Türk pilotları İstanbula geldi

Türk pilotları İstanbul'a geldi

Lübnan'da kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca, İstanbul'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile aileleri tarafından karşılandı.

Beyrut’ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca 71 gün sonra Türkiye'ye getirildi. Pilotları taşıyan uçak gece yarısı Atatürk Havalimanı'na indi. Pilotları Atatürk Havalimanı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bizzat karşıladı. Havalimanında gazetecilere açıklama yapan pilotlar şiddet görmediklerini ve umutlarını hiç bir zaman kaybetmediklerini söylediler.
 
Lübnan'da kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca, İstanbul'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile aileleri tarafından karşılandı.
      
Pilotlar Akpınar ile Ağca'nın bulunduğu özel uçak, saat 23.10'da Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Başbakan Erdoğan, pilotların aileleriyle birlikte aprona girerek, uçağın merdivenlerinin önüne geldi. Bu sırada alkışlar eşliğinde pilotlar Akpınar ve Ağca uçaktan indi. Erdoğan, pilotlara "geçmiş olsun" ve "hoşgeldiniz" derken, pilotlar ailelerine sarılarak hasret giderdi.  Uçağa girerek kısa bir süre içeride kalan Başbakan Erdoğan, pilotlar ve aileleri ile uçağın önünde bir süre görüştü.
 
BAŞBAKAN THY PİLOTLARINI BÖYLE KARŞILADI / FOTOGALERİ    
Karşılamaya, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil de katıldı.
      
Karşılamayı çok sayıda basın mensubu takip ederken, uçağın gelişi ve karşılama canlı yayınlarla aktarıldı.
 
BEYRUT'TAN İSTANBUL'A
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kaçırılan Türk Hava Yolları pilotları serbest bırakıldı. Hürriyet'e konuşan Türkiye’nin Beyrut Baüyükelçisi İnan Özyıldız, pilotların 21.30'da Türkiye'ye hareket edeceklerini ve İstanbul'a geleceklerini söyledi. Askeri bir helikopterle Lübnan'ın Refik Hariri Havalimanı'na getirilen pilotlarla ilgili Twitter'dan açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:
 
"Bayram sevincimize sevinç katacak güzel haberi artık paylaşabiliriz. 9 Ağustos'tan bu yana Lübnan'da alıkonulan THY pilotlarımız Murat Ağca ve Murat Akpınar yoğun girişimlerimiz sonucu büyükelçimizin yanında. Kendileri ile şimdi görüştüm. Tüm halkımıza selamları var. Az sonra Türkiye'ye doğru yola çıkıyorlar. Başta MİT Müsteşarımız Sn. Hakan Fidan olmak üzere ilk günden beri pilotlarımız için gece-gündüz çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Son iki ayda defalarca görüştüğüm Lübnan Meclis Başkanı Sn. Berri, Başbakan Mikati ile Dışişleri Bakanı Sn. Mansur'a da teşekkür ediyorum. Katar Dışişleri Bakanı dostum Sn. Halit bin Muhammed Al Attiyah de pilotlarımız için büyük çaba gösterdi. Bu sonuçta büyük katkısı oldu. En büyük teşekkürü hiç şüphesiz vakur, onurlu ve olgun duruşları ile pilotlarımız ve sürekli temas halinde olduğumuz ailelerine borçluyuz. "
 
PİLOTLAR LÜBNAN EMNİYETİNE TESLİM EDİLDİ
Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, "Türk pilotları teslim almak üzereyiz" açıklamasıyla yürekleri ağızlara getirdi. Son olarak Akpınar ile yardımcısı Ağca'nın Lübnan emniyetine teslim edildiği bildirildi. Kısa bir süre içinde El Cedid televizyonu Ağca ve Akpınar'ın ilk görüntülerini yayınladı.
 
PERDE ARKASI 
Ennahar'a göre Lübnanlı hacıların bulunduğu uçak bir süre bekletildi, çünkü Türk pilotların ve Suriyeli muhaliflerin bulunduğu uçaklarla aynı anda havalanması istendi. Ennahar, El Cedid Televizyonu'nun yayınladığı Türk pilotlara ait görüntünün de bunu doğruladığını bildirdi. Lübnanlı hacıların ailelerine göre şu anda üç uçak da havada.
 
Suriyeli muhaliflerin Adana'ya uçtuğunu Ankara yalanlamıştı, ama Lübnan medyasında bu yönde iddialar, doğrulanmamakla beraber devam ediyor. El Cedid'e göre bunun nedeni henüz Adana kuleye haber verilmemiş olması. 
 
"BÜYÜKELÇİ HAVALİMANINA GİTTİ"
Türkiye’nin Beyrut Baüyükelçisi İnan Özyıldız’ın da Beyrut Refik Hariri Havalimanı'na gittiği öğrenildi. Havaalanında Lübnanlı bazı yetkililer de bulunuyor. Bu yetkililerden Lübnan Kamu Sağlığı Bakanı Ali Hasan Halil, "Lojistik sorunlar büyük oranda çözüldü, uçak birazdan Türkiye'den hareket edecek" dedi.
 
Lübnanlı hacıların ailelerinin sözcüsü Hayat Avali de resmi haber ajansı NNA'ya yaptığı açıklamada, hazıları taşıyan bir uçağın 19.30 sularında Türkiye'den hareket ettiğini söyledi. Türkiye'den Beyrut'a uçuşlar ortalama 1 saat 45 dakika sürüyor.
 
Hazıların yakınları da havaalanın dışında birikmeye başladı. Hacı yakınlarının havaalanı içine girmesine güvenlik makamları izin vermiyor.
 
TÜRK MAKAMLARI İDDİALARI DOĞRULAMIYOR
Bu arada Lübnan medyasından birbiri ardına gelen iddiaların hiçbiri şu ana kadar Türk makamlarınca doğrulanmış değil.
 
Lübnan Devlet TV’si bir süre önce geçtiği, “Türk pilotlar Katar’a ait bir uçakla Beyrut’tan ayrıldı” haberi saat 19.00 itibariyle Türk kaynaklarca doğrulanmadı.
 
Bir Arap gazetesinin bir Türk yetkiliye dayandırdığını öne sürdüğü “Katar rehin Lübnanlı hacıların kurtarılması için 150 milyon dolar fidye verdi” haberi de doğrulanmayan bir diğer iddia. Hürriyet’e konuşan güvenilir kaynaklar, “Konuyla ilgili Arap medyasına konuşmuş tek bir Türk yetkili yok” derken, Dışişleri kaynakları da böyle bir bilgiye sahip olmadıklarını belirttiler.
 
Bir yetkili, “Bir gelişme olduğu takdirde hiç vakit geçirmeden gereken duyuru yapılacaktır. Bunun için beklemenizde fayda var. İddia bazındaki haberlere itibar etmeyin” dedi.
 
UÇAK PİSTTE BEKLİYOR
Reuters ajansına konuşan ve ismini vermek istemeyen Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, Türk pilotları getirecek bir uçağın havalimanında beklediğini söyledi. Ajansın haberinde, söz konusu yetkilinin "Türk pilotların bugün bırakılacağını kesin olarak söyleyebilirim" şeklindeki sözleri yer aldı.
 
"BELKİ DE UÇAĞA BİNMİŞLERDİR"
Yine aynı haberde, bir başka Lübnanlı güvenlik kaynağının "Belki de pilotlar gizlice uçağa bindirilmiş bile olabilir" şeklindeki iddialarına yer verildi.
 
Anadolu Ajansı'nın haberine göre de Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, "Türk pilotları teslim almak üzereyiz" dedi.
 
KATAR'DAN ARABULUCULUK
Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el Attiye de El Cezire'ye yaptığı açıklamada Lübnanlıların serbest kalması için ülkesinin arabuluculuk yaptığını açıkladı. Lübnanlılar Kuzey Kasırgası Tugayı tarafından kaçırılmıştı.
 
KİLİT İSİM BEYRUT’A GİTTİ
Öte yandan hacılardan birinin oğlu Said Salih, Daily Star'a yaptığı açıklamada, "Suriyelilerin elindeki kadın tutuklular serbest kalır kalmaz Lübnanlılar da Lübnan'a gönderilecek" dedi. Salih İbrahim'in kendilerine Lübnanlı hacıların Türkiye'de bulunduğunu bildirdiğini de söyledi. Ancak ilerleyen saatlerde Lübnanlı hacıların Beyrut yolunda olduğu bilgisi geldi.
 
"BAŞBAKANIMIZ ARADI..."
Kaçırılan pilotlardan Murat Akpınar'ın ailesi de Hürriyet'ten Banu Şen'e konuştu.
 
Akpınar'ın eşi Dilek Akpınar, olumlu gelişmelerden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini aramasıyla haberdar olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
“Şu anda haber bekliyoruz. Başbakanımız aradı  ‘Çok yakın. Sona yaklaştık’ dedi. Ancak herhangi bir süre vermedi. Bugün veya yarın demedi. Her şeyin hallolduğu konusunda bilgiler var. İntikalleri nasıl sağlanacak bilemiyoruz. Ancak Türk Hava Yolları da kaptanları almak için tedbir aldı. Evime döndüm ve evimde bekliyorum. Elbette sona gelindiği için bir ferahlama var ancak şu ana kadar bir ses yok. Bu yüzden de bir yandan telaş bir yandan sevinç bir yandan da heyecanla bekliyoruz. Bir taraftan akrabalar, dostlarımız gelmek istiyor bir taraftan kıyafet mi hazırlasam diye birçok şeyi bir arada düşünüyorum…  Şu anda sadece bekliyoruz.”
 
Akpınar’ın İzmir’de yaşayan ailesi ise akşam saatlerinde İstanbul’a gitmek için hazırlık yapıyor. Ağabey İrfan Medet Akpınar, kulakları telefonda büyükelçilikten gelecek telefonu bekleyişlerini sürdürdüklerini kaydederek, “Bu akşam saatlerinde uçakla annem, babam ve yengemizin annesi ile İstanbul’a gitmek için hazırlık yapıyoruz” dedi.
 
SABAHTAN BERİ DEVAM EDEN TRAFİK
Sabah saatlerinde Lübnan basınında yer alan haberlerde, pilotların karşılığında rehin tutulduğu dokuz Lübnanlı hacının Suriyeli muhaliflerce Türk makamlarına teslim edildiği bilgisi yer aldı.
 
Es Safir gazetesine konuşan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, "Türk yetkililerin hacıları bize teslim etmesini bekliyoruz. Süreç cumartesi günü Ankara'da görüşülecek" derken, Daily Star gazetesi de rehine olayıyla ilgili mekik diplomasisi yürüten Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim’in hacılar hakkında “Türklerin güvenli ellerinde olduğuna” dair bir açıklama yaptığını yazdı. İbrahim’in dün Şam’dan yeniden Türkiye’ye döndüğü de öğrenildi.
 
Lübnan gazetesinin bu haberini Ankara’daki ilgili kaynaklar yalanlamadı. Hürriyet Ankara muhabiri Uğur Ergan'a konuşan Türk yetkililer “Bizim için önemli olan pilotlarımızın serbest bırakılmasıdır. Bir zaman vermeyi doğru bulmayız ama her an için bir gelişme olabilir” demekle yetindiler.
 
Bu gelişmeler pilotların serbest kalacağıyla ilgili ümitleri bir kez daha yeşertti.
 
Daily Star'a konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağı Lübnanlı hacıların ailelerinin sevdiklerinin dönüşünü heyecanla beklediğini, Türk pilotların da birkaç saat içinde serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi. Kaynak, arabulucuların pilotların serbest bırakılma sürecinin müzakereleri için Lübnan'a ulaştığını da ifade etti.
 
Tam bu saatlerde Anadolu Ajansı da Akpınar ile Ağca'nın birkaç saat içinde serbest bırakılacağını bildirdi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler