Uğur Mumcuyu anıyoruz

Uğur Mumcu'yu anıyoruz

Uğur Mumcu, ölümünün 19'uncu yılında yurt genelinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor...

24 Ocak 1993 sabahı Ankara büyük bir patlamayla sarsıldı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu Karlı Sokak’taki evinin önünde park halindeki arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Cinayetin ardından tüm Türkiye’de protesto yürüyüşleri düzenlendi, faillerin bulunacağı yönünde sözler verildi. Bu hain cinayetin üzerinden 19 yıl geçti. Ancak failler hala bulunamadı.

Uğur Mumcu, aramızdan ayrılışının 19'uncu yılında yurt genelinde düzenlecek etkinliklerle anılıyor. Yurt genelinde yapılacak anma etkinliklerinden bazıları şöyle:

ANKARA

Ankara’da Mumcu için ilk anma töreni bugün saat 11.00’de düzenlendi. Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki Uğur Mumcu Anıtı’na çelenk bırakıldı. Ardından saat 12.00’de, karanfiller ve mumlarla Mumcu’nun evinin önünde toplanılacak. Aynı gün Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki mezarlığına anma ziyareti gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra Mumcu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın (um:ag) önderliğinde, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte düzenlediği “19. Adalet ve Demokrasi Haftası” etkinlikleriyle de anılacak. Bu yıl 19.’su gerçekleştirilecek etkinliğin başlığı “Yargısız Adalet, Adaletsiz Hukuk.”

 

İSTANBUL

Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında, Kadıköy Belediyesi “Uğur Mumcu ve tüm demokrasi şehitlerimizi anma gecesi” düzenleyecek. Caddebostan Kültür Merkezi’nde bu akşam saat 20.00’de düzenleyecek etkinlikte gazetemiz yazarı Ali Sirmen konuşmacı olarak katılacak. Etkinlik kapsamında Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’da konser verecek. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sarıyer Şubesi de saat 11.00’de Sarıyer Atatürk Anıtı önünde etkinlik düzenleyecek. ADD’liler etkinliğin ardından, “Yargısız adalet, adaletsiz hukuk” konferansı düzenleyecek. Konferansa İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu konuşmacı olarak katılacak.

ANTALYA

Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, bugün saat 12.30’da, Cumhuriyet Meydanı’nda, Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak. Bugün ayrıca saat 20.30’da, Cam Piramit’te Sadık Gürbüz konseri gerçekleştirilecek. Antalya Barosu da Uğur Mumcu Özel Ödülü ve Anma Etkinliği’ni, bugün saat 19.00’da AKM Perge Salonu’nda gerçekleştirecek. Uğur Mumcu Hukuk Özel Ödülü’nün verileceği anma etkinliğinde, bu yılın ödülü Prof. Server Tanilli anısına, Tanilli’nin yakınları adına İstanbul Barosu Başkanı Avukat Ümit Kocasakal’a verilecek.

ADANA

Mumcu anısına düzenlenecek ilk etkinlik bugün 11.00’de Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleşecek. Katılımcılar Uğur Mumcu Meydanı’na dek yürüyecek. CHP Çukurova İlçe Başkanlığı’nda ise saat 18.00’de “Uğur Mumcu Bizlerle” etkinliği yapılacak. Etkinlikte, belgesel gösterimi ve şiir dinletisi yapılacak.

BURSA

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi ile Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin ortak organizasyonuyla saat 12.00’de Setbaşı’ndaki Mahfel önünde Mumcu için yapılacak anma yürüyüşü Atatürk Anıtı’nda son bulacak.

ESKİŞEHİR

Bugün saat 12.30’da Eskişehir ADD öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri vilayet meydanındaki Atatürk anıtı önüne çelenk koyacaklar ve Uğur Mumcu’yu anacaklar.

SAMSUN

Saat 12.30’da Uğur Mumcu Parkı’nda yapılacak anma etkinliğine siyasi partiler, KESK, TMMOB, TTB, DİSK, ADD ve ÇYDD ile demokratik kitle örgütleri katılacak.

ZONGULDAK

Demokrasi Platformu tarafından Mumcu için “Türkiye’de Faili Meçhul Cinayetler” konulu söyleşi yapıldı. Söyleşide konuşan gazeteci-yazar Nâzım Alpman, “Eskiden gazetecileri öldürüp yok ediyorlardı. Şimdi uyduruk bahanelerle alıp hapishanelerde süründürüyorlar. Uğur Mumcu’nun bir benzeri daha yoktur. O yazdıklarının arkasında duran ve yazdıklarını savunan akıllı ve dürüst bir insandı. Ölümü bile göze alarak ilkelerinden asla taviz vermedi” dedi.

GÜNAY: "MUMCU MİLLETİN KALBİNDE EBEDİYEN KALACAK"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Uğur Mumcu'nun yargısız infazların kahreden bir örneği, faili meçhul cinayetlerin en masum kurbanlarından biri olarak milletin vicdanında ve kalbinde ebediyen kalacağını” bildirdi. Günay, Uğur Mumcu'nun ölümünün 19. yılı nedeniyle mesaj yayımladı.

Bakan Günay, mesajında şunları kaydetti:
“Gerek gazeteci gerek araştırmacı yazar kimliğiyle Türk toplumu nezdinde büyük bir saygınlığa sahip olan gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun uğradığı menfur saldırıda hayatını kaybederek bizleri kedere boğmasının bugün 19. yıl dönümü.

Uğur Mumcu, bu ülkenin yetiştirdiği seçkin bir bilim adamı, nadir rastlanabilecek kıymette bir yazar ve çok değerli bir gazeteciydi.

Katledilişinin ardından geçen bunca zamana rağmen sevgili Uğur'un yeri doldurulamadı ve asla da doldurulamayacak. Uğur Mumcu yargısız infazların kahreden bir örneği, faili meçhul cinayetlerin en masum kurbanlarından biri olarak milletimizin vicdanında ve kalbinde ebediyen kalacaktır.

Bu duygularla araştırmacı gazeteciliğin öncü ismi, gerçek bir vatansever ve dürüst kalem Uğur Mumcu'yu ölümünün 19. yıl dönümünde bir kez daha rahmet, şükran ve hasretle anıyorum.”

CHP’DEN MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

CHP İstanbul İl Örgütü, “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” diyerek, Mumcu’yu ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ı anacak. Harbiye Uğur Mumcu Anıtı’nda Saat 15.00’te düzenlenecek anma sonrasında CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Mumcu’nun “Sakıncalı Piyade“ ve “Ben Uğur Mumcu’yum“ isimli kitaplarını yurttaşlara dağıtacak.

CHP Şişli ilçe teşkilatı da 39 ilçe örgütü ile birlikte Uğur Mumcu anıtına meşaleli yürüyüş düzenleyecek. Şişli’deki CHP ilçe binası önünde saat 19.30’da başlayacak yürüyüş Uğur Mumcu anıtında son bulacak.

kaynak: gazetevatan.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler