Ülkenin göllerinde İsrail sazanı tehdidi

Ülkenin göllerinde İsrail sazanı tehdidi

80 santimetreye kadar ulaşabilen ve her türlü iklim şartına dayanıklı olan İsrail sazanı başta Manyas Gölü olmak üzere yurdumuzdaki gölleri işgal etti.

Uzak Doğu’da doğal ortamlarda yaşayan ve akvaryum balığı olarak da çeşitli türleri bulunan, Latince adı ‘Carassius’ olan İsrail Sazanı, Manyas Gölünü de tehdit ediyor. 80 santimetreye kadar ulaşabilen ve her türlü iklim şartına dayanıklı olan İsrail sazanlarında binlerce kılçık bulunurken, yüksek miktarda su bulunduran lezzetsiz eti tüketiciler tarafından tercih edilmiyor.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda, Türkiye’deki tatlı su göllerini tehdit eden İsrail sazanı Marmara Bölgesi’nin en önemli tatlı su göllerinden Manyas’ı da işgal etti.
 
Uzak Doğuda doğal ortamlarda yaşayan Carassius’un süs balığı olarak bilinen çeşitli türlerinin, 15′inci yüzyılda şatolarda sergilenmek üzere Avrupa’ya getirildiği biliniyor. Zamanla Avrupa’daki çeşitli akarsu ve göllere bulaşan olan balık türünün, 20 yıl önce Bulgaristan üzerinden Meriç Nehri ile Trakya’ya girdiği sanılıyor. Buradan larvaları balık üretme çiftliklerine ulaşan istilacı balık, tüm Türkiye’deki göllere yayıldı.
 
HIZLA ÜREYEREK DİĞER TÜRLERİ YOK EDİYOR
 
Değişik ve baskın bir üreme aktivitesi bulanan İsrail sazanı, doğal sazanların aksine yılda 8 kez ve her üremede 700 bin yumurta meydana getiriyor. Yerli sazanlar ise yılda bir kez 300 bin yumurtlama yapıyor. Yüzde 95′i dişi olan istilacı balıkların erkeği ise diğer sazanları döllediğinde yeni türler kısır olarak dünyaya geliyor. Bilim adamları tarafından mücadele edilmesi çok zor olarak nitelendirilen istilacı balıklar için tüm göllerde önlem alınması isteniyor. Önlem alınmaması halinde Manyas ve diğer tatlı su göllerindeki doğal sazanların tamamen yok olma tehlikesi bulunuyor.
 
BALIKÇILAR ZOR DURUMDA
 
Çok kılçıklı olması ve ekonomik değerinin olmaması nedeniyle, Manyaslı balıkçılar tonlarca İsrail balığını avlayarak, Salur ve çevre köylerdeki su ürünleri kooperatifi aracılığıyla satmaya çalışıyor. Kilogramı 42 kuruşa satılan balıklar çoğu zaman alıcı bulamıyor.
 
Manyas Gölünde 34 yıldır balıkçılık yapan Hamamlı köyünden Hayrullah Selvi, balık istilasına çözüm bulunmasını istiyor. Yıllardır ağlarına değişik balıkların takıldığını anlatan Selvi, şöyle dedi:
 
“Son yıllarda ağlarımıza tonlarca İsrail sazanı takılıyor. Talep olduğu takdirde Manyas Gölüne gidip ağlarımızdaki İsrail sazanlarını toplayıp, yok pahasına satıyoruz. İsrail sazanlarının erkeklerinin, sazan balıklarını döllediğini ve doğan balıkların kısır olduğunu duyuyoruz. Önlem alınmasa birkaç yılda Manyas Gölünde İsrail sazanı dışında balık bulamayacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler