Ülker İngiliz devi United Biscuits'i satın aldı

Ülker İngiliz devi United Biscuits'i satın aldı

Yıldız Holding, kökleri 184 yıl öncesine dayanan İngiliz bisküvi devi United Biscuits'i satın aldı. Satın almanın 3 milyar dolar karşılığında gerçekleştiği ifade ediliyor.

Böylece Türkiye tarihinin şimdiye kadar ki en büyük yabancı şirket satın alması gerçekleşmiş oldu. 2010 yılından bu yana satış masasında olan Unites Biscuits'e Ülker'in yanında ABD'li Kellogg K.N ve Burton's Biscuits de teklif vermişti.

Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın almasıyla dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi. United Biscuits’in Avrupa’da 11, Nijerya, Suudi Arabistan ve Hindistan’da da birer olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin 7.171 çalışanı var.

Ülker Holding'ten yapılan açıklamada satın alma fiyatı ile ilgili bir rakam yer almadı ancak Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklar teklifin 3 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.  

Murat Ülker imza anının fotoğrafını Instagram hesabından  'Şükür imza tamam rabbim utandırmasın' notuyla paylaştı.  

YENİ PAZARLARDA BÜYÜYECEK
Bu satın alım ile ana işi olan bisküvi ve atıştırmalık pazarındaki konumunu daha da güçlendirecek olan Yıldız Holding, ek üretim kapasiteleri, yeni pazarlar, iki şirketin dağıtım kanalları ve yeni ürünler ile mevcut işlerini büyütmeye devam edecek. United Biscuits’in lider konumda olduğu İngiltere’nin yanı sıra, Afrika ülkeleri ve Hindistan ile, Fransa, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerindeki pazar payını artırma fırsatı elde edecek. United Biscuits ise, Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Amerika, Çin ve Japonya gibi Yıldız Holding’in bulunduğu pazarlarda büyüme şansı elde edecek.

70. YILINDA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ
1944 yılında, United Biscuits’ten dört yıl önce Ülker Pötibör ile yola çıkan Yıldız Holding,  bu satın alım hamlesi ile 70’inci yılında dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi konumuna yükseldi. Satın alım ile ilgili konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Nohutçu Han’daki atölyede yılda sadece 200 kilo bisküvi üreterek başlanan bu yolculuğun temelinde babam ve amcamın şu felsefesi yatıyor: “Başarının temelinde önce bıkmadan usanmadan çalışmak, dürüstlük ve kaliteli üretim gelir.”  Bu felsefe, 70 yılda bizi Türkiye’nin markası yapmakla kalmadı, dünyaya açılmamızı da sağladı” şeklinde konuştu.

ÜLKER 1944'TE, BU MAKİNENİN ÇARKLARI ARASINDA BAŞLADI 
Yıldız Holding’in her zaman en iyi yaptığı işe odaklandığını, büyüme politikalarında da bu stratejiden şaşmadıklarını kaydeden Ülker, şöyle devam etti:

"Bizim ana işimiz gıda. Yaptığımız tüm yatırımlar bu alanda dünyada söz sahibi olma doğrultusunda gerçekleştirildi. Godiva ve DeMet’s aynı strateji çerçevesinde yaptığımız iki önemli yatırım oldu. United Biscuits de bu noktada iyi bir fırsattı. Biz de bu fırsatı değerlendirmek istedik. Bu büyüklükte bir satın alımı sadece Yıldız Holding için değil, ülkemiz için de önemli bir kazanç olarak görüyorum. Aynı şekilde United Biscuits’in de bu hissedar değişiminden çok faydalanacağını düşünüyorum. Zira şirketin daha az kuvvetli olduğu pazarlarda Yıldız Holding daha kuvvetli olduğu gibi, bazı ürünlerde sınai know-how üstünlüğümüz de var."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler