Türk Metal'den 2 bin 500 işçi istifa etti

Türk Metal'den 2 bin 500 işçi istifa etti

Dün Renault'ta başlayan iş bırakma eylemi hızla devam ediyor. Renault'un iş bırakma eylemine diğer otomotiv devi TOFAŞ da katıldı.

Tofaş ve Coşkunöz çalışanları da Bursa'da yoğun bir kalabalık ile eyleme katıldı.Üç fabrikada yaklaşık 10 bin işçi işi bıraktı.Fabrikalarda üretim durduruldu.

Bursa'daki Renault fabrikasında başlayan grev, diğer fabrikalara da yayılıdı. Oyak Renault'ta dün gece vardiyasında başlayan iş bırakma eylemi, diğer otomotiv devi Tofaş ve Bursa'daki önemli fabrikalardan Çoşkunöz de sıçradı. Üç fabrikada yaklaşık 10 bin işçi iş bıraktı.

TOFAŞ'TAN RENAULT'A DESTEK EYLEMİ
Dün akşam saatlerinde vardiyadan çıkan TOFAŞ işçileri, servislere binmeyerek Renault işçilerine destek eylemi gerçekleştirirken, yeni vardiyaya başlayan işçiler de çalışmadı. Türk Metal 3 Nolu Şube Başkanı Zafer Öztürk, TOFAŞ'taki bazı birimlerde işçilerin eyleme gitmesi sonucu bantlardan arabaların inmediğini belirtti. Öztürk, konuyla ilgili olarak şu anda fazla açıklama yapamayacağını söyledi.

İŞÇİLER EK SÖZLEŞME İSTİYOR
5 bin işçinin çalıştığı Tofaş fabrikası işçileri de dünden beri eylem yapan Oyak Renault’taki arkadaşları gibi işverenin ek sözleşme yapmasını istiyor. Eyleme geçen işçilerin fabrika önündeki bekleyişi devam ediyor.

OYAK RENAULT’TA EYLEME DEVAM KARARI 
14 Mayıs Perşembe gece yarısından beri üretimin durduğu Oyak Renault fabrikası önünde ve fabrika bahçesinde işçilerin bekleyişi de devam ediyor. Fabrika dışında bekleyen iki vardiya ve içindeki bir vardiya işçilerinden oluşan 6 kişilik işçi temsilcisi fabrikaya girerek, Çalışma Bakanlığı müfettişleriyle görüştü. 45 dakika süren görüşmeden sonra çıkan işçiler, eyleme devam edeceklerini açıkladılar.

RENAULT FABRİKASINDAN TATİL İLANI
Diğer yandan Renault fabrikası, işçilerin zam talebiyle üretimi durdurmasının ardından 18 Mayıs Pazartesi gününe kadar fabrikayı tatil ettiğini açıkladı.

"TAZMİNATSIZ İŞİNİZE SON VERİRİZ"
Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin kendilerine yaptıklarının kanunsuz olduğunu ve bu yüzden tazminatsız işlerine son verilebileceğini söylediğini kaydeden işçiler, eylemlerini sürdüren arkadaşlarına, 'Çalışmak isteyen var mı?' diye sordular. İşçilerin eyleme devam edeceklerini söylemeleri üzerine, temsilciler slogan atılmamasını, araya provokatörlerin girmesine izin verilmemesini ve sessizce eyleme devam etmelerini istediler.

RENAULT İŞÇİLERİ TALEPLERİNİ İLETTİ
Bursa'daki Renault fabrikasında üretimi durduran işçiler, Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) bir dizi talep iletti. Cuma gece yarısından bu yana fabrikada üretim yapmayan işçiler, fabrika içinde ve dışında gruplar halinde bekleyerek Türk Metal Sendikası'nın MESS'le imzaladığı toplu grup sözleşmesinin Bosch fabrikasında imzalanan ve işçilere daha yüksek zam veren sözleşme baz alınarak yenilenmesini istiyor. 

İŞTE İŞÇİLERİN ÜÇ TALEBİ
- Bosch işçileri için imzalanan sözleşme baz alınarak ücretlerde iyileştirme yapılması

- Eylemler nedeniyle işten kimsenin çıkarılmayacağının garanti edilmesi

- Türk Metal Sendikası'na geri dönüşe kimsenin zorlanmaması.

2 BİN 500 İŞÇİ İSTİFA ETTİ
Türk Metal’in Oyak Renault’taki işçilerden de sorumlu olan Merkez Nilüfer İlçe Başkanı Ruhi Biçen, yaşanan bu olaylardan sonra fabrikada çalışan 2 bin 500 üyelerinin istifa ettiğini söyledi. Biçen, “İşci arkadaşlarımızın bir bölümü bantların bulunduğu bölümdeki toplantı salonunda bekliyorlar. Bunların sayısı 500′den fazla. Diğerlerinin bir kısmı fabria içerisindeki bahçede diğerleri ise kapı önünde bekliyorlar. Fabrika pazartesi gününe kadar üretime ara verdi. Görüşmeler devam ediyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler