Türk malı olimpiyat!

Türk malı olimpiyat!

Üniversitelerarası Kış Oyunları'na sayılı günler kala Erzurum tedirgin... Kar yağışı yetersiz kalınca, 'Türk usulü' pratik çözümler devreye girdi. Ski Cross pistinin tümsekleri 'saman'dan yapılıyor.

Erzurum'da 27 Ocak'ta başlayacak olan 25'inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi 'beyaz' sancı sürüyor. Tesislerin açılışı için kente gelen Başbakan Erdoğan da, vatandaştan kar duası istemişti. Ancak beklenen yağış yine gelmedi. Pistlerde yeterince kar olmaması nedeniyle endişe hakim.

GÖLETLER DE SUSUZ KALDI
Çözüm olarak yaptırılan göletler de su tutmayınca, suni kar üreten sistem randımanlı olarak çalıştırılamıyor. Türkiye Kayak Federasyonu, göletlere tankerlerle su,  pistlere de kamyonlarla kar taşımaya başladı. Kayak Federasyonu Palandöken Genel Müdürü Naim Gül, göletlerde su olmaması yüzünden 78 suni kar cihazından 6'sının çalışabildiğini söyledi. Gül, şöyle konuştu: '20 bin metreküp su kapasitesine sahip gölette sadece 5 bin metreküp var. Günde bin 100 ton su kullanıyoruz. Ancak tankerlerle 700 ton civarında su getirebiliyoruz. Belediye de gölete şebeke kurdu. Buradan da 300-400 ton su geliyor. Tekman'dan Palandöken'e kar taşıyoruz. Ayrıca Kop Dağı'ndan da Konaklı Kayak Merkezi'ne kar taşıyacağız.

'TÜMSEKLİ PİST" SORUNU
Akşam gazetesinin haberine göre, Kar sıkıntısı 'suni' yollarla aşılmaya çalışılırken bu kez de Ski Cross gibi yarışlar için gereken 'tümsekli pist' sorunu başladı.

50-60 cm. olması gereken kar tümsekleri kriz yarattı. Kar kütleleriyle oluşturulan tümsekler için ilginç bir çözüm bulundu. Pistlere 570 balya saman getirildi. Samanların üzeri karla kaplanarak tümsekler oluşturulacak. Genel Müdür Gül 'Yeterli kar olmadığı için tümsekleri samanlarla oluşturacağız. Suni karla da üzerlerini kapatacağız' dedi.

İLK KEZ DENENİYOR
Türkiye Kayak Federasyonu As Başkanı Mükremin Çepni 'Diğer ülkelerde böyle bir durumla karşılaşıldığında toprak tümsekler yapıldığını biliyorum. Ancak saman ilk kez kullanılıyor. Arkadaşlar 'pratik Türk zekası' örneği gösterip güzel bir çözüm bulmuş. Bu yükseltiler normalde karla yapılır. Ancak şu an kar yeterli değil.  Sporculara sıkıntı vermedikçe sorun yok' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler