Üç Bakan teknik takibe takıldı!

Üç Bakan teknik takibe takıldı!

Savcılığın GDO’lu pirinç soruşturmasına göre firma, Mehdi Eker, Zafer Çağlayan ve Sadullah Ergin’den mahkemenin değiştirilmesini istiyor. Bu görüşmeler dinleniyor.

TARAF gazetesinden Mehmet Baransu'nun haberi...
 
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “GDO’lu pirinç” soruşturmasına üç bakanın ismi karıştı. Teknik takibe takılan konuşmalarda, pirinç ithalatını gerçekleştiren firmanın yetkilileri, savcılığın soruşturmayı başlatmasının ardından AK Parti’li bakanlar ve yetkililerle görüşüp, kendilerine yardımcı olunmasını istemişler. Bakanlardan, mahkeme heyeti ve savcılığa baskı yapılması yönünde de talepte bulunmuşlar.
 
GDO’lu pirinçleri Türkiye’ye sokmaya çalışan şirket yetkilileri, savcılığın düğmeye basmasının ardından önce Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le ardından da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la görüşüyorlar. Kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle, soruşturmanın kapatılması için yardım talep ediliyor.
 
Önce mahkeme değiştiriliyor
Konu aynı gün Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e intikal ettiriliyor. Bakanlık’tan mahkeme üzerinde baskı kurması isteniyor. Bakanlığın devreye girmesinin ardından önce şüphelilerin sevk edildiği mahkeme değiştiriliyor. Aynı dönemde Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu devreye sokup, Mersin ve Afyon adliyelerinde kapsamlı bir değişiklik yapmak istiyor. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ankara ve İzmir adliyelerinde değişiklik yapılmasını istemesi üzerine, Mersin’e dokunulamıyor.
 
Yaşanan tüm bu trafik, soruşturmada ismi geçen isimlerle bakanların yaptığı görüşmeler Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nca teknik takibe alınıyor. Hatta Tarım Bakanı Mehdi Eker’in “pirinçler GDO’ludur” diye rapor veren, İTÜ rektörü ve bazı öğretim üyelerini makamına çağırması, makamında bu raporların mutlaka değiştirilmesi talimatı vermesinin de teknik takibe takıldığı iddia ediliyor. Baz istasyonu incelemesiyle bu görüşmeye kimlerin katıldığı da tesbit edilmiş.
 
Çelik’ten yardım istiyorlar
İthalatı gerçekleştiren şirket yetkilileri aynı günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik’e ulaşıp, kendisinden yardım istiyorlar. Çelik, yardım talepli görüşmeyi kabul edip, konuyla ilgili Taraf’a şu açıklamayı yaptı: “Suçlanan firmalardan biri Gaziantep’in en tanınan ailelerinden ve Antep Borsa Başkanı. Diğer firma yetkilisinin ise kardeşiyle görüştüm. Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyorlardı.”
 
“Savcılık haksızlık yaptı”
Çelik şöyle devam etti: “Konunun ne olduğunu öğrenmek için Tarım Bakanımızı aradım. Pirinçlerin GDO’lu olmadığı, taşıma esnasında soyaya bulaştığı tesbit edilmiş. Raporlardaki bulaşma oranı da AB standartlarının altında. Kaldı ki GDO’lu pirinç çeltik üretimi dünyada yok. Dosyanın tamamını okudum. Hükümet sözcüsü olduğum için basın toplantısında bu yönde soru da gelebilir diye ayrıntılı olarak soruşturma dosyasına hâkimim. GDO’lu pirinç olayı büyütülecek bir konu değil. Burada savcılığın bir haksızlık yaptığı kanaatindeyim. Bu kişilerin suçlu olduğuna inanmıyorum.”
 
“Taşınma sırasında bulaştı”
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği aracılığıyla dün Taraf’a konuyla ilgili bir “Cevap ve Düzeltme” metni gönderdi. Bakanlık, yazılı açıklamada GDO’lu pirinç soruşturmasının kapatıldığı ve numunelerin değiştirildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu, dünkü haberimizde bahsi geçen “bakanlığın olayı kapatmak için özel çabaya girdiği” yönündeki iddiaların da iftira mahiyetinde olduğunu söyledi. Açıklamada, bakanlığın savcılık makamından önce harekete geçerek soruşturma başlattığı, bahsi geçen pirinçlerin GDO’lu olmayıp, gemiyle taşınması esnasında soyadan bulaştığı, bilimsel rapor ve teftiş incelemesiyle tesbit edildiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler