Turizm liselerinde içki sunumu dersi kaldırılıyor mu?

Turizm liselerinde içki sunumu dersi kaldırılıyor mu?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Habertürk’te katıldığı televizyon programında 19’uncu Milli Eğitim Şurasında tartışılan konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Avcı, Habertürk TV Ankara Temsilcisi Veyis Ateş’in sorularını yanıtladı. Bakan Avcı, “Turizm meslek lisesi öğrencilerinin içki servisi sunumu” ile ilgili soruya “Bu konu yarın oylanacak. Bu ders verilecekse yasal düzenleme yapılmalı” yanıtını verdi.

Bakan Avcı’nın açıklamalarından satır başları:

4 temel konuda şura yapıyoruz, yüzlerce değişiklik talebi geliyor; demek ki toplumsal bir talep var. Milli Eğitim şurasının gündemi sansasyonel tartışmalarla bulandırılmaya çalışıldı. Şurada alınan kararlar tavsiye kararıdır. Her aile bir şekilde Milli Eğitim ile irtibatta, Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşuyuz. Okul güvenliği, öğretmen-yönetici niteliğinin artırılması, ders çizelgeleri konusunu belirledik.

TURİZM LİSELERİNDE İÇKİ SUNUMU DERSİNİN KALDIRILMASI
Buradaki endişe şu; Çocuklar, özellikle otelcilik meslek okullarında okuyan çocuklar genç yaşta, 15-16 yaşlarında bu dersler vesilesiyle alkolle tanışırlarsa, alkole eğilim duymaya başlarlarsa risk olur gibi bir endişeyle böyle bir teklif getiriliyor. Burada alınan tavsiye kararları ayrıca muhtemelen bizim ayrı ayrı çalıştaylarda daha dar bir çevrede konunun pedagojik, sosyal, ekonomik yönden tartışılması gereken boyutlarını konuşacağımız çalıştaylarda elden geçiririz.

Ben okullardaki o sunum işinin çocukları alkole yönlendirdiği konusunu ilk defa bu vesileyle duydum. Böyle bir risk olabilir hakikaten. Bu konu yarın Genel Kurul’da oylanacak. Bu ders verilecekse yasal düzenleme yapılmalı.

OSMANLICA TÜRKÇESİ ZORUNLU DERS OLACAK MI?
Osmanlıca Türkçesi dersinin zorunlu olması kararı alınmadı, zorunlu ders olsun diye bir tavsiye kararı alındı. Bu konuda önce Türkiye’de uygulanan reel uygulama yani şu anki uygulamanın ne olduğunu bilirsek önerilen tavsiye kararının nereye oturduğu daha iyi anlaşılabilir.

Şu andaki uygulama bütün sosyal bilimler liselerimizde osmanlıca dersi 10., 11.,12. sınıflarda zaten zorunlu olarak okutuluyor. Diğer liselerimizde de isteğe bağlı seçmeli ders olarak yine sunuluyor. Dolayısıyla Osmanlı Türkçesi eğitimi, öğretimi zaten vardı. Getirilen öneri, zaten seçmeli olarak okutulan bir dersin zorunluya dönüştürülmesi.

Bizim buna gücümüz yeter mi? Bütün okullarımızda bu kadar çok sayıda Osmanlıca Türkçesi öğretecek öğretmen, sınıf altyapı, eğitim malzemesi vs. bunları bulabilir miyiz? Okul türüne göre her okulda mutlaka bu tür dersleri zorunlu kılmalı mıyız?

Benim tercihim seçmeli ders olmasından yana. Ama böyle bir tavsiye kararı alınırsa o bize şu kolaylığı sağlar; biz bunu şartlarımız uygun olduğu zaman uygulamaya koyabiliriz.

KARMA EĞİTİM TARTIŞMASI
Mevzuata göre kız veya erkek okulu açmaya engel yok: Bugünkü mevzuatımıza göre, kız veya erkek okulu açmaya engel bir durum yok. Bizim eğitim şuramızın gündeminde karma eğitimin kaldırılması ile ilgili bir gündem maddesi yok. Ama gündeme geldi. Şu anda karma eğitim zorunluluğu diye bir şey söz konusu değil. Çünkü bizim kız meslek liselerimiz zaten var. Mevcut da vardı, biz de ilave ettik. Kız anadolu liselerimiz de var. Anadolu kız imam hatip liseleri var. Karma eğitim zaten zorunlu değil. Çocuğunu imam hatiplere veya kız liselerine göndermek isteyen aileler gönderiyor ama bunların sayısı yetmiyor, artmasını isteyebilirsiniz. Bazen geçici olarak bir okulun binası yapılıyor, bazı okulların içinde o okula yer ayırıyoruz ve binası yapıldığında taşınıyor. Bizim kız meslek, imam hatip liselerimiz vs. var. Sayısının artmasını isteyen veliler de var. Aslında karma eğitim konusunu gündeme getiren arkadaşlar da tamamen kızlar ve erkekler ayrılsın demiyorlar. Bu konuda bazı dayatmalar var, bundan 15-20 sene önce çıkarılan bir genelgeyle sanırım, bu kurslara mutlaka erkekler de getirilsin denmiş. Yoksa onlar da karma eğitim büsbütün ortadan kalksın demiyor.

İLKOKULDA DİN DERSİ
Bu konu ortaokul ve liseler için de tartışılıyor zaten. Azınlıklar için kendi inanç sistemlerinin bu derslere yeterince yansımadığı da söyleniyor. Bu tartışmaları ilkokul düzeyine de tartışmak, ilkokul 1 , 2 ve 3. sınıflara taşımak bana da doğru gelmiyor.

Eskilerin adab-ı muaşeret dediği, görgü kuralları, birlikte yaşarken birbirimizin hukukuna nasıl riyaet ederiz, gibi konuları içerir. Bu ders içinde nasıl bir toplumda yaşadığımızın bilgisinin de çocuğumuzda olması lazım. Camiye ayakkabı ile girilmeyeceğini çocuğumuza öğretirsek bu din dersi olmaz, din kültürü dersi olur. İlkokul düzeyinde zaten budur.

ALEVİLİK MÜFREDATI
Alevi-Bektaşi çalıştaylarında söylenen görüşlerden biri de bu dersin genişletilmesi. Hüseyin Çelik döneminde başlayan genişletilme çalışmaları sürdü. Bazı kesimler halen yeterli olmadığı veya Alevi inancı tanıtılırken Sünnilerin gözüyle tanıtıldığı iddiaları da var. Ama biz Alevilerin gözüyle ders kitaplarını revize edelim dediğimizde çok farklı öneriler geliyor, bu işin sonu yok. Sadece Aleviler açısından değil, Sünniler açısından da siz de kendi mezhebinizle ilgili konuların en kadar yetersiz olduğunu iddia edebilirsiniz.

OCAKTA 2015’TE ÖĞRETMEN ATAMASI
Öğretmen atamalarını eksiğimize göre yapıyoruz: Hangi branşta ne kadar eksiğimiz olduğunu sıralamaya koyuyoruz. En çok ihtiyaç duyduğumuz branşta yüzde oranlarına göre elimizdeki kadroyu dağıtıyoruz. Bir branşta yüzde 40 ise, elimizdeki kadronun yüzde 40’ını ona veriyoruz. Hangi branşlarda en çok ihtiyaç olduğunu öğretmen adayları biliyor. Onlara göre oranlanacak, orada kesinlikle adil davranıyoruz. İngilizce’de ne kadar eksik varsa oransal olarak 15 bin öğretmenin gereken miktarını oraya veriyouz.

MEMUR ÖĞRETMEN MESELESİ
Dönüştürülecek dershanelerden öğretmen alımı henüz başlamadı. Öğretmen niteliğinin arttırılması komisoynunda alınan tavsiye kararlarından bir tanesi bir öğretmenlik meslek kanunu çıkarılması tavsiye kararı alıyor. Bu komisyonda alınan 37 maddelik bir karar var. Hafızlık eğitimi: Hafızlık eğitimini tamamladıktan sonra, eğitimlerine devam edebilsinler diye öteden beri devam eden öneriler 1 yıldan iki yıla çıkarılmasıydı. Ama bütün bunların bakanlığın imkanlarına uygunluğu ile düşünülmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler