Ülker 60 yıllık şeker fabrikasını aldı

Ülker 60 yıllık şeker fabrikasını aldı

Yıldız Holding bünyesindeki gıda firması Ülker’in, Adapazarı Şeker Fabrikasını satın aldığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre Bank Asya, alacaklarına karşılık Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’nden (APEK) devraldığı Adapazarı Şeker Fabrikası’nı Ülker Grubu’na satış işlemini tamamladı.
 
ŞEKER ÜRETİMİNE DEVAM
Cumhuriyetin ilk şeker fabrikalarından biri olan Adapazarı Şeker, 2005 yılında 60 bin üyesi bulunan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne devrolmuştu. APEK, banka kredisi kullanarak Özeleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan fabrikayı satın aldı. Ancak bankaya biriken 150 milyon TL borcundan dolayı hisselerinin yüzde 98’ini ‘Hisse Devir ve Borç Tasfiyesi Sözleşmesi’ çerçevesinde 2012 yılında Bank Asya’ya devretmek zorunda kaldı. Ancak banka, işinin bankacılık olduğu ve şeker işine girmek istemediği için fabrikayı satma kararı verdi.
 
Şeker fabrikası için üç-dört firma teklif vermişti. Bunlardan biri de Ülker Grubu oldu. Murat Ülker’in bir ay önce fabrikayı incelemek için şehre gittiği ve bir süre sonra satın alma talimatı verdiği öğrenilenler arasında. Ülker’in fabrikayı aldıktan sonra şeker üretimini devam ettireceği bilgisi alındı. Murat Ülker’in Sakarya’da Ak Gıda ve Cola Turca yatırımları da bulunuyor.
 
ŞEKERİNİ ARTIK KENDİSİ ÜRETECEK 
Ülker yetkilileri, fabrikayı kendi hammadde ihtiyaçları için aldıklarını belirtti. 40 bin tonluk kapasitesi olan fabrika, Ülker’in 200 bin tonluk şeker ihtiyacının sadece bir kısmını karşılayabilecek. Adapazarı Şeker, 1953’te kuruldu. Cumhuriyet döneminde kurulan dört şeker fabrikasından sonra kurulan beşinci fabrika durumunda. 1999’da deprem nedeniyle zarar görünce bir süre üretime ara verdi. Daha sonra APEK’e satıldı. APEK fabrikayı yeniden tamir ederek üretime geçirdi. Ancak borcu nedeniyle fabrikayı devretmek zorunda kaldı.
 
SATIŞ BEDELİ 182 MİLYON LİRA
Bank Asya Eylül 2012 tarihinde devraldığı Adapazarı Şeker Fabrikası'ndaki yüzde 98.8 hisse ve fabrikaya ait taşınmazları, alacak ve borçların mahsup edilmesi şartıyla 182 milyon lira bedel üzerinden Yıldız Holding'e satılması için sözleşme imzaladı.
 
Bank Asya'dan KAP'a gönderilen açıklamada, hisse devri için izin başvurularının yapıldığı belirtilirken, "Satış bedeli, izin sonrası devir tarihi itibariyle şirketin mali tabloları esas alınarak bulunacak alacak ve borçlarına ilişkin düzeltme değeri mahsup edilmek şartıyla 182 milyon lira olarak belirlenmişti" denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler