden Dilek Gedik'in haberine göre; Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine sözde Soma tasarısı olarak gelen ancak farklı alanlarda birçok düzenlemeyi içeren torba yasa tasarısının görüşmelerine devam ediliyor. Tasarının önümüzdeki hafta Genel Kurul gündemine getirilmesi planlanıyor. Komisyon görüşmeleri devam ederken bir tartışmalı düzenleme daha kabul edildi. Belediyelerin taşınmaz tahsisine olanak tanıyan düzenlemeye muhalefet itiraz etti. Bu maddenin, belediyeler ve kamu kurumlarınca “bedelsiz” arazi tahsisiyle gündem yaratan Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e veya benzer vakıflara bundan böyle taşınmazların devrinin önünü açmak için tasarıya eklendiğini savunan muhalefet milletvekillerinin, düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasına yönelik çabaları sonuç vermedi.

DOYMAK BİLMEYEN HIRS
Kabul edilen maddeye göre, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını ücretsiz olarak yapabilecek. Sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle taşınmaz tahsis edebilecek.

“ARSA TAHSİSİ YETMEDİ" 
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, belediyelerin mevcut yasaya göre zaten “arsa tahsisi” yapabildiğine dikkat çekerek, bunun iktidara yetmediğini şimdi “taşınmazların” peşine düştüklerini belirtti ve şöyle konuştu: “Bütün AKP’li belediyeler zaten TÜRGEV’e arazi tahsisi için yarışa girmişlerdi. Anlaşılan ellerinde arsa kalmamış sıra taşınmazlara gelmiş. Doymak bilmeyen hırs var. Bu düzenleme ile örneğin İstanbul’da çok değerli arsa, arazi, yalı, kıyı, sosyal tesis ne varsa belediyeler tarafından istedikleri kişi, kurum ya da kuruluşlara bedelsiz ya da çok düşük bedelle devredilebilecek. Güya keyfi bir uygulama olmasını önlemek için de İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla diye bir ekleme yapmışlar. Bozacının şahidi şıracı anlayacağınız.”

ERDOĞAN’IN ÇOCUKLARINA
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da, “Başbakan ve bakanların çocuklarının yaşlarıyla orantılı servet edinmedikleri açık ve net. .. Başbakanın kızı Esra Albayrak, Yeşilay Yönetim Kurulu’na girdi, biz burada Yeşilay’a kaynak aktardık. Diğer kızı Sümeyye Erdoğan’ın içinde olduğu KADEV’e de kaynak aktarıldı” diye konuştu.

Düzenlemeyi savunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise şunları söyledi: “MHP’li, CHP’li belediyeye güven var da AK Parti’li belediyelere niye yok? Bu düzenlemeyi Hakkari de Manisa da Tekirdağ belediye başkanı da yapacak. İsteyen de yapmaz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler