'Tuz yolu' projesi hayata geçiyor

'Tuz yolu' projesi hayata geçiyor

Geçmişte tuz kervanlarının geçtiği yollarda artık trekkingciler boy gösterecek. ”İnce Geliş Tuz Yolu” adıyla oluşturulması öngörülen rota Türkiye’nin uluslararası standartlarda işaretlenmiş 18. kültür rotası olacak.

Gezgin ve gezi yazarı Timur Özkan ile araştırmacı ve yazar Ömer Faruk Eryılmaz’ın koordinatörlüğünde hazırlıkları sürdürülen İnce Geliş – Tuz Yolu rotası Çankırı’daki Tuz Madeni önünden başlayarak Kurşunlu’da sona erecek. Toplam 80 km uzunluğundaki yürüyüş rotası boyunca günde ortalama 20 km yürüyüş öngörülüyor. Yürüyüş esnasında Çankırı’da bir gece otelde konaklanırken Gümüşdöven (Apsarı) ve Hocahasan köyü, Han Önü mevkiinde birer gece kamp yapılacak.

Bu konudaki ön çalışmalar için 8 Mart’ta Çankırı’ya gelerek incelemelerde bulunan Özkan ve Eryılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Karatatar ile de görüştüler.

Görüşmede bilgi veren Özkan; Dünyada tematik rotaların giderek daha çok rağbet gördüğünü ve sadece bu yollarda yürüyüş yapan gezginlerin sayısının hızla arttığını belirterek, bir zamanlar tuz kervanlarının yürüdüğü yollarda şimdi doğa yürüyüşçülerinin yürüyecek olmasının, projelerine değer katacağını söyledi.

31 Mart - 3 Nisan 2016 tarihlerinde ilk yürüyüşü yapmak üzere Çankırı’ya tekrar geleceklerini ifade eden Eryılmaz ise Çankırı’ya özel böyle bir yürüyüş rotasının geliştirilmesinin sadece Çankırı’nın değil, bölge turizmi açısından da faydalı olacağına dikkat çekti.

Özkan ev Eryılmaz’ın verdiği bilgilere göre İnce Geliş Tuz Yolu rotasının ilk yürüyüşçüleri, her biri kendi alanında deneyimli şu isimlerden oluşacak;

1. Prof. Dr. Hüseyin Sarı (Ankara Üniversitesi, Kültür Rotaları Derneği Y.K. Üyesi)

2. İhsan Alboğa (Tempo Turizm sahibi)

3. Ruhi Ceylan (Çevre Şehircilik Bakanlığında Müşavir)

4. Tuğrul Körüklü (Ankara Üniversitesi, Herbaryum Uzmanı)

5. Cabbar Yıldız (Kameraman, TRT’den Emekli)

6. Utku Çetin (Fotoğrafçı)

7. Timur Özkan (Mimar, Gezgin, Gezi Yazarı)

8. Ömer Faruk Eryılmaz (Araştırmacı, Yazar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler