UEFA açıkladı: EURO 2024 Almanya'da düzenlenecek

UEFA açıkladı: EURO 2024 Almanya'da düzenlenecek

Türkiye, UEFA İcra Kurulu'nun yaptığı oylamada Almanya'nın gerisinde kaldı ve Euro 2024'e ev sahipliği yapma hakkını kazanamadı.

Türkiye'nin 'Share Together' sloganıyla katıldığı UEFA Euro 2024 adaylık sürecini, oylamadan galip çıkan Almanya kazandı. Türkiye'nin aksine bütün stadyumları hazır olan Almanya'nın en yüksek kapasiteli stadyumu, 70 bin kişilik Berlin Olimpiyat. Vergi ve kira affı ile devlet desteği gibi konularda Almanya'ya nazaran avantajlı gözüken Türkiye'nin seçimi kaybetme sebebi olarak, dengesiz ekonomik durum ve UEFA'nın insan hakları kriterleri gösteriliyor.  

KABUL GÖRMEYEN PROJELER

‘Uluslar arası köprü’

Üç kıt'anın ortasındaki coğrafi konumunu, Avrupa futbolunu bu bölgenin dışındaki alanlara ulaştırmak adına bir umut olarak görüyordu. UEFA’ya sunduğu raporda Türkiye, “Ulusların arasında bir köprü” şeklinde tanımlıyordu.

Türkiye, Avrupa’da hem ekonomide hem de futbolda ilk 10 ülke içerisinde yer alıp da, bu turnuvayı hiç düzenlemeyen tek ülke olduğuna dikkat çekiyordu.

Ne kira, ne vergi

Türkiye, Avrupa futbolunun patronuna birçok avantaj sunuyordu. Turnuvada kullanılacak stat ve antrenman merkezleri için para alınmayacak, organizasyon süresince UEFA’nın gelirlerinden vergi alınmayacaktı. Bu da kasaya daha fazla para girmesine neden olacaktı.

Türkiye UEFA’ya organizasyon için en avantajlı koşulları sundu. Turnuva için ülkeye gelecek takımlar, 10 modern stat ve 48 antrenman sahasından ücretsiz faydalanacaktı.

Türkiye, devlet desteği ve garantisine tam anlamıyla sahip durumda bulunuyordu. Türkiye hükümetinin yanı sıra, yerel otoriteler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin EURO 2024’ü en iyi şekilde organize etmek adına hazır oldukları dile getiriliyordu.

Yasal mevzuat, güvenlik, vergiler, vizeler, çalışma izinleri ve benzer başlıklarda en uygun koşullar sunuluyordu.  Organizasyon süresince UEFA’dan gelir ve katma değer vergisi alınmayacak, bu para Avrupa futbolunun kasasına daha fazla gelir olarak kaydedilecekti.

Futbol vadisi yolda

TFF, Riva’ya Avrupa futbolunun tüm unsurlarına hizmet edecek, yakın çevresinde yer alan mevcut merkezi ve futbol lisesi ile birlikte bir ‘vadi’ oluşturacak sürdürülebilir gelişme odaklı bir eğitim merkezi kuruyor. 38 bin metrekare kullanım alanına sahip olacak 26 bin metrekarelik kapalı alanı olacak tesis, TFF Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nin karşısında inşa edilecek ve Mayıs 2019’da tamamlanacak.

İki doğal çim saha, 45 ile 130 metrekare arasında değişen 10 adet toplantı salonu, 700 kişilik konferans salonu, çok amaçlı 780 metrekarelik fuaye alanı ve eğitim alanları ile tesis, Avrupa’da futbolla ilgili akademik araştırmaların merkezi de olacak. Merkezdeki tüm araştırma ve geliştirme faaliyetleri UEFA ile koordineli şekilde gerçekleştirilecek.

Tesis, UEFA üyesi tüm ülke federasyonlarına kamp, seminer, kurs, çalışma toplantısı gibi eğitim faaliyetleri için ücretsiz olarak sunarak, futbol adamlarını Avrupa’nın yetkin eğitimcileriyle buluşturacak.

Türkiye Cumhuriyeti futbolun yanında

Türkiye  Cumhuriyeti ve aday şehirlerin yerel yönetimleri, UEFA’ya gereken tüm garanti ve taahhütleri sundu.  TFF raporunda, EURO 2024’ün düzenlenmesi için devletin kullanıma sunduğu gelişmiş organizasyon kabiliyeti ve muazzam mali desteğin övünç kaynağı olduğunu da vurguladı.

Maç günleri ulaşım bedava

EURO 2024 için ülkeye gelecek bilet sahibi tüm futbolseverler ulaşım konusunda rahat bir düzenle karşılaşacaktı. Gelişmiş raylı sistem, konforlu deniz ulaşımı ve yaygın otobüs ağı ile stadyum ve taraftar alanlarına kolaylıkla ulaşabileceği, ev sahibi şehirlerin güzelliklerini görme imkânı bulunacağı, maç günleri ise tüm bilet sahiplerinin toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanabileceği müjdeleniyordu.

HER BİLETE BİR FİDAN
Avrupa Futbol Şampiyonası’nı izlemek için ülkemizi ziyaret edecek futbolseverlerin sadece maç seyretmekle kalmayacağı, her bilet sahibi adına sertifikalı fidanlar dikilerek gelecek nesillere kalıcı bir miras bırakılacağı belirtildi. Adaylık raporunda, Türkiye’nin Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın kurucu üyesi olduğu da anlatılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler