Türkiye’de 8.5 milyar dolar rüşvet dağıttım

Türkiye’de 8.5 milyar dolar rüşvet dağıttım

Zencani, idam kararından önce bu itirafta bulunmuş...

ABD’de tutuklu Reza Zarrab’ın İranlı ortağı Babek Zencani, son savunmasında, para aklarken elde ettiği komisyonun yüzde 5’ini Türkiye’de dağıttıklarını ileri sürdü. Bu paradan kime ne kadar verildiğini Türk ortağının bildiğini söyledi

İran Petrol Bakanlığı’na ait 2.8 milyar dolarlık petrol parasını çalmakla suçlanan ve Devrim Mahkemesi tarafından 6 Mart 2016’da hakkında idam kararı verilen Bebek Zencani’nin, Türkiye’de ortağı Reza Zarrab ile dağıttıkları rüşvet miktarını mahkemede açıkladığı ileri sürüldü. Nokta Dergisi’nin bu haftaki kapak dosyasında yer alan haberde Zencani, kendisine ait havayolu şirketleriyle Türkiye’ye soktuğu altın ve paranın çıkarılması sırasında Türkiye’deki ortağı aracılığıyla Türk yetkililere yüksek miktarda rüşvet verildiğini itiraf etti. İşte Nokta’nın kapak dosyasındaki Türkiye’yle ilgili o iddialar:

“TÜRKİYE’NİN ADI SIKÇA GEÇTİ”
“Dava boyunca İran medyasında, yargılamanın Türkiye’yi de kapsayan bir süreç olduğuna ilişkin haberler çıktı. Zencani, Zarrab’dan Türkiye’deki kolu olarak net biçimde söz etti. Duruşmalarda ve iddianamede Türkiye’nin adı sıkça geçti. Babek Zencani, rüşvet verdiğini inkar etmedi hiçbir zaman. Bin 500 kilo altının İstanbul’da uçakta yakalandığında rüşvet vererek uçağı nasıl havalandırdığını açık açık anlattı. İran’ın petrol paralarını Türkiye’deki ortağı Reza Zarrab’a verdiğini de açıklıkla dile getirdi. İfadesine göre; para trafiğinde yüzde 20-25’lik payı ‘aklanma komisyonu’ olarak dağıtıldı. Kendi payı ise yüzde 2 idi. Komisyonun yüzde 5’inin Dubai’de, yüzde 5’inin ise Türkiye’de kaldığını söylüyordu.”

KARAR DURUŞMASINA 3 KLASÖRLÜK SAVUNMAYLA GELDİ
Babek Zencani, İran Devrim Mahkemesi’ndeki 26’ncı duruşmaya elinde üç klasörle geldi, savunma yaptı. Ancak 6 Mart 2016’da hakkında idam kararı verildi.

“ÜÇ BAKANA VERİLEN PARA 137 MİLYON”
“Zencani, kendisine ait havayolu şirketleriyle Türkiye’ye soktuğu altın/paranın çıkarılması sırasında Türkiye’deki ortağı aracılığıyla Türk yetkililere yüksek miktarda rüşvet verildiğini itiraf etti. Zencani üç Türk bakana bizzat ne kadar para verdiğini isimlerini söyleyerek anlattı. Verdiği rakam toplamda 137 milyona denk geliyordu. Zencani, Türkiye’de dağıtılan rüşvetin toplam rakamını da verdi: 8.5 milyar dolar! İddia ettiği 8.5 milyar dolar ‘komisyon’un asıl büyük kısmının dağıtımını ise Türkiye’deki kolunun bildiğini söylüyordu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler